Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Предмет і завдання статистики страхування




Тема 10. Статистика страхування

Предметом статистики страхування є вивчення системи економічних відносин, що виникають у процесі формування цільових фондів та коштів і їхнього використання на відшкодування матеріального і фінансового збитку, що зявляється при настанні різних несприятливих подій, а також надання допомоги громадянам при тих чи інших негативних ситуаціях у їхньому житті.

Методологічною основою, що визначає суть предмету і методів статистики страхування, є її зв’язок із законом великих чисел, на якому базується теорія ймовірності і математична статистика, яка широко використовується у статистиці страхування.

Статистика страхування як галузь статистики фінансів тісно пов’язана і з актуарною математикою. Враховуючи це, важливим завданням статистики страхування виступає економічна інтерпретація результатів стандартних розрахунків за моделями, розробленими актуарною математикою. З їх допомогою вирішуються такі завдання:

· організація збору і обробки інформації по страховій справі, страхувальниках і страховиках, класифікація і групування зібраної інформації;

· вивчення тенденцій розвитку страхових продуктів і попиту на них;

· аналіз ефективності інвестиційної діяльності страхових компаній і розробки інвестиційних програм;

· дослідження складу застрахованих об’єктів;

· оцінювання диференційованих ризиків і пов’язаних з ними збитків;

· розрахунок тарифних ставок в особистому і майновому страхуванні;

· оцінка частот страхових випадків;

· розрахунок витрат на ведення справи і прогноз тенденцій поступлень і виплат;

· аналіз фінансової стійкості страхової організації і т.п.

Головні функції статистики страхування — забезпечення стра­хових органів необхідною статистичною інформацією, а також виявлення тенденцій і закономірностей появи страхових подій. Перша функція полягає в організації статистичного спостереження в страхуванні, обробці та аналізі статистичної інформації, розробці методології розрахунку статистичних показників, обґрунтуванні системи показників для різних видів страхування. Друга функція полягає у виявленні тенденцій і закономірностей появи страхових подій, оцінці їх частоти і рівня важкості. Для розв’язання цих проблем необхідно визначити обґрунтований рівень тарифних ставок.

Крім цього, статистика страхування повинна встановлювати взаємозв’язок між страхуванням і рівнем грошових доходів населен­ня, виявляти структуру страхувальників окремих видів страхових ризиків за віком, статтю, видом діяльності та іншими ознаками.

Для розв’язання перелічених проблем статистика страхування використовує такі методи і прийоми теорії статистики: метод абсолютних і відносних величин, середніх величин, аналіз динаміч­них рядів, методи аналізу взаємозв’язків, індексний метод, вибірковий метод та ін.

 

Важливими джерелами статистичної інформації виступають бухгалтерська, фінансова статистична звітність. В статистичній звітності поряд з реквізитами, які дозволяють аналізувати дані про страхові організації в розрізі територій, галузей, організаційно-правових форм, форм власності, містяться показники, які характеризують діяльність страхової компанії, в тому числі дані про статутний капітал в розрізі частки засновників:; про страховий портфель; кількість укладених договорів страхування в розрізі фізичних і юридичних осіб.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты