Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Принципи бойового застосування сил і засобів ППО.




МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

 

 

Т Е М А № 10: Основи протиповітряної оборони механізованих і танкових підрозділів.

Навчальні та виховні цілі: 1. Ознайомити студентів з розвідкою повітряних цілей і сповіщення про них. 2. Навчити студентів в правильності дій командирів та особового складу за сигналом ПОВІТРЯ!  

Принципи бойового застосування сил і засобів ППО.

В сучасних умовах ППО по своїй суті і ролі в загальновійськовому бою і загальновійськовій операції не може бути віднесена ні до одного з видів бойового забезпечення військ, хоч би й важливого, а значить являється самостійним видом бойових дій, який поєднується, сполучається і узгоджується з основними видами бойових дій військ, які розрізняються між собою способами розгрому наземних військ. Підхід до протиповітряної оборони , як до самостійного особливого виду воєнних дій військ боротьби з повітряним противником відірвав її від основних видів бойових дій військ (оборони і наступу) по розгрому наземного противника.

Оскільки загальновійськовий бій – це боротьба з наземним і повітряним противником, причому наземний противник знищується як на землі, так і у повітрі в складі десанту, а повітряний противник – як у повітрі так і на землі то, безумовно бойові дії військ по розгрому , знищенню і зриву ударів повітряного противника, знищенню повітряних десантів у повітрі являється важливою нерозривною і невід’ємною частиною як загальновійськового бою, так і загальновійськової операції.

Система ППО володіє складною структурою, з однієї сторони, являється ієрархічною, вона складається з підпорядкованих їй, взаємодіючих і взаємозалежних систем ППО з’єднань, частин. Кожна з них, виконуючи змінюющимися в її складі засобами покладений на неї об’єм задач, уявляє собою складову частину системи ППО вищої інстанції і важливий ланцюг загальної системи ППО.

З другої сторони система ППО складається і з системи радіолокаційної розвідки повітряного противника і оповіщення про нього, системи зенітно-ракетного, зенітно-артилерійського і зенітного ракетно-артилерійського прикриття, системи винищувально-авіаційного прикриття військ , системи управління військами ППО і винищувальної авіації.

В основу бойового застосування солі засобів ППО покладені наступні принципи:

- постійна бойова готовність до виконання бойових задач;

- повне використання бойових можливостей для нанесення максимального ураження повітряному противнику, забезпечення надійного прикриття військ і об’єктів;

- узгоджені дії з військами (об’єктами),які прикриваються, винищувальною авіацією і сусідами;

- рішуче зосередження зусиль на прикритті головних угруповань військ і найважливіших об’єктів;

- непереривність, своєчасність і активність дій;

- швидкість і своєчасність маневру;

- стійкість і здатність до ведення тривалих напружених дій в умовах застосування ядерної зброї і інших засобів масового ураження, сильного вогневого впливу противника і радіоелектронного придушення;

- твердість і безперервність керування і наполегливість у виконанні поставлених задач;

- всебічне і повне забезпечення бойових дій.

-

  1. Розвідка повітряних цілей і сповіщення про них.

Головними завданнями протиповітряної оборони бригади є:

- ведення розвідки повітряного противника та оповіщення про нього своїх підрозділів;

- прикриття від ударів противника з повітря підрозділів бригади;

- прикриття підрозділів тилу та пунктів управління бригади;

- знищення літаків-розвідників противника, заборона ведення ним повітряної розвідки.

Зміст даних завдань, оцінка їхньої важливості залежить від бойових можливостей ППО бригади.

Бойові можливості підрозділів ППО бригади включають можливості по розвідці повітряного противника, вогневі та маневрені можливості.

Можливості по розвідці повітряного противника характеризуються головним чином дальністю та кількістю виявлення повітряних цілей.

У аеромобільній (повітрянодесантній) бригаді організовується та ведеться радіолокаційна та візуальна розвідка.

Радіолокаційна розвідка ведеться з радіолокаційно-приладним комплексом з пункту управління ППО бригади.

Візуальна розвідка повітряного противника ведеться стрільцями – зенітниками ПЗРК із застосуванням пасивних радіопеленгаторів, а також спостереженням за повітрям у всіх підрозділах. При цьому дальність виявлення повітряного противника коливається від 3-х до 10 км., у залежності від погодних умов. Це забезпечує не більш однієї хвилини польотного часу, що вистачає для подачі сигналу повітряної тривоги та відкриття вогню черговими засобами ППО. Тому кожному підрозділу (засобу) призначається свій сектор розвідки та вогню, у якому вони повинні самостійно відшуковувати та знищувати повітряні цілі.

Вогневі можливості характеризуються кількістю цільових каналів засобів ППО, що беруть участь у відбитті нальотів авіації, ймовірністю ураження, кількістю боєприпасів (ракет). Розрахунки та бойовий досвід показують, що підрозділи ППО бригади при відбитті нальоту 18-20 літаків можуть знищити 4-5.

Маневрені можливості підрозділів та засобів ППО характеризуються часом розгортання у бойовий порядок (приведення у бойову готовність), часом згортання у бойовий порядок (приведення у похідне положення), швидкістю руху та запасом ходу.

Зусилля ППО бригади у першу чергу спрямовуються для прикриття передового загону та батальйонів, що здійснюють рейд (марш) у голові колони головних сил; батальйонів першого ешелону, батальйонів другого ешелону при введенні їх у бій.

В залежності від обстановки підрозділи (засоби) ППО можуть знаходитись у наступних ступенях готовності до відкриття вогню: номер один, номер два, номер три.

Готовність номер один – найвищий ступінь бойової готовності. При цьому ступеню готовності на командних пунктах та пунктах управління, на стартових (вогневих) позиціях повні бойові розрахунки знаходяться на робочих місцях. Підрозділи РЛ розвідки повітряного противника усіма засобами ведуть пошук повітряних цілей. Зенітні комплекси перевірені на функціонування та включені. Ракети на пускових установках – у бойовому положенні (підготовлені до пуску). Зенітні установки заряджені. Автоматизовані комплекси (системи управління) перевірені на функціонування та включені. Прийом оповіщення, цілевказівки та управління підлеглими підрозділами організовані, зі старшим командиром та штабом підтримується постійний зв'язок.

Ступені готовності встановлює старший командир. Командир бригади визначає порядок переходу підрозділів з нижчого ступеня готовності у вищий.

Для управління бойовими діями сил та засобів ППО створюються:

- у бригаді (полку) – пункт управління ППО на КП бригади (полку);

- у батареях (взводах) батарейні (взводні) командні пункти.

Пункт управління ППО є складовою частиною КП бригади (полку). Він розгортається на базі спеціально обладнаної командно-штабної машини взводом (відділенням) управління начальника ППО бригади (полку).

Батарейний командний пункт розгортається у центрі бойового порядку батареї відділенням управління та обладнується засобами розвідки, управління та зв’язку.

Зрабатр бригади (полку) може забезпечити прикриття двох об’єктів типу батальйон – дивізіон. Зенітно-ракетний взвод батальйону до двох рот та КСП батальйону. Інші підрозділи прикриваються за рахунок посилення засобами ППО старшого командира.

У обороні зрадн (зрабатр) використовується для прикриття батальйонів, що обороняються у першому ешелоні на напрямку зосередження основних зусиль бригади, бригадної артилерії та другого ешелону при проведенні контратак.

При наявності передової позиції для прикриття підрозділів, що обороняються на ній, виділяються окремі зенітні засоби.

На позиціях установки (комплекси) звичайно розташовуються у окопах та ретельно маскуються.

Запасні позиції вибираються від основних на віддаленні 1-2 км. та по можливості обладнуються у інженерному відношенні.

Для введення противника в оману та нанесення йому раптових ударів застосовуються кочуючі установки (зенітні засоби) та засідки на коридорах прольоту літаків та вертольотів противника.

У наступі зрадн (зрабатр) застосовується так як у обороні, у повному складі для прикриття батальйонів першого ешелону, артилерії та другого ешелону (резерву) бригади при введенні його у бій.

Розрахунки ПЗРК висуваються за підрозділами першого ешелону на відстані 300-600 м. Взаємне віддалення до 500 м.

Зенітно-ракетні взводи батальйонів у наступі звичайно прикривають свої роти першого ешелону.

При введенні у бій другого ешелону (резерву) бригади частина засобів ППО здійснює маневр, займає позицію за його бойовим порядком та діє спільно з ним.

При форсуванні водних перешкод, при захопленні гірських перевалів (проходів) об’єктами прикриття будуть ділянки переправ та перевали.

Засоби ППО на марші та при здійсненні рейду розташовуються у колонах підрозділів, дистанції між установками (бойовими машинами) призначаються як і для інших машин у колоні. Вогонь при цьому по повітряним цілям ведеться сходу або з коротких зупинок.

На привалах і у районах відпочинку підрозділи ППО бригади та батальйонів займають зручні для стрільби позиції, розташовані поблизу місць розташування підрозділів.

Висновок: Таким чином підрозділи ППО бригади у взаємодії з ППО старшого командира спроможні ефективно прикрити основні елементи бойового порядку бригади та найбільш важливі об’єкти її тилу від нападу повітряного противника. При цьому вони застосовуються у першу чергу для прикриття її головних сил.

 

В обороні до початку наступу в ротах виділяються чергові танки, бойові машини піхоти

(бронетранспортери) та інші вогневі засоби, які займаючи запасні або тимчасові вогневі позиції ,знаходяться постійній готовності для відкриття вогню по низько літних літаках і вертольотах противника

Під час підготовки до наступу командир роти організовує спостереження за наземним та повітряним противником


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 277; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты