Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Міграційна політика




За умов практичного вичерпання потенціалу демографіч­ного зростання чи не єдиною можливістю збільшення загаль­ної кількості населення України залишається активна мігра­ційна політика. Саме міграційний приплив може компенсува­ти природне зменшення населення і забезпечити збалансування статево-вікової структури населення. Однак демографічний дефіцит в Україні настільки значний, що за масштабів міграції, необхідних для його покриття, може виникнути небезпека по­рушення єдності та внутрішньої рівноваги суспільства, труд­нощі взаємоадаптації корінного і прибулого населення. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є імміграція етнічних ук­раїнців, вихідців з України інших національностей.

Досягненню цієї ж мети сприятиме створення умов для повернення працівників-мігрантів на батьківщину шляхом за­хисту їхніх прав на роботу за кордоном, працевлаштування та започаткування малого бізнесу на батьківщині. Необхідно вирішувати проблему скорочення міграційного відпливу населен­ня України за кордон. Це сприятиме не тільки і навіть не стільки зменшенню депопуляції, скільки забезпечить поліпшення якіс­них характеристик населення.

На часі також запровадження інтефаційних програм для різних категорій іммігрантів, розробка механізмів легалізації частини іммігрантів на гуманітарних підставах, формування у суспільстві толерантного ставлення до мігрантів, постійний моніторинг, гли­бокі наукові дослідження міграцій. У зв'язку з цим необхідно:

Верховній Раді України:

• вивчити питання щодо участі України у міжнародних ме­ханізмах захисту прав працівників-мігрантів, приєднатися до відповідних конвенцій МОП, статей Європейської Соціальної Хартії (оновленої) та ратифікувати цей документ.

Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України:

• забезпечити розробку та прийняття Державної міграцій­ної програми, де передбачити, зокрема, заходи щодо сприяння репатріації етнічних українців і депортованих народів, розро­бити програму інтеграції біженців в українське суспільство, удосконалити відповідні статті законодавства.

Кабінету Міністрів України:

• інтенсифікувати зусилля щодо підписання угод про пра­цевлаштування з країнами-споживачами української робочої сили, у т.ч. про сезонне працевлаштування, стажування тощо;

• активізувати захист інтересів громадян України за кор­доном шляхом впровадження спеціальних посад у дипломатич­них та консульських представництвах за кордоном у країнах призначення мігрантів, створення спеціальних приймалень, забезпечення юридичних консультацій.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты