Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лікарняні каси




В Німеччині надається допомога жінкам з материнства. Кожна жінка як майбутня мати має особливий захист від небезпек на робочому місці, а також від звільнення в період чотирьох місяців перед народженням дитини і чотирьох місяців після пологів. Терміни захисту матері на 6 тижнів перед пологами і 8 тижнів після них дають жінці змогу займатися дитиною. При ранніх пологах, а також при народженні близнюків термін захисту матерів продовжується до 12 тижнів після пологів. В цей період жінка одержує допомогу із материнства. Після цього вона може одержати відпустку і допомогу на виховання дитини.

Для отримання допомоги з материнства жінка повинна мати страховий і трудовий стаж. У період між 10-им та 4-им місяцями перед пологами вона повинна бути щонайменше 12 тижнів застрахованою у разі хвороби (страховий стаж) або працювати (трудовий стаж). Розмір допомоги із материнства залежить від «чистої» заробітної плати жінки в останні три календарні місяці або останні 13 тижнів перед початком терміну захисту (перед пологами). Цей розмір становить щонайбільше 25 DMна день. Якщо середня «чиста» заробітна плата жінки вища, вона отримує різницю від роботодавця. Він мусить виплатити цю суму як дотацію до допомоги з материнства.

Якщо жінка не працює, але в установленому законом порядку застрахована і має право на кошти у разі хвороби, розмір допомоги з материнства відповідає розміру коштів у разі хвороби.

Коли жінка безробітна і має право на кошти у разі безробіття, то розмір допомоги з материнства відповідає сумі тієї чи іншої виплати у разі безробіття, яку вона отримувала перед початком терміну захисту.

Коли жінка не застрахована ні приватне, ні в установленому законом страхуванні у разі хвороби, але до початку терміну захисту працювала або займалася домашньою роботою, то застосовується такий порядок: вона одержує допомогу з материнства із коштів федерації, але щонайбільше 400 DM на місяць, і їх виплачує Федеральне страхове відомство. Ці та інші правові основи містяться у Законі про допомогу з материнства.

Одним з важливих видів соціального страхування у Швеції є батьківське страхування.

Допомога з вагітності виплачується вагітним жінкам, які працюють на важких роботах або в шкідливому середовищі. Допомога виплачується протягом не більше 50 днів на останніх двох місяцях вагітності і становить 65% від втраченого заробітку в перші три дні і 80% у ті, що залишилися.

Батькам у зв'язку з народженням або усиновленням дитини виплачується грошова допомога протягом 450 днів на кожну дитину. Оплата за 360 днів складає 75% від заробітку. Допомога за останні 90 днів складає 60 крон у день. При народженні дитини батьки отримують також право на 12-місячну оплачувану відпустку, яку вони можуть поділити між собою і використати в будь-який час до того, як дитина досягне 8-річного віку. Один з цих місяців призначений спеціально для батька дитини, і якщо батько його не використовує, цей місяць пропадає.

Крім того, батьки отримують загальну допомогу на дітей, рівну для всіх. Ця допомога не обкладається податками і виплачується до того моменту, коли дитина досягне 16-річного віку. Якщо після цього підліток продовжує вчитися у школі або гімназії, йому виплачується стипендія (сума та ж сама). Розмір допомоги на дитину — 750 крон на місяць. Доплата багатодітним сім'ям виплачується, починаючи з народження третьої дитини, на котру виплачується додатково 200 крон; на четверту -600 крон, на п'яту і наступних — 750 крон на місяць.

Допомогу по усиновленню сім'я або одинаки можуть отримати, якщо усиновлюється іноземна дитина. Подібне усиновлення тягне за собою збільшення витрат (поїздки, додаткове навчання і т.п.), тому одноразова допомога покриває частину таких витрат. Максимальний розмір цієї допомоги складає 24000 крон.

Допомога-аванс виплачується на дитину, яка живе тільки з одним з батьків і не отримує аліментів від другого. Подібна допомога виплачується на дитину до досягнення нею 18 років. Термін виплати допомоги може бути продовжений, якщо дитина навчається.

Короткочасна допомога для батьків виплачується тому з батьків, хто залишився вдома з хворою дитиною (віком до 12 років). Допомога виплачується не більше ніж 60 днів на рік на кожну дитину. При народженні або усиновленні дитини допомога може виплачуватися і батькові протягом 10 днів. Розмір допомоги складає 80% від втраченого заробітку за перші 14 днів і 90%, починаючи з 15 дня.

Допомога із догляду за дитиною виплачується й батькам, які мають дитину-інваліда або хвору дитину віком до 16 років, що потребує догляду або нагляду протягом більш ніж 6 місяців. У розмір допомоги включаються також підвищені витрати в зв'язку з хворобою дитини.

На прикладі розглянутих вище напрямків батьківського страхування можна помітити, що цілі й принципи державної сімейної політики в Швеції знаходять достатньо повне втілення в життя.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 46; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты