Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ФІКСАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРЕД’ЯВЛЕННЯ ДЛЯ ВПІЗНАННЯ.




Основним способом процесуальної фіксації цієї слідчої дії є протоколювання. Протокол складається з дотриманням вимог, передбачених ст.ст.85,176 КПК України. Для фіксації можуть також застосовуватися фотографування, кіно, вiдеозйомка, звукозапис, складання планів, схем і креслень.

Протокол пред'явлення для впізнання повинен мати вступну, описову та заключну частини.

У вступній частині протоколу зазначається: місце і дата складання протоколу; посада та прізвище осіб, які проводили слідчу дію; прізвища та адреси понятих, прізвища та посади (за необхідності) інших учасників слідчої дії; посилання на статті КПК України, у відповідності з вимогами яких здійснюється слідча дія; вказівка про роз'яснення понятим їх прав та обов'язків; місце проведення слідчої дії. Потерпілий і свідок попереджаються про кримінальну відповідальність за ст.ст. 178-179 КК України.

В описовій частині протоколу викладаються відомості про осіб та інші об'єкти, що пред'являються для впізнання з описом їх ознак та прикмет; вказується, яке місце зайняла особа, яка впізнається, або під яким номером пред'являється об'єкт, що впізнається; викладається результат проведення впізнання - на який об'єкт було вказано впізнаючим і що він при цьому повідомив.

У заключній частині протоколу міститься інформація про: час початку та закінчення впізнання; зауваження, що надійшли від учасників слідчої дії; застосування технічних засобів фіксації - фото, кіно чи відеозйомки або звукозапису, їх тип, марка, тип стрічки тощо. Протокол підписується слідчим та усіма учасниками слідчої дії.

Допоміжними способами фіксації є фотографування, кіно та відеозйомка, звукозапис. Застосування кіно та відеозйомки є доцільним при пред'явленні для впізнання живих осіб за особливістю ходи, так як дозволяють зафіксувати її у динаміці.

Якщо застосовується фотозйомка, то виготовляються фото-таблиці, які є додатком до протоколу пред'явлення для впізнання. Фотографуються спочатку, як правило, разом всі об'єкти, що пред'являються для впізнання, а потім окремо той об'єкт, що був впізнаний. Кіно або відеострічки після їх виготовлення прогля­даються слідчим з учасниками слідчої дії, а звукозапис прослуховується . Про виконання цих дій складається протокол, в якому можуть бути також зазначені зауваження від учасників слідчої дії, що надійдуть під час перегляду або прослуховування. Кіно, відео або аудіострічка упаковується, опечатується слідчим та зберігається при справі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 47; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты