Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інший додатковий капітал. Відповідно до П(С)БО 2 у статті балансу “Додатковий вкладений капітал” акціонерні товариства показують суму




Відповідно до П(С)БО 2 у статті балансу “Додатковий вкладений капітал” акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість. Інші підприємства відображають у цій статті суму капіталу, який вкладено засновниками понад статутний капітал.

У статті балансу “Інший додатковий капітал” відображаються сума дооцінки необоротних активів, вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу.

Для узагальнення інформації про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також про суми дооцінки необоротних активів і фінансових інструментів та вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу призначено рахунок 42 “Додатковий капітал”.

За кредитом рахунку 42 “Додатковий капітал” відображається збільшення додаткового капіталу, за дебетом – його зменшення.

Рахунок 42 “Додатковий капітал” має такі субрахунки:

421 “Емісійний дохід” Відображається прибуток (збиток) від продажу, випуску або анулювання інструментів власного капіталу. Сума перевищення збитку від зазначених операцій над залишком емісійного доходу відображається за дебетом рахунку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".
422 “Інший вкладений капітал” Обліковують інший вкладений засновниками підприємств (крім акціонерних товариств) капітал, що перевищує статутний капітал, інші внески тощо без рішень про зміни розміру статутного капіталу.
423 “Дооцінка активів” Відображається сума дооцінки (уцінки) необоротних активів і фінансових інструментів, яку здійснюють у випадках, передбачених законодавством та положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Залишок додаткового капіталу на цьому субрахунку зменшується у разі уцінки та вибуття зазначених активів, зменшення їх корисності.
424 “Безоплатно одержані необоротні активи” Відображається вартість необоротних активів, безоплатно одержаних підприємством від інших осіб. Залишок додаткового капіталу на цьому субрахунку зменшується на суму визнаного доходу протягом строку корисного використання безоплатно одержаних об'єктів необоротних активів (окрім землі) і при вибутті таких активів і землі.
425 “Інший додатковий капітал” Обліковують інші види додаткового капіталу, які не можуть бути включені до наведених вище субрахунків.
426 Фонди спеціального призначення” Відображається державними підприємствами, акціонерними, холдинговими компаніями, іншими суб’єктами господарювання, у статутному фонді яких більш як 50 відсотків акцій (часток, паїв) належить державі, та їх дочірніми підприємствами спрямування чистого прибутку на квартальну і річну дату балансу відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2005 року N 95-р “Про складання фінансових планів підприємств” на розвиток виробництва — за дебетом субрахунку 443 “Прибуток, використаний у звітному періоді” і кредитом субрахунку 426 “Фонди спеціального призначення”, рахунок третього порядку 4261. Здійснені за рахунок цього фонду капітальні інвестиції (придбання, створення, модернізація, модифікація, реконструкція, добудова, дообладнання тощо необоротних активів) відображаються за дебетом субрахунку 4261 і кредитом субрахунку 4262 “Використання фонду розвитку виробництва”.

Рахунок 42 “Додатковий капітал” кореспондує

за дебетом з кредитом рахунків: за кредитом з дебетом рахунків:
10 “Основні засоби” 11 “Інші необоротні матеріальні активи” 12 “Нематеріальні активи” 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” 15 “Капітальні інвестиції” 20 “Виробничі запаси” 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети” 28 “Товари” 35 “Поточні фінансові інвестиції” 40 “Статутний капітал” 41 “Пайовий капітал” 43 “Резервний капітал” 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” 45 “Вилучений капітал” 46 “Неоплачений капітал” 54 "Відстрочені податкові зобов'язання" 64 "Розрахунки за податками й платежами" 74 “Інші доходи” 10 “Основні засоби” 11 “Інші необоротні матеріальні активи” 12 “Нематеріальні активи” 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” 15 “Капітальні інвестиції” 20 “Виробничі запаси” 21 “Тварини на вирощуванні та відгодівлі” 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети” 25 “Напівфабрикати” 26 “Готова продукція” 27 “Продукція сільськогосподарського виробництва” 28 “Товари” 30 “Каса” 31 “Рахунки в банках” 35 “Поточні фінансові інвестиції” 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” 46 “Неоплачений капітал” 48 “Цільове фінансування і цільові надходження”

Емісійний дохід є частиною додаткового капіталу. Отриманий емісійний дохід відображається за кредитомрахунка 421 у кореспонденції з рахунками обліку розрахунків із засновниками й учасниками акціонерного товариства.

У процесі передплати на акції дебіторська заборгованість акціонерів відображається на рахунку «Неоплачений капітал» тільки за номінальною вартістю розмішених акцій. Але далі, в процесі продажу цих акцій за ринковою вартістю, внесена понад номінал сумахоч і відображається за кредитом рахунка «Неоплачений капітал» у загальній сукупності внесених коштів, але тут же цей рахунок дебетується на цю понадномінальну суму в кореспонденції з рахунком «Емісійний дохід». Таким чином, «Неоплачений капітал» закривається, «Статутний капітал» отримує реальне втілення в активах, а разом з цим формується «Емісійний дохід»

Кореспонденція субрахунку 421 «Емісійний дохід» наведена в таблиці.

 

Зміст господарської операції Д-т К-т
Емісійний дохід, отриманий при повторному розміщенні акцій. 30, 31
Понадномінальна вартість проданих акцій власної емісії.
Збільшення статутного капіталу за рахунок коштів емісійного доходу
Покриття різниці між номінальною і продажною вартістю акцій за рахунок емісійного доходу при продажу акцій за цінами нижчими за номінал. Ця різниця в цьому випадку разом із сумою оплати закриває рахунок неоплаченого капіталу
Відображається різниця між сумою компенсації, виданою при викупі власних акцій, і номіналом, якщо акції купувалися в акціонерів за цінами, що перевищують номінал

 
 

Рахунок 422 «Інший вкладений капітал» — аналог рахунка 421 «Емісійний дохід», з тією лише різницею, що рахунок 421 застосовується тільки акціонерними товариствами, а рахунок 422 всіма іншими підприємствами, зареєстрованими з певним статутним капіталом.

Кореспонденція субрахунку 422 «Інший вкладений капітал» наведена в таблиці.

 

Зміст господарської операції Дт Кт
Відображаються додаткові вкладення засновників у вигляді капітальних інвестицій (незавершених об'єктів основних засобів і нематеріальних активів)
Відображаються додаткові вкладення засновників у вигляді товарно-ма­теріальних запасів 20, 21, 22, 28
Відображаються додаткові вкладення засновників у вигляді грошових кош­тів З0, 31
Відображаються додаткові вкладення засновників у вигляді високоліквідних цінних паперів, які оприбутковуються на рахунок обліку поточних фінансових інвестицій
Додатково вкладений капітал відображається як надлишок раніше нарахованої заборгованості за неоплаченим капіталом
Збільшення статутного капіталу за рахунок додаткового капіталу
Збільшення резервів за рахунок додаткового капіталу
Покриття збитків за рахунок додаткового капіталу

423 „Дооцінка активів”— рахунок бухгалтерського обліку приросту/зниження вартості майна від дооцінки окремих його об'єктів, а також приросту/зниження вартості фінансових інструментів у результаті збільшення/зниження їх корисності. Переоцінка проводиться відповідно до П(С)БО 7 „Основні засоби” П(С)БО 8 „Нематеріальні активи”, П(С)БО 13 „Фінансові інструменти” та П(С)БО 28 „Зменшення корисності активів” та ін.

Внаслідок переоцінки об'єктів основних засобів величина додаткового капіталу в частині, що враховується на рахунку 423, може змінюватися не лише в бік збільшення, а й у бік зменшення. Але зменшуватися капітал від дооцінки активів може лише у разі наявності відповідного розміру кредитового сальдо на рахунку 423 пооб'єкту, що переоцінюється.

За кредитом рахунка 423 відображається приріст вартості необоротних активів, за результатами їх переоцінки, в кореспонденції з рахунками обліку активів, що переоцінюються. За дебетомрахунка 423 відображається погашення сум зниження вартості необоротних активів відповідно до результатів їх переоцінки, в кореспонденції з рахунками обліку активів, що переоцінюються.

Типова кореспонденція субрахунку 423 «Дооцінка активів»

 

Зміст господарської операції Д-т К-т
Відображається сума дооцінки основних засобів
Відображається сума дооцінки інших необоротних матеріальних активів
Відображається сума дооцінки нематеріальних активів
Відображається сума зниження ціни об'єкта в частині його зношення
Збільшення частки інвестора в капіталі об'єкта інвестування внаслідок приросту за звітний період суми дооцінки активів, що належать об'єкту інвестування
Відображається сума зниження ціни об'єкта основних засобів, якщо внаслідок всіх проведених раніше переоцінок сума дооцінок перевищує суму знижень ціни
Відображається сума зниження ціни об'єкта інших необоротних матеріальних активів, якщо внаслідок всіх проведених раніше переоцінок сума дооцінок перевищує суму знижень ціни
Відображається сума зниження ціни об'єкта нематеріальних активів. якщо внаслідок всіх раніше проведених переоцінок сума дооцінок перевищує суму знижень ціни
Відображається сума дооцінки об'єкта в частині його зношення
Використання резерву у разі зменшення корисності фінансових інструментів

424 „Безоплатно отримані необоротні активи”— рахунок бухгалтерського обліку приросту вартості майна в результаті безоплатного його придбання. За кредитом рахунка 424 відображається сума приросту вартості майна, за дебетом, сума, на яку зменшується додатковий капітал.

 
 

Типова кореспонденція субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи»

 

Зміст господарської операції Д-т К-т
Відображається сума вартості безоплатно вилучених основних засобів
Відображається сума вартості безоплатно отриманих інших необоротних матеріальних активів
Відображається сума вартості безоплатно отриманих нематеріальних активів
Збільшення частки інвестора в капіталі об'єкта інвестування внаслідок приросту за звітний період додаткового капіталу об'єкта інвестування в частині, еквівалентній вартості безоплатно отриманих необоротних активів. При цьому в розрахунок не приймається вартість необоротних активів, безоплатно переданих протягом періоду самим інвестором понад основну суму вкладеного ним капіталу
Сума, еквівалентна вартості безоплатно отриманих необоротних активів після їх вибуття списується на рахунок доходів

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 128; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты