Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік резервного капіталу




Резервний капітал— це страховий капітал, створений підприємством за рахунок відрахування власного прибутку з метою відшкодування можливих збитків, здійснення виплат інвесторам і кредиторам при недостатності коштів.

Відповідно до П(С)БО 2 у статті “Резервний капітал” наводиться сума резервів, створених, відповідно до чинного законодавства або установчих документів, за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

На законодавчому рівні встановлюється обов'язковість і мінімальні розміри формування резервного капіталу для окремих видів підприємств. У господарському товаристві створюється резервний (страховий) фонд у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25 відсотків статутного капіталу (в АТ – 15%). Розмір щорічних відрахувань до резервного (страхового) фонду передбачається установчими документами, але не може бути меншим 5 відсотків суми чистого прибутку.

Резерви зобов'язані нараховувати також страхові товариства (компанії) й кредитні організації.

Усі перелічені вище типи підприємств, як правило, мають два види резервів: обов'язковий резерв і резерви, що утворилися відповідно до засновницьких документів. Крім того, підприємства, виходячи з разових потреб, можуть нараховувати цільові резерви, необхідні для планування бюджету підприємства.

Для інших підприємств утворення резервного капіталу має скоріше добровільний характер. Однак наявність на балансі підприємства коштів резервного капіталу є гарантією дотримання інтересів інвесторів і кредиторів.

Бухгалтерський облік формування і використання резервного капіталу повинен забезпечувати отримання інформації, необхідної для контролю за дотриманням його верхньої і нижньої межі.

Для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу підприємства, створеного відповідно до чинного законодавства та установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку призначено Рахунок 43 “Резервний капітал”.

За кредитом рахунку 43 “Резервний капітал” відображається створення резервів, за дебетом - їх використання. Сальдо цього рахунку відображає залишок резервного капіталу на кінець звітного періоду.

Аналітичний облік резервного капіталу ведеться за його видами та напрямками використання.

Рахунок 43 “Резервний капітал” кореспондує

за дебетом з кредитом рахунків: за кредитом з дебетом рахунків:
40 “Статутний капітал” 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” 42 “Додатковий капітал” 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”

Схему відображення в бухгалтерському обліку операцій з нарахування і використання резервного капіталу можна відобразити наступним чином.

У певних випадках, замість рахунків «Нерозподілений прибуток» і «Непокриті збитки» з рахунком «Резервний капітал» можуть кореспондувати інші рахунки.

Первинний документ Зміст господарської операції Кор. рахунки
дебет кредит
Бухгалтерська довідка 1. Формування (поповнення) резервного капіталу за рахунок прибутку підприємства
Бухгалтерська довідка на підставі рішення власників 2. Використання резерву на покриття збитків
Бухгалтерська довідка на підставі зареєстрованих змін в установчий документ (статут, договір, меморандум) 3. Використання резерву на збільшення розміру статутного капіталу

3. Облік нерозподіленого прибутку (непокритого збитку)

Відповідно до П(С)БО 2 у статті балансу “Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)” відображається або сума нерозподіленого прибутку, або сума непокритого збитку. Сума непокритого збитку наводиться в дужках та вираховується при визначенні підсумку власного капіталу. Облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку ведеться на рахунку 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”. За кредитом рахунку відображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, за дебетом – збитки та використання прибутку.

Рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” має такі субрахунки:

441 “Прибуток нерозподілений” Відображаються наявність та рух нерозподіленого прибутку.
442 “Непокриті збитки” Відображаються непокриті збитки. Їх списання здійснюють за рахунок нерозподіленого прибутку, резервного, пайового чи додаткового капіталу тощо.
443 “Прибуток, використаний у звітному періоді” Відображаються розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку в поточному періоді. Сальдо на цьому субрахунку у кінці року закривається у кореспонденції із субрахунками 441 та/або 442 з виведенням сальдо на одному з цих субрахунків.

Виправлення помилок за минулий рік, що виявлені в поточному році, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 “Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах” відображається кореспонденцією рахунку 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” з рахунками бухгалтерського обліку відповідних об’єктів класів 1-6.

Рахунок 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” кореспондує

за дебетом з кредитом рахунків: за кредитом з дебетом рахунків:
40 “Статутний капітал” 41 “Пайовий капітал” 42 “Додатковий капітал” 43 “Резервний капітал” 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” 45 “Вилучений капітал” 67 “Розрахунки з учасниками” 68 “Розрахунки за іншими операціями” 79 “Фінансові результати” 41 “Пайовий капітал” 42 “Додатковий капітал” 43 “Резервний капітал” 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” 45 “Вилучений капітал” 79 “Фінансові результати”

Типова кореспонденція рахунка 44 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)»

Зміст господарської операції Д-т К-т
Покриття збитку звітного року за рахунок додаткового капіталу
Покриття збитку звітного року за рахунок коштів резервного капіталу
Нараховується прибуток як фінансовий результат діяльності підприємства за звітний період
Збільшення розміру статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку звітного року
Формування резервів за рахунок нерозподіленого прибутку.
Нарахування дивідендів та інших доходів, що підлягають виплаті учасникам підприємства
Відображаються збитки, понесені внаслідок діяльності підприємства в звітному періоді

Операції про зміни у складі власного капіталу підприємства, про нарахування, одержання і витрачання забезпечень, майбутніх витрат і платежів і коштів цільового призначення (за кредитом рахунків 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49) відображаються у Журналі 7. Відомості 7.1, 7.2, 7.3 забезпечують накопичення аналітичних даних щодо додаткового капіталу, використання прибутку, забезпечень майбутніх витрат і платежів за період з початку поточного року.

Підсумкові записи з журналів після підписання їх головним бухгалтером або особою, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку, переносяться до Головної книги за кожним рахунком окремо. Сума підсумків Журналу за горизонтальним підрахунком (сума рядків) дорівнює сумі підсумків цього самого Журналу за вертикальним підрахунком (сума граф).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 177; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты