Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Становлення та розвиток банківської системи України




Законодавче забезпечення функціонування банківської сис­теми України було здійснене з прийняттям в 1991 p. Закону України “Про банки та банківську діяльність”. Але фактично діяльність комерційних банківських установ на території Украї­ни почалась раніше. Умовно можна виділити кілька часових етапів створення та розвитку національної банківської системи:

1988-1990 pp. створення системи українських комерційних банків у складі банківської системи СРСР;

1991 - 1993 рp. – перереєстрація українських комерційних банків та початок формування банківської системи України як незалежної держави, створення Національного банку України;

1994-1996 pp. – розвиток банківської системи на першому етапі реалізації курсу економічних реформ монетарними мето­дами; створення платіжної системи (СЕП); грошова реформа 1996 р.; введення національної валюти.

1996 – 1997рp. - реєстрація в Україні представництв іноземних банків та банків за участю іноземного капіталу.

1998р. - проведено реформу бухгалтерського обліку і звітності, здійснено перехід на міжнародні стандарти б/о і звітності.

1999р – Закон України .“Про національний банк України” від 20 травня

2000 р. - України “Про банки і банківську діяльність” від 7 грудня

2000 — 2008 рр – подальший розвиток банківської системи і механізмів оптимального формування ресурсного забезпечення банківського сектору, зорієнтованих на підтримку сталого економічного зростання та цінової стабільності.

 

2009 р. –світова фінансова криза, проблеми ліквідності банків, рекапіталізція окремих банків, ліквідація окремих банків.

Перший етап в історії створення українських комерційних банків був пов’язаний зі спробою державного (директивного) реформу­вання банківської системи СРСР при здійсненні курсу на перебу­дову економіки, проголошеного радянським урядом.

На цьому етапі українські комерційні банки реєструвались в Москві як:

- комерційні банки, що були створені на основі установ Дер­жавного банку СРСР та продовжували діяти зі статусом дер­жавних банків (Промстройбанк, “Україна”, Укрсоцбанк, Ощад­банк, Укрексімбанк);

- галузеві та відомчі комерційні банки (Монтажспецбанк, Укрнацбанк, Трансбанк);

- філії великих російських комерційних банків (Інкомбанк, Столичний та ін.);

- державні та кооперативні комерційні установи, що мали пра­во здійснювати фінансово-кредитну діяльність.

В 1991 p., одразу після проголошення незалежності України, почався другий етап – перереєстрація комерційних банків в Українській республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ. При цьому в більшості комерційних банків відбулись істотні зміни у складі їх учасників. Так, державні комерційні банки (Промінвестбанк, АПБ “Україна”, Укрсоцбанк) були акціоновані клієнтами та персоналом банків.

Третій етап в історії розвитку банківської системи України пов’язаний зі створенням нових банків, що залучали значний приватний капітал, капітал спільних та малих підприємств, акціо­нерних товариств, а також кошти державних бюджетних та поза­бюджетних фондів.

В цей період, на фоні розвитку жорсткої інфляції з ознаками гіперінфляції та критичного скорочення об­сягів виробництва і розміру валового внутрішнього продукту, в Україні була створена значна кількість дрібних комерційних банків, орієнтованих на обслуговування попиту на короткострокові кре­дити для торговельно-посередницької діяльності і здатних отри­мувати прибутки на інфляційних процесах в економіці.

Протя­гом 1993 р. в Україні було створено близько 100 дрібних, так званих кишенькових, комерційних банків такого типу.

Протягом 1994—1996 pp. Національний банк України (НБУ) встановив та ввів у практику єдині прави­ла діяльності українських банків. За період з 1994 по 1996 р. в Україні було зареєстровано 14 представництв іноземних банків та банків з участю іноземного капіталу.

В результаті банківську систему, що виступає основною лан­кою фінансово-кредитної системи, створено у вигляді дворівневої структури управління фінансовими ресурсами, яка представле­на:

- Національним банком України та його підрозділа­ми,

- комерційними банками різних форм власності, спеціалізації та територіального статусу.

Згідно із Законом, прийнятим у вересні 2006 р. дозволяється створення комерційних банків України тільки у формі ВАТ або кооперативного банку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты