Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ліцензування банківської діяльності




Створення нового банку окрім реєстрації передбачає необхідність отримання спеціального дозволу - банківськоїліцензії - на здійснення банківської діяльності. (Закон , ст. 19)

 

Для отримання ліцензії банк повинен дотримуватись вимог:

· мінімального розміру статутного капіталу;

· джерел формування статутного капіталу;

· складу засновників банку;

· кваліфікації, досвіду та репутації керівництва банку;

· кола операцій, що виконуватимуться банком, та стратегії його діяльності;

· правильності оцінки банківських активів за їх ринковою вар­тістю;

· заходів щодо створення резервів на випадок виникнення сумнівних безнадійних боргів і збитків від банківської діяльності.

В Україні відповідно до Закону “Про банки і банківську діяльність” дозвіл на створення комерційного банку і на виконання бан­ківських операцій видається Національним банком України.

Ці дві процедури регулюються різними нормативними актами НБУ і мо­жуть бути розірваними в часі: видача ліцензії на здійснення банків­ських операцій відбувається після процедури реєстрації банку.

3. Лі­цензування банків регулюється положенням НБУ “Про порядок видачі банкамбанківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій. Затв. постановою Правління НБУ від 17.07. 2001 р.

Питан­ня про видачу ліцензії розглядається Управлінням реєстрації та ліце­нзування банків Національного банку України. Причому положен­ням передбачені різні умови отримання ліцензії новоствореним бан­ком і розширення ліцензії діючого банку.

Умови надання ліцензії на здійснення банківських операцій для новоствореного банку:

1) зареєстрований статутний капітал банку має бути сповна спла­чений на момент прийняття рішення про видачу ліцензії;

2) наявність професійно придатних керівних осіб;

3) наявність підрозділу, який виконуватиме банківські операції, що ліцензуються, а також підрозділу внутрішнього аудиту, керівни­ки яких повинні відповідати вимогам НБУ;

4) наявність відповідних внутрішніх документів банку, які рег­ламентують здійснення операцій, що ліцензуються;

5) забезпечення банку необхідним обладнанням, комп’ютерною технікою, програмними продуктами та засобами зв’язку;

6) відповідність приміщення банку вимогам НБУ.

Умови розширення ліцензії на здійснення банківських операцій для діючих банків:

1) статутний капітал банку має бути зареєстрованим і оплаченим у розмірі, встановленому НБУ;

2) розмір капіталу банку не може бути меншим від встановлено­го НБУ і повинен перевищувати розмір зареєстрованого фактично сплаченого статутного капіталу банку;

3) формування резервів банку (резервного фонду і резерву на по­криття можливих втрат за кредитними операціями) та фонду гаран­тування вкладів фізичних осіб має відповідати вимогам НБУ;

4) стабільна беззбиткова діяльність, дотримання банком економі­чних нормативів та мінімальних резервних вимог протягом остан­нього півріччя;

5) стан кредитного портфеля не повинен загрожувати інтересам вкладників та кредиторів (сума безнадійних та сумнівних кредитів не може перевищувати розмір фактично сформованого резерву на покриття можливих втрат за кредитними операціями);

6) позитивний висновок зовнішнього аудитора про діяльність банку за останній звітний період;

7) відсутність письмово підтверджених порушень вимог чинного законодавства, нормативних актів НБУ та внутрішніх документів протягом останнього півріччя.

Дотримання банками всіх перелічених вимог перевіряється НБУ на підставі поданих комерційними банками відповідних документів.

В значній мірі одержання ліцензій на проведення банківських операцій, і особливо на розширення банківської діяльності, залежить від розміру капіталу комерційного банку.

Якщо до 1998 року при ліцензуванні банківських операцій до уваги брався розмір статутного капіталу, то починаючи з 1999 р. головним став капітал банку.

Капітал банку складається з коштів акціонерів:

- статутного фонду;

- сформованих фондів;

- нерозподільного прибутку.

В якості основного економічного нормативу для контролю поточної діяльності та при наданні ліцензії на здійснення банківських операцій використовується нормативне значення власного капіталу, встановлене Нацбанком.

Усі банки, що подають клопотання про видачу чи розширення ліцензії, повинні мати розроблені внутрішні нормативні документи, що регламентують порядок здійснення банком усіх операцій, які лі­цензуються. Внутрішні банківські положення розробляються в ме­жах чинного законодавства і нормативних актів НБУ.

На основі вище перелічених документів регіональне управління НБУ за місцем створення чи функціонування комерційного банку в двотижневий строк з дня отримання повного пакету документів роз­глядає його на предмет дотримання всіх вимог, що ставляться до новостворених чи діючих банків.

Результатом розгляду є висновок РУ НБУ про технічну готовність, забезпеченість кваліфікованими кадрами для виконання відповідних операцій, а також про фінансо­вий стан і дотримання чинного законодавства та нормативних актів НБУ для діючих банків. У висновках регіональне управління дає об­грунтовані пропозиції щодо можливості надання ліцензії по кожній операції, вказаній у клопотанні та інших документах, поданих на розгляд.

Свій висновок про можливість надання ліцензії новоствореному банку разом із пакетом документів регіональне управління НБУ надсилає на розгляд в Управління реєстрації та ліцензування банків НБУ, яке готує проект рішення. Остаточне рішення про видачу лі­цензії новоствореному банку приймає Комісія з питань нагляду та регулювання діяльності – національного банку України.

Остаточне рішення про надання ліцензії чи відмову у її видачі НБУ приймає протягом місяця з дня подання комерційним банком клопотання і необхідного пакету документів.

Ліцензія дійсна тільки за наявності додатку з переліком тих операцій, на які вона поширюється. Строк дії ліцензії не обумовлюється, тобто ліцензія дійсна весь період діяльності банку.

На підставі банківської ліцензії банки мають право здійснювати такі банківські операції:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты