Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ситуаційні задачі




Задача №1 (a=ІІІ).На рентгенограмі 37 зуба визначаються досить рівні кореневі канали. У ділянці медіального кореня незначне розширення періодонтальної щілини. Каріозна порожнина сполучається з порожниною зуба. Інструментальна обробка медіально-щічного кореневого каналу показала, що він склерозований у верхівковій третині. Перкусія зуба безболісна. Встановіть діагноз і запропонуйте метод обробки медіально-щічного кореневого каналу.

Відповідь: Діагноз: хронічний фіброзний періодонтит 37 зуба. Необхідно під контролем рентгенограми провести файлінг і римінг кореневого каналу ручними інструментами з використанням хейлатів на основі ЕДТА, а за неможливості розширити канал, здійснити машинну обробку кореневого каналу механічним ендодонтичним наконечником з використанням ротаційних нікель-титанових систем «ProFile», «GT Rotary Files», «FlexMaster», «K3 Endo», «ProTaper».

Задача №2 (a=ІІІ).При інструментальній обробці медіально-щічного кореневого каналу 26 зуба К-римером, на якому зафіксована довжина кореня, на відстані 4 мм від апікального отвору пацієнт відчув укол і з’явилася кровотеча. В чому причина цього явища? Як можна запобігти цьому ускладненню?

Відповідь: Виникла перфорація верхівкової частини медіально-щічного кореня 26 зуба. Цьому ускладненню можна запобігти, використовуючи для проходження та розширення кореневих каналів якісних ендодонтичних інструментів (К-римери, К-файли, Н-файли) з використанням хейлатів на основі ЕДТА, використання при обробці верхівкової частини кореневого каналу інструментів з неагресивною верхівкою (K-Flex Options, File-Nitiflex, Apical Reamer), а також знання техніки роботи кожним з інструментів.

Задача 3 (a=ІІІ). Пацієнт звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на незавершене лікування 31 зуба. Анамнез хвороби: зуб лікувався з приводу пульпіта півроку тому (зі слів пацієнта). Зуб на теперішній час не тривожить. Об’єктивно: у 31 зубі залишки тимчасової пломби. Зуб рожевого кольору. Перкусія та реакція на термічні подразники негативні. Спроба увійти до вустя кореневого каналу після видалення залишків тимчасової пломби не мала успіху. При зондуванні вустів кореневих каналів відчувається склоподібна маса, що обтурує кореневий канал у вустевій третині кореня зуба. Рентгенологічне обстеження 31 зуба показало облітерований кореневий канал 31 зуба та незначне періапікальне розширення періодонтальної щілини. Встановіть діагноз і призначте лікування.

Відповідь. Діагноз: хронічний фіброзний періодонтит 31 зуба. Враховуючи колір зуба та облітерованість кореневого каналу, можна передбачити, що попередній лікар використовував методику імпрегнації кореневого каналу резорцин-формаліновою сумішшю. Слід спробувати пройти кореневий канал під контролем рентгенограми ручними інструментами з використанням хейлатів на основі ЕДТА, а за неможливості розширити канал, здійснити машинну обробку кореневого каналу механічним ендодонтичним наконечником з використанням ротаційних нікель-титанових систем «ProFile», «GT Rotary Files», «FlexMaster», «K3 Endo», «ProTaper». Запломбувати кореневий канал та поставити постійну пломбу.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты