Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Суб'єкти владних повноважень та їх компетенція.




Держава здійснює регулювання суспільних відносин використовуючи цілу систему органів влади. Для того щоб уявляти діяльність держави в інформаційній сфері, потрібно знати завдання і повноваження кожного з таких органів. Традиційно органи влади поділяють на три гілки: законодавчу, виконавчу та судову. Відповідно до теорії розподілу влади, такий розподіл сприяє створенню противаг та контролю однією гілки влади за іншими, з метою не допустити узурпації влади в один руках (пресу називають четвертою гілкою влади, саме тому, що її завданням також є контроль за державною владою).

Розглянемо функції окремих органів влади, які прямо стосуються сфери засобів масової інформації та журналістів. Зокрема, звернемо увагу на законодавчу владу, в особі Верховної Ради України, та виконавчу владу, в особі Кабінету Міністрів України, міністерств та відомств. Оскільки судові органи мають загальну компетенцію: вони можуть розглядати будь-які конфлікти, які виникають у державі, на них увагу зосереджувати в цій темі не будемо. Зауважимо, що не зважаючи на тригілковий поділ влади Конституція передбачає існування низки органів, що не входять до цих гілок влади через свій спеціальний статус.

Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади. Повноваження Верховної Ради України можна розділити на дві частини: нормотворчі та кадрові.

У межах нормотворчих повноважень, Верхова Рада приймає закони, які обов’язкові до виконання всіма юридичними на фізичними особами. Конституція України прямо передбачає у пункті 11 частини 1 статті 92, що виключно законами України визначаються „засади утворення і діяльності .. засобів масової інформації”. Це означає, що принаймні засади мають бути встановлені законами, однак це не заперечує, що більш детальні норми можуть бути в документах, які ухвалює Президент, Кабінет Міністрів чи міністерства, відповідно до своєї компетенції.

Кадрові повноваження Верховної Ради України в інформаційній сфері є такими:

призначення половини складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (чотирьох членів) (п.20 ч.1 ст.85);

дає згоду на призначення та звільнення Президентом Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення (п.24 ч.1 ст.85);

обирає голів комітетів Верховної Ради України (у т.ч. Голову Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації).

Президент України не здійснює прямого регулювання у сфері інформації, однак зважаючи на те, що Уряд відповідальний перед Президентом, часто Укази президента стосуються мас-медійної тематики. Президент своїми указами може закликати Уряд та міністерства старанніше виконувати закони України (можна пригадати укази щодо забезпечення прозорості органів влади, щодо посилення захисту моралі та інші). Практичне значення таких Указів як правило лише в тому, що міністерства буде більш активно виконувати обов’язки, які і так визначені законами.

Кадрові повноваження Президента:

призначає половину складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (чотирьох членів) (п.13 ч.1 ст.106);

призначає та звільняє за згодою Верховної Ради Голову Державного комітету телебачення і радіомовлення (п.14 ч.1 ст.106)

призначає за поданням Прем'єр-міністра України, внесеним на підставі пропозицій Міністра освіти і науки, молоді та спорту України голову Державної служби інтелектуальної власності та звільняє його (ч. 9 Положення "Про Державну службу інтелектуальної власності України, п.15 ст. 106, Конституції України).

Повноваження Президента допомагають реалізовувати два допоміжні органи Адміністрація Президента України та Рада національної безпеки і оборони України. Ці органи мають деякий вплив на державну політику в галузі інформації. Це було характерно і для попередніх влад і залишається актуальним і зараз.

У структурі Адміністрації Президента існують кілька служб, які опікуються інформаційними питаннями для Президента України – Головне управління з питань комунікацій та Головне управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань. Медійними питаннями опікується Прес-служба та Радник Президента - Керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань. Питаннями доступу до публічної інформації опікується Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты