Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ситуаційні задачі для перевірки кінцевого рівня знань.




 

1. В хірургічне відділення поступив хворий з виразковою хворобою 12-палої кишки, яка ускладнилась кровотечею. Дефіцит ОЦК складає 35%. З метою відновлення крововтрати показане переливання крові. Який необхідний мінімум лабораторних досліджень та проб, без котрих гемотрансфузія неможлива?

 

 

2. Під наглядом лікаря в маніпуляційному кабінеті дві медсестри визначають групи крові чотирьох пацієнтів. Для цього вони на білі фаянсові пластинки з відповідними позначками нанесли по 2 серії стандартних сироваток. Досліджувану кров добре змішали з краплинами стандартних сироваток. Пластини погойдали і залишили на 1-2 хв, потім знову погойдали. Не раніше 3 хв, в місця, де виникла аглютинація внесли по 1 краплі ізотонічного розчину натрію хлориду. Через 5 хв від початку дослідження лікар провів оцінку результатів, записавши їх в історію хвороби. На що не звернув уваги лікар, порушивши тим самим вимоги „Інструкції по визначенню груп крові по системі АВО”?

 

3. Хворий з масивною внутрішньою кровотечею по життєвим показам взятий в операційну. Під інтубаційним наркозом виконується оперативне втручання, направлене на кінцеву зупинку кровотечі. З метою відновлення крововтрати під час операції виникла необхідність в переливанні крові. Як провести біологічну пробу на сумісність хворому, що знаходиться під наркозом?

 

4. При проведенні проби на групову сумісність отримана аглютинація. Що необхідно виконати і на що вказує ця реакція?

 

5. У реципієнта резус-фактор визначався експрес-методом. При проведенні проби на резус-сумісність отримана аглютинація. На що вказує ця реакція і що необхідно виконати?

 

6. Хворому з масивною шлунковою кровотечею (Нв 48 г/л, еритроцити 1,8*1012/л, Ht 20) показано переливання еритроцитарної маси. Одногрупна однорезусна еритроцитарна маса доставлена зі станції переливання крові. Під час проведення проби на сумісність по системі АВО виникла аглютинація. На що вказує ця реакція? Що повинен зробити лікар?

 

 

7. Хворому, що готується до оперативного втручання з приводу шлунково-кишкової кровотечі, медсестра визначила групу крові сироватками однієї серії і показала лікарю. Аглютинація виникла із сироваткою першої та третьої групи. Яка група крові у хворого і чи допустила помилку медична сестра?

8. Визначення групи крові стандартними сироватками проводилось в планшетці при температурі 14 оС. При визначенні результату спостерігалась аглютинація зі всіма сироватками. Як можна трактувати результат дослідження?

 

 

9. Визначення групи крові стандартними сироватками проводилось в планшетці при температурі 35 оС. При визначенні результату аглютинація в сироватках не виникла. Чи можна трактувати результат дослідження як першу групу крові?

 

 

10. У хворого з внутрішньочеревною кровотечею медсестра визначає групу крові за допомогою цоліклонів. Аглютинація виникла з цоліклонами анти А і анти В. чи можна трактувати результат як група крові АВ (ІV)?.

 

 

11. При дослідженні групи крові двома серіями стандартних сироваток аглютинація не виникла через 3 хв. Результат трактований лікарем, як перша група крові. Чи вірно трактований результат?

 

 

12. При дослідженні груп крові двома серіями стандартних сироваток результат дослідження оцінювався лікарем через 10 хв. Аглютинація трапилась в сироватках О (І), А (ІІ), В (ІІІ). Результат трактований, як четверта група крові. Чи правильно проведено дослідження?

 

 

13. При проведенні проби на групову сумісність по системі АВО змішати сироватку донора з еритроцитами реципієнта. Результат дослідження оцінили через 5 хв аглютинації не виявлено. Чи значить це, що кров донора і реципієнта сумісна по системі АВО?

 

 

14. При проведенні проби на резус-сумісність в пробірку помістили 1 краплю еритроцитів донора, які перед цим відмили фізрозчином, додали 2 краплини 10 % розчину желатину і 2-3 краплини сироватки реципієнта. Вміст пробірки змішали. Результат проби оцінили через 10 хв, додали в пробірку 5-8 мл ізотонічного розчину. Аглютинації в пробірці не виявлено. Чи свідчить це про те, що кров сумісна по Rh-фактору?

 

 

15. Хворому з ножовим пораненням в живіт і кровотечею перед операцією визначалась група крові двома серіями стандартних сироваток з титром антитіл 1:32, з терміном придтності, що закінчився 1 місяць тому. При оцінці аглютинації не виявлено в сироватках О (І), А (ІІ), В (ІІІ) груп крові. Чи свідчить це про те, що у хворого перша група крові?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты