Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ситуаційні задачі для перевірки кінцевого рівня знань




1. Відповідь: Для виключення гемотрансфузійних ускладнень та реакцій необхідно:

а) визначити групу крові донора і реципієнта

б) визначити резус-фактор донора і реципієнта

в) провести пробу на групову сумісність донора і реципієнта по системі АВО

г) провести пробу на резус-сумісність донора і реципієнта

д) провести біологічну пробу

2. Відповідь: Згідно „Інструкції” перед визначенням групи крові на пластинки наносять прізвище та ініціали хворого, або номер флакону донора крові.

3. Відповідь: При проведенні біологічної проби під час хірургічної операції, коли хворий знаходиться під наркозом, зміна пульсу та артеріального тиску може залежати не тільки від переливання крові, але і від оперативного втручання, крововтрати, введення лікарських засобів і наркозу. Для цього після переливання перших 100 г препаратів крові в суху пробірку з декількома краплями гепарину набирають 5 мл крові із вени хворого та центрифугують. Наявність рожевого забарвлення плазми (частий пульс, зниження АТ) вказує на те, що перелита несумісна кров. Якщо плазма має звичайне забарвлення, то препарати крові сумісні і можна продовжувати гемотрансфузію.

4. Відповідь: Реакція вказує на відсутність сумісності крові донора і реципієнта по системі АВО. При змішуванні сироватки донора і еритроцитів реципієнта одної групи така реакція неможлива. Реакція аглютинації при проведенні проби на групову сумісність вказує на те, що групи крові визначені невірно. Необхідно повернутись до визначення груп крові як у донора, так у реципієнта.

5.Відповідь: Реакція аглютинації при проведенні проби на резус-сумісність вказує, що кров несумісна по резус-фактору. Отже, при визначенні резус-фактору виникла помилка. Найчастіше помилка виникає у реципієнта, адже у донора вона визначається на станції переливання крові точнішими лабораторними методами, а у реципієнта – експрес-методом.

6. Відповідь: Ця проба вказує, що кров несумісна по групам АВО. Таку еритроцитарну масу переливати не можна. Аглютинація не проходить, якщо кров донора і реципієнта одної групи. Таким чином виникла помилка при визначенні групи крові у донора чи реципієнта. Потрібно повторити визначення групи крові.

7. Відповідь: Група крові за методом стандартних сироваток, згідно інструкції по переливанню крові, визначається двома серіями стандартних сироваток. По даним дослідження однією серією у хворого А (ІІ) група крові.

8. Відповідь: Трактувати результат дослідження в даному випадку не можна, адже можлива холодова неспецифічна аглютинація. Потрібно створити відповідний температурний режим для дослідження (18 – 20 оС).

9. Відповідь: Трактувати результат дослідження при такій температурі не можна, так як аглютинація може не виникнути. Потрібно створити відповідний температурний режим в кімнаті для дослідження (18 – 20 оС).

10. Відповідь: Результат дослідження трактувати не можна, адже можлива неспецифічна аглютинація, яку можна виключити шляхом додавання 0,9 % розчину хлориду натрію.

11. Відповідь: Результат можна трактувати лише через 5 хв після початку дослідження, адже наявний антиген А2 дає реакцію аглютинації лише через 5 хв.

12. Відповідь: Результат дослідження трактований невірно, тому що в даному випадку трапилась псевдоаглютинація. Результат потрібно трактувати через 5 хв дослідження.

13. Відповідь: Проба на групову сумісність виконана не правильно, необхідно сироватку реципієнта змішати з еритроцитами донора.

14.Відповідь: При проведенні проби на резус-сумісність з желатином допущена помилка. Пробірки потрібно помістити у водяну баню при температурі 46 – 48 оС на 10 хв і лише тоді оцінювати результат дослідження.

15. Відповідь: Слабкі стандартні сироватки з титром антитіл 1:32 і закінченим терміном придатності можуть викликати пізню і слабку аглютинацію і не вірне трактування результатів визначення групи крові, котре потрібно повторити.

 

Методичні ВКАЗІВКИ ДО РОБОТИ медичних сестер

під час проходження сестринської практикиМодуль 2

Змістовний модуль1 Гемостаз. Переливання крові та кровозамінників. Реанімаційні заходи у хірургічних хворих


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты