Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


За ступенем цінності види документів




Вид Загальна характеристика
1. Цінний документ Має політичне, соціально-економічне, наукове й культурне значення і на цій основі підлягає державній опіці і прийому на державне зберігання. Цінність - якісна характеристика цінного документа, що являє особливу вадливість за змістом, формою, умовами існування у зовнішньому середовищі, незалежно від кількості.  
2. Особливо цінний документ Має для держави неперехідне значення і незамінний при втраті
3. Унікальний документ Не має собі подібних за вміщеною в ньому інформацією чи зовнішніми ознаками
4. Рідкісний документ Зберігся чи випущений у відносно малому числі екземплярів і володіє художньою, науковою, культурною, бібліографічною цінністю

 

Основною ознакою рідкісної книги є обмежена кількість існуючих чи збережених екземплярів видання, що мають особливу соціально-культурну цінність. Рідкість може носити природний (малий тираж цінної книги) і штучний характер (втрата тиражу пропорційно віку книги).

Критерії визначення артефактної цінності документа

кількість екземплярів
важливість змісту
якість матеріальної основи
мистецтво виконання

 

3-тє питання

Книжкова пам’ятка - видання, що поєднує в собі кількісні і якісні ознаки рідкісної і цінної книги. Це різновид документної пам’ятки.

Книжкова пам’ятка може бути літературно-художньою, науковою. Крім того, вона несе інформацію про те, де, коли, ким вона була надрукована, прокоментована, поліграфічно виконана у відповідності з поставленим завданням та об’єктивними можливостями.

Ціннісна характеристика книжкової пам’ятки обумовлена поєднанням цінності твору і видання. Вона не може визнаватися лише цінністю опублікованого твору, бо створення твору - не лише книго творча діяльність. У той же час матеріальне втілення твору може і самостійно визначати цінність книжкової пам’ятки, бо тут іде мова про результат саме книготворчої діяльності.

Групу книжкових пам’яток складають видатні у істотко культурному відношенні видання: 1) створені на початкових етапах історії книги; 2) ті, які втілили найбільш значні досягнення різних сфер людської діяльності; 3) ті, що дають уявлення про прогресивний розвиток самої книги, її репертуар, види, текстологічну і редакційну підготовку, довідковий апарат, художнє оформлення, поліграфічне виконання, матеріальну основу.

Названі показники книги є параметрами її цінності, які доповнюються показником рідкості видання - незначною кількістю збережених документів (екземплярів).

Підставою віднесення книги до категорії пам’яток можуть слугувати її індивідуальні особливості, обумовлені специфікою існування у зовнішньому середовищі, надзвичайна доля книги, наявність автографів, пам’яток, записів авторів чи відомих діячів, приналежність книги до приватних колекцій, музеїв книги, відділів рукописів і стародруків, рідкісних і особливо цінних видань, створених у великих бібліотеках.

Книжкова пам’ятка зберігається у спеціально побудованих чи пристосованих ізольованих приміщеннях. Для забезпечення гарантованої збереженості артефактних документів створюються їх мікроскопії (страхові фонди).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты