Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Періодичні і продовжувані видання




План

1. Особливості періодичних і продовжуваних видань.

2. Газета.

3. Журнал.

4. Продовжуваний збірник.

5. Бюлетень.

6. Календар.

7. Експрес-інформація.

1-ше питання

Періодичні і продовжувані видання - різновид серіального видання, що виходить протягом часу, тривалість якого наперед не встановлена, як правило, нумерованими (датованими) випусками (томами), що мають однаковий заголовок.

Періодичні видання виходять через певні проміжки часу постійним для кожного року числом номерів (випусків), які не повторюються за змістом, одно типово оформленими нумерованими чи датованими випусками, що мають однакову назву.

Продовжувані видання виходять через невизначені проміжки часу, по мірі накопичення матеріалу, не повторюваними за змістом, одно типово оформленими нумерованими (датованими) випусками, що мають загальний заголовокю

Періодичні і продовжувані видання як види серіального видання мають визначену специфіку. Періодичне видання виходить в світ регулярно, через однакові проміжки часу. Продовжуване видання не має суворої періодичності і виходить по мірі накопичення матеріалу. У періодичних серіальних виданнях тимчасовий інтервал в обов’язковому порядку вказується у вихідних даних.

Ознаки періодичних видань

різноплановість та актуальність змісту
оперативність та регулярність виходу у світ
відповідність заголовка характеру видання, що не змінюється протягом тривалого часу
наявність однієї або декількох організацій, органом котрої виступає видання

 

Види видань за періодичністю

Періодичні видання Серіальні видання Неперіодичні видання Продовжувані видання
газети серія однотипно оформлена     книги продовжувані збірники
журнали   неперіодичні збірники альманахи
періодичні збірники   аркушеві видання бюлетені продовжувані
бюлетені періодичні   брошури  
експрес-іформація      
календарі      

 

Класифікація періодичних видань

За регулярністю виходу у світ За місцем випуску та сферою розповсюдження
Щотижневі, щомісячні, щоквартальні, щорічні Місцеві, регіональні, загальнодержавні, закордонні

 

У бібліотеках періодичні видання складають самостійний підфонд - частину бібліотечного фонду, що складається з газет, журналів, продовжуваних видань, бюлетнів.

Виділяють 5 основних видів періодичних видань: газета, журнал, бюлетень, календар, експрес-інформація.

Ге питання.

Газета - періодичне газетне видання, що виходить через певні проміжки часу, містить офіційні матеріали, оперативну інформацію і статті з актуальних громадсько-політичних, наукових, виробничих та інших питань, а також літературні твори та рекламу.

Газетне видання - аркушеве видання, що випускається у вигляді одного чи кількох аркушевих аркушів друкованого матеріалу встановленого формату, видавничо придатне до специфіки даного періодичного видання. В окремих випадках використовується скріплення аркушів друкованого матеріалу, тоді видання називається газетно-журнальним.

Газета - носій текстової інформації, характер якої в значній мірі відрізняє газету від інших видань. Суттєвий вплив на неї має динамізм процесів суспільного життя. Предметом газетної інформації є поточні події і факти. Вона забезпечує безперервність інформування про те, що діється навколо у світі. В газеті розміщується оперативна інформація (репортажі, хроніки, інтерв’ю, прес-релізи, заяви, кореспонденції), а також статті, огляди, рецензії, нариси, памфлети, фейлетони, коментарі, листи читачів. Від інших періодичних видань газета відрізняється також більшим форматом, частішим виходом у світ. Об’єм газети складає від 2 до 100 і більше сторінок (шпальт).

У кожної газети - своя аудиторія визначеного масштабу (залежно від тиражу), професійного чи соціально-демографічно профілю.

Газета виходить через певні проміжки часу. Але може випускатися протягом короткого часу, обмеженого певним заходом (конференцією, фестивалем). Газета може мати і додатки. Вона має постійне для кожного року число номерів - не повторюваних за змістом, одно типово оформлених нумерованих випусків, які мають однаковий заголовок.

Особливе значення для газети як виду видання мають такі ознаки, як час і місце випуску, переважаюча сфера поширення, функціональне призначення.

Функціональне призначення - головна ознака при формуванні різних типів газетних видань. Воно характеризує специфічну сукупність цілей, які виконує орган друку певного типу, використовуючи певні інформаційно-пропагандистські засоби і досягаючи при цьому певного результату, за яким і розрізняють типи газет. Функціональне призначення газети обумовлено перш за все певними потребами суспільства і його членів, різних громадських груп, організацій політичної системи, задоволення яких забезпечується реальною участю у процесах формування і реалізації політики.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 596; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты