Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація інструмента та технологічної оснастки




В основі класифікації інструмента та технологічної оснастки лежить їх групування за певними виробничими ознаками. Такимиознаками можуть бути: ступінь застосування, характер використання, призначення.

1 За ступенем застосування виділяють інструменти загальнопромислового, галузевого, групового та внутрівиробничого використання. Переважно вони відповідають поділу інструменту за характером використання та за видами обслуговуваних операцій.

2 За характером використання розрізняють спеціальний та універсальний інструменти.

Спеціальним вважається такий інструмент, який використовують тільки при виконанні певних робітчи випуску конкретних деталей, предметів тощо.

В умовах підприємств нафтогазового комплексу до спеціального інструменту слід віднести різні види ловильних інструментів. Переважно такий інструмент виготовляється на підприємствах, що його використовують.

Універсальним вважається такий інструмент, якай використовують на всіх підприємствах галузі при виконанні певних операцій. На практиці його ще називають стандартним.

До універсального інструменту в нафтогазовому комплексі відносять: бурильні труби, штанги, долота, розширювачі, турбобури і т.п.

Найбільше практичне значення має класифікація інструментарію за його призначенням. При цьому під інструментарієм будемо розуміти сукупність всіх видів інструменту, пристроїв та іншої технологічної оснастки.

За вказаною ознакою інструментарій поділяють на обробний, контрольно-вимірний та технологічну оснастку. На рис. 6.16 представлено класифікацію інструментарію саме за цією ознакою.

До обробного відносять переважно весь інструмент, що використовують для обробки металів - металообробний інструмент. Його, в свою чергу, можна поділити на різальний, слюсарно-монтажний та допоміжний. До різального відносять: різці, фрези, пили, свердла, протяжки та ін. До слюсарно-монтажного відносяться: різні ключі, плоскогубці, молотки, гайковерти і т.п.

До контрольно-вимірних інструментів відносять різні інструменти, що використовуються для проведення контрольно-вимірних робіт. Залежно від їх конкретного призначення контрольновимірний інструмент поділяють на загальний та спеціальний. До загального відносять різьбоміри, штангенциркулі, мірні лінійки і т.д. До спеціальних - калібри, мірні рейки, інклінометри та ін.

До технологічної оснастки відносять такі інструменти, які необхідні в технологічних процесах. В умовах підприємств нафтогазового комплексу дану групу доцільно поділити на такі підгрупи: бурильні труби та штанги, долота, турбобури та інші, куди можна віднести ключі, елеватори, розширювачі тощо. Враховуючи широкий асортимент типорозмірів, на практиці проводиться і детальніший поділ, наприклад, труб - за діаметром, товщиною стінок, матеріалом, з якого виготовлені труби і т.п., доліт - за типами, призначенням, діаметром і т.д.

Розглянемо дещо детальніше класифікацію доліт. Бурові долота за конструктивними особливостями поділяють на такі типи:

- лопатеві - пікові, дволопатеві, трилопатеві, шестилопатеві;

- шарошкові - одношарошкові, тришарошкові;

- алмазні - власне алмазні , полікристалічні;

- фрезерні

- бурові головки - алмазні, шарошкові.

Коженіз названих типів бурових доліт поділяється на певні групи залежно від їх розміру. Так, наприклад, пікоподібні долота представлені 32 типами, дволопатеві - 21 типом, трилопатеві 30 типами, шестилопатеві 26 типами. Одношарошкові 3 типами, тришарошкові 67 типами.

 

 
 

 

 


 

Рис. 6.16- Класифікація інструментарію за призначенням

 

Подібні приклади можна продовжити на інших видах доліт. А коли врахувати інші класифікаційні ознаки - призначення доліт, характер їх дії на породу, кількість класифікаційних груп значно зростає. Це забезпечує широкий маневр при їх підборі для різних геологічних умов.

Переважна більшість технологічної оснастки, щовикористовуєтьсяна підприємствах нафтогазового комплексу виготовляється на спеціалізованих заводах - труби, штанги, долота, турбобури, ключі, елеватори.

Спеціальна технологічна оснастка найчастіше виготовляєтьсявласними силами. Зокрема, це стосується ловильного та допоміжного інструменту.

 

6.4.3 Методика оцінки рівня організації інструментального обслуговування виробництва

Як і при інших видах технічного обслуговування виробництва, для інструментального обслуговування потрібна певна система показників, які забезпечили б кількісну його характеристику. При цьому всі показники доцільно поділити на дві групи: показники рівня організації та показники ефективності функціонування інструментального госпо-дарства. Перша група повинна охоплювати як показники, спільні для всіх видів технічного обслуговування, так і специфічні показники.

До загальних можна віднести вже добре відомі: коефіцієнт пропорційності, коефіцієнт паралельності, коефіцієнт прямоточності, коефіцієнт безперервності, коефіцієнт надійності та коефіцієнт ритмічності.

До цієї ж групи слід віднести і коефіцієнт використання робітників за кваліфікацією, коефіцієнт використання робочого часу, коефіцієнт трудової дисципліни .

Велике практичне значення мають спеціальні показники, до яких необхідно віднести: коефіцієнт використання обладнання, коефіцієнт використання виробничих площ, коефіцієнт механізації інструментального господарства, питому вагу робітників інструментального господарства, питому вагу інструментального господарства на підприємстві, рівень централізації інструментального господарства та деякі інші (див. табл. 6.5).

 

Таблиця 6.5


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 139; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты