Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Підприємство та його функції.




Тема 6. Підприємство як товаровиробник. Підприємництво.

1. Підприємство та його функції.

2. Продукція підприємств та складові її вартості.

3. Підприємництво і підприємець

4. Види підприємницької діяльності.

5. Роль домогосподарств в економічній системі суспільства.

 

Підприємство та його функції.

Підприємство - це самостійний, господарський суб'єкт, що має право юридичної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність з метою одержання прибутку. Воно є основною первинною ланкою економіки. Від рівня діяльності підприємства залежать процес виробництва матеріальних благ, задоволення потреб населення та його життєвий рівень, науково-технічний прогрес.

З економічної точки зору, підприємство самостійно здійснює індивідуальне відтворення, тобто організує виробництво, для чого наймає робочу силу, купує сировину, матеріали та напівфабрикати в інших підприємств, платить за це готівково або безготівково, свої товари продає або тимчасово складає.

Поряд з організаційною формою господарювання підприємство є певним майновим комплексом, що складається зосновного та оборотного капіталу. Факторами виробництва підприємства є робоча сила і засоби виробництва.

Існує багато правових форм підприємств. Причому при їх класифікації застосовують різні критерії. Однак найперше підприємства класифікують за типами і формами власності, поділяючи їх на приватні, державні, комунальні, колективні (кооперативні) та змішані. Формою організації державних, комунальних, приватних, колективних і змішаних підприємств може бути акціонерне товариство.

Акціонерне товариство- це об'єднання, що засноване на залученні грошових коштів шляхом продажу акцій і має статутний капітал, поділений на частини, рівні номінальній вартості акцій.

Залежно від характеру соціально-економічного поєднання безпосередніх працівників із засобами виробництва, в Україні та багатьох інших країнах функціонують такі основні види підприємств:

1. Державні - засновані на державній формі власності. Оскільки вона поділяється на загальнодержавну та комунальну, відповідно, розрізняють загальнодержавні та комунальні підприємства.

2. Колективні трудові - засновані на власності трудового колективу, їх поділяють на колективні трудові підприємства (народні підприємства), кооперативні, підприємства громадських організацій тощо.

3. Приватнокапіталістичні - засновані на власності окремої особи (капіталіста), яка наймає робочу силу.

4. Колективні (або акціонерні) капіталістичні підприємства - засновані на власності декількох власників капіталу, які наймають робочу силу.

5. Індивідуальні (приватні) - засновані на приватній трудовій власності фізичної особи.

6. Сімейні - засновані на праці однієї сім'ї.

7. Спільні (або змішані) - засновані на поєднанні різних форм власності, в тому числі із залученням іноземного капіталу.

Підприємства, незалежно від типу та форми власності, виконують такі функції:

- виробничу функцію, суть якої полягає у створенні товарів чи послуг для задоволення потреб споживачів;

- виробничо-технологічну функцію, суть якої полягає у забезпеченні виробництва необхідними ресурсами та їх належному використанні;

- економічну функцію, що полягає в управлінні процесами виробництва та збуту товарів, укладанні контрактів, найманні працівників, розподілі доходів, забезпеченні ефективності, здійсненні ціноутворення, вивченні ринку тощо;

- соціальну функцію, зміст якої зводиться до поліпшення умов праці та відпочинку працівників, створення сприятливого психологічного клімату в колективі, надання допомоги та пільг працівникам і членам їх сімей, благодійна діяльність тощо;

- зовнішньоекономічну функцію. Незважаючи на те, що підприємства, є самостійними ланками економіки, діють вони у тісному зв'язку між собою. Ті з них, що виробляють однорідну продукцію, об'єднуються у галузь. Разом з тим, значна частина підприємств однієї галузі вступає у зв'язки з підприємствами інших галузей, утворюючи міжгалузеві зв'язки і формуючи національну економіку як ціле.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты