Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види підприємницької діяльності.




В сучасних умовах розрізняють такі основні види підприємницької діяльності: виробничу, комерційну, посередницьку, фінансову і страхову.

Виробниче підприємництвостановить собою вид діяльності, спрямованої на виробництво продуктів та послуг. Зрозуміло, що виробниче підприємництво є найважливішим, оскільки саме завдяки йому виробляється різноманітна продукція, надаються послуги (побутові, інформаційні, транспортні, зв'язку тощо), виконуються роботи (будівельні, ремонтні), створюються духовні блага. Виробниче підприємництво досить різноманітне, оскільки охоплює десятки мільйонів видів продукції, кожен з яких потрібний суспільству. Слід мати на увазі, що трапляються випадки, коли підприємець займається не тільки виробничим підприємництвом, а й іншим. Наприклад, фермерське господарство або велосипедний завод можуть самі продавати вироблену продукцію. Проте головне їх призначення - виробляти продукцію.

Комерційне підприємництво— це вид діяльності, яка забезпечує купівлю-продаж або перепродаж товарів та послуг. Комерційним підприємництвом займаються різні торговельні організації, що продають засоби виробництва, предмети споживання та послуги. За нормальних економічних зв'язків між виробником і кінцевим споживачем стоїть якийсь комерційний заклад (торговець)-Проте за певних умов, наприклад, коли з якихось причин порушуються традиційні зв'язки між виробниками та споживачами і коли перші не можуть продати товар, а другі не можуть його купити, на ринку, крім комерційних організацій появляються численні посередники.

Посередницьке підприємництвостановить собою діяльність, спрямовану на створення умов для більш швидкої реалізації виробленої продукції або більш швидкого знаходження її споживачем. Посередницькою діяльністю можуть займатися як юридичні, так і фізичні особи. Посередницькі фірми можуть надавати інформаційні, консультативні, маркетингові послуги. Цю діяльність здійснюють їхні агенти - брокери, дилери, маклери. Крім суто посередницьких операцій, така фірма може здійснювати і торгівлю на власний розсуд.

Фінансове підприємництвостановить собою діяльність у сфері грошово-кредитних відносин, тобто діяльність з приводу купівлі-продажу грошей, валюти, цінних паперів. Фінансовим підприємництвом, як правило, займаються комерційні банки, фондові біржі, рідше - окремі

фізичні особи.

Страхове підприємництвостановить собою формування грошових коштів та їх використання на відшкодування збитків у разі непередбачених випадків. Його необхідність пов'язана з ризиком, який є невід'ємною рисою ринкової економіки. Страхове підприємництво в ринкових умовах виконує такі функції:

- захищає юридичних та фізичних осіб від можливих збитків;

- забезпечує його організаторам привласнення прибутку.

Підприємництво в Україні до ринкових перетворень здійснювалось на державних і кооперативних підприємствах. В сучасних умовах, коли існують різноманітні типи і форми власності, підприємництво стало більш різноманітним і існує у всіх видах, тобто як виробниче, комерційне, посередницьке, фінансове і страхове. Щоправда, імідж приватного підприємництва в Україні поки що низький.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 45; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты