Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи тимчасової зупинки кровотечі




· Підвищене положення кінцівки – припинення капілярної та незначної венозної кровотечі.

· Максимальне згинання кінцівки в суглобі або її відведення – при кровотечі з підколінної, стегнової, дистальної частини плечової артерії.

· Накладання стискувальної пов’язки – при венозній або капілярній кровотечі, особливо у постраждалих із пораненнями голови і кінцівок.

· Туге тампонування рани – при кровотечах із носу, піхви, прямої кишки, глибоких ран.

· Накладання затискача на судину – застосовується під час оперативного втручання.

· Пальцеве притиснення судини в рані – застосовується під час оперативного втручання.

· Пальцеве притискання судини на протязі – при артеріальних кровотечах перед накладання джгута або закрутки.

· Накладання джгута (закрутки) – кровотечі з артерій.

 

Вибір засобу для транспортної іммобілізації

· Ушкодження стегна і кульшового суглобу – дістракційна шина Дітеріхса.

· Ушкодження плеча, передпліччя, кисті, гомілки, стопи – шина Крамера, шина Есмарха, пневматичні шини.

· Ушкодження ключиці – пов’язка Дезо.

· Ушкодження хребта або перелом кісток тазу – спеціальні ноші з твердою основою, довгі дошки або щит (потерпілі транспортуються у положенні лежачи на спині), ноші іммобілізуючи вакуумні.

· Переломи кісток черепа, шийних хребців – шина Єланського, ватно-марлевий комірець типа Шанца, шина Крамера

 

VІ. Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня знань:

1. Назвіть етапи надання першої медичної допомоги постраждалому із синдромом тривалого стиснення.

Відповідь: на місті пригоди проводиться адекватне знеболення наркотичними анальгетиками, накладається еластичний бинт на кінцівку, іммобілізація транспортною шиною, постраждалий терміново госпіталізується в хірургічне відділення.

 

2. Назвіть етапи надання першої медичної допомоги постраждалому з проникаючим пораненням черевної порожнини.

Відповідь: постраждалому накладають на рану асептичну пов’язку(органи, що випали із черевної порожнини, не вправляються) і транспортують його в положенні лежачі в хірургічний стаціонар, під час транспортування – протишокові заходи.

 

3. Назвіть етапи надання першої медичної допомоги постраждалому з проникаючим пораненням грудної клітки.

Відповідь: на місті пригоди проводиться знеболення, накладається оклюзійна пов’язка, транспортування постраждалого в стаціонар в положенні напівсидячи, протишокові заходи.

 

4. Жінку, 40 років, була збито легковим автомобілем. Стан вкрай важкий. Свідомість відсутня. Пульс частий до 100 ударів за 1 хв., слабкого наповнення. Є анізокорія із збільшенням лівої зіниці та фіксацією зору ліворуч. У лобно-тім’яній ділянці справа - підшкірна гематома. У тім’яно-потиличній області зліва - забита рана, дном якої є апоневроз.

Визначить об’єм першої медичної допомоги.

Відповідь: у постраждалої жінки має місце закрита черепно-мозкова травма, забити рана потилично-тім’яної ділянки. Не виключено утворення внутрішньо мозкової або субдуральної гематоми. Необхідно терміново транспортувати в нейрохірургічне відділення, в положенні лежачи, стежити за диханням, голову повернути на бік. На рану накласти асептичну пов’язку.

 

5. Чоловікові, 23 років, завдали травму невідомі. Стан тяжкий. Свідомість збережена. Пульс слабкий до 120 поштовхів за 1 хв. При огляді визначено дві колото-різані рани грудної клітки на рівні другого міжреберного проміжку справа по середньо-ключичній лінії. Рани присмоктують повітря.

Визначить об’єм першої медичної допомоги.

Відповідь: у постраждалого має місце проникаюче поранення правої половини грудної клітки, необхідно провести знеболювання, накласти оклюзійну пов’язку, терміново транспортувати постраждалого в хірургічне відділення в положенні напівсидячи.

 

6. Чоловік 32 років, постраждав, коли у під’їзді дому спрацював невідомий вибуховий пристрій. Відзначив короткочасну втрату свідомості. Ретроградної амнезії немає. Пульс 84 уд. за 1 хв., задовільної якості. На лівій поверхні шиї, в проекції m. sternocleidomastoideus є три осколочні поранення діаметром 2x3 мм. Ліва половина шиї набрякла, відзначена гематома, що не пульсує і поступово збільшується в об’ємі.

Визначить об’єм першої медичної допомоги.

Відповідь: не виключене поранення крупних кровоносних судин (яремна вена, сонна артерія). Необхідно накласти щільну стискаючу асептичну пов’язку на ділянку поранення. Постраждалого негайно необхідно доставити в хірургічне відділення.

 

7. Чоловік, 26 років, у конфліктній ситуації отримав проникаюче поранення ножем у живіт. Стан прогресивно погіршується. Зростає блідість шкіри. Пульс частий, слабкого наповнення.

Визначить об’єм першої медичної допомоги.

Відповідь: накласти асептичну пов’язку на місце поранення, можна прикласти холод до живота, терміново доставити постраждалого в хірургічне відділення в положенні лежачі. Знеболюючі препарати вводити неможна. Під час транспортування проводиться протишокова терапія.

 

8. У постраждалого чоловіка виявлена різано-колота рана передньо-медіальної поверхні правого стегна, яку він отримав під час бійки. З рани визначається масивна кровотеча пульсуючого характеру. Рана знаходиться в середній третині стегна. Яку допомогу необхідно надати постраждалому до приїзду бригади швидкої допомоги?

Відповідь: на початку необхідно терміново зупинити кровотечу пальцевим притисканням стегнової артерії на протязі, потім накласти джут або закрутку проксимальніше від міста поранення. На рану накладається асептична пов’язка.

 

9. У постраждалого після огляду бригадою швидкої допомоги встановлено діагноз – перелом лівої стегнової кістки в нижній третині. Вкажіть спосіб транспортування такого постраждалого до клініки.

Відповідь: постраждалий повинен бути транспортований після накладення шини Дітерікса.

 

10. Хлопчик, 14 років, впав з гімнастичного снаряду, вдарився головою. Мала місце короткочасна (декілька секунд) втрата свідомості. Одразу, як прийшов у себе, була одноразова блювота. Відновити у пам’яті обставини того, що трапилось не може.

З’явилась припухлість в ділянці затилку, шкіряні покрови цілі, бліді. Хворий кволий. Пульс – 84 удари за хвилину. Артеріальний тиск – 115/75 мм рт. ст. Черепно-мозкових знаків та менінгеальних симтомів немає.

Ваш попередній діагноз? Яку допомогу Ви надасте постраждалому на місті пригоди?

Відповідь: у постраждалого має місце закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку. Необхідно створити повний спокій, на голову покласти серветку, змочену холодною водою. Потім постраждалий має бути доставлений у лікарню у лежачому положенні на ношах.

 

11. У сільську дільничну лікарню, що знаходиться в 35 кл від райцентру, попутним транспортом з міста автодорожньої пригоди доставлений чоловік у віці 20 років. Без свідомості. Садно на обличчі, асиметрія складок. Анізокорія. Локальна припухлість м’яких тканин в правій скронево-тім’яній ділянці. Пульс – 52 удари за хвилину. Артеріальний тиск – 100/70 мм рт. ст. Ознак пошкодження органів грудної клітини та живота не встановлено.

Який попередній діагноз у даного постраждалого? Які будуть Ваші дії?

Відповідь: у постраждалого важка закрита черепно-мозкова травма, стиснення головного мозку (можливо, внутрішньочерепною гематомою). Хворий нетранспортабельний. Потрібно зателефонувати до хірургів рай лікарні для рішення питання про можливість виїзду операційної бригади і виконання екстреного оперативного втручання на місті. До прибуття бригади необхідно проводити дегідратаційну терапію (40% розчин глюкози, лазикс ), прикладати холод до голови, тримати напоготові апарат для штучної вентиляції легенів.

 

12. Патрульним нарядом міліції викликана машина швидкої допомоги. Прибувши на місце пригоди, Ви виявили лежачого на спині чоловіка, у якого в грудній клітці в VI міжреберному проміжку зліва по передній підпахвинній лінії стирчить ніж. Свідомість постраждалого пригнічена, контакт практично неможливий. Зіниці вузькі. Пульс – 120 ударів за хвилину, визначається тільки на крупних судинах. Артеріальний тиск – 70/40 мм рт. ст. Дихання зліва різко послаблене. Як поступити із ножем, що стирчить у рані? Яку допомогу Ви надасте постраждалому?

Відповідь: постраждалого треба обережно покласти на ноші і термінового транспортувати у лікарню, попередивши по рації чергового хірурга та реаніматолога. Ніж із рани самостійно видаляти неможна. Під час транспортування у лікарню постраждалому треба проводити внутрішньовенне крапельне ведення кровозамінників, ввести знеболюючі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты