Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


З.Лізингові зовнішньоекономічні операції.




В зовнішньоекономічній діяльності нерідко здійснюється передача основних засобів від одного підприємства-нерезидента іншому підприємству-резиденту, або, навпаки, для використання на умовах оренди (лізингу). Для цього укладають договір лізингу, в якому серед інших реквізитів вказують умови за яким буде орендуватись визначений об'єкт основних засобів - на умовах фінансового чи оперативного лізингу.

Лізинг - різновид підприємницької діяльності, яка спрямована на інвестування коштів у рухоме та нерухоме майно, що спеціально передається за договором фізичним та юридичним особам на відповідний період для використання в підприємницьких цілях.

Об'єктом лізингу є будь-яке рухоме і нерухоме майно, яке може бути віднесене до основних засобів (машини, устаткування, транспортні засоби, обчислювальна та інша техніка, системи телекомунікації тощо), не заборонене до вільного обігу на ринку.

Фінансовий лізинг (фінансова оренда) - договір лізингу, в результаті укладання якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на строк, не менший строку, за який амортизується 60 відсотків від вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. Після закінчення строку договору фінансового лізингу орендований об'єкт переходить у власність лізингоодержувача або викуповується ним за залишковою вартістю

Оперативний лізинг - це договір лізингу, в результаті укладання якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує у платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на строк, менший строку, за який амортизується 90 відсотків від вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладання договору.

Після закінчення терміну дії договору об'єкт лізингу повертається власнику, але може бути повторно передану користування лізингоодержувачу за договором.

Міжнародний лізинг - це договір лізингу, що здійснюється суб'єктами лізингу, які перебувають під юрисдикцією різних держав, або в разі якщо майно чи платежі перетинають державні кордони.

Міжнародний лізинг здійснюється відповідно до Закону України «Про лізинг», законодавства України, міжнародних договорів, в яких бере участь Україна, та договорів, укладених суб'єктами лізингу.

У випадку, якщо лізингова компанія купує обладнання вітчизняної фірми, а потім надає його лізингоодержувачу за кордон, ми маємо справу з експортним лізингом. Митне оформлення об'єктів лізингу здійснюється на підставі вантажно-митної декларації відповідно до митного режиму «експорт». Лізингодавець-резидент за умов оперативного лізингу обліковує переданий в оренду об'єкт на рахунку 10 «Основні засоби» і продовжує нарахування амортизації (дебет рахунку 23 «Виробництво» кредит рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів»). Митні платежі, ввізне і вивізне мито відносяться на витрати звітного періоду. Дохід від операційної оренди визнається іншим операційним доходом відповідного звітного періоду. На суму орендної плати дебетують субрахунок 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» і кредитують субрахунок 713 «Дохід від операційної оренди активів». Податок на додану вартість нараховується у встановленому порядку.

Коли відбувається купівля обладнання у іноземної фірми і надається після цього вітчизняному лізингоодержувачу, то в цьому випадку мова йде про імпортний лізинг. Митне оформлення об'єктів лізингу під час ввезення її на митну територію України здійснюється відповідно до митного режиму «імпорт». Зі сплатою всіх належних платежів. Лізингоодержувач-резидент (орендар) відображає отриманий об'єкт за дебетом позабалансового рахунку 01 «Орендовані необоротні активи», за вартістю зазначену в контракті, орендну плату - у складі витрат звітного періоду за дебетом рахунків 23 «Виробництво», 91 «Загально виробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут». Ввізне мито, митні збори та інші обов'язкові платежі, пов'язані з митним оформленням належать до інших витрат звітного періоду і відображаються за дебетом рахунку 92 «Адміністративні витрати» або субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності». При поверненні об'єкта оренди він списується з кредиту позабалансового рахунку 01.

Митне оформлення об'єктів оперативного лізингу, які ввозяться на Україну і підлягають обов'язковому зворотному вивезенню за її межі протягом одного року, за заявою лізингоодержувача може здійснюватись відповідно до митного режиму тимчасового ввезення, відповідно до якого при ввезенні майна на Україну ввізне мито не справляється.

При фінансовому лізингу лізингоодержувач-резидент відображає одержаний об'єкт у складі основних засобів і нараховує по них амортизацію. На суму сплачених мита і митних зборів збільшується балансова вартість об'єкта фінансового лізингу. Вартість об'єкта фінансового лізингу при одержанні відображається за дебетом рахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» та кредитом рахунку 531 «Зобов'язання з фінансової оренди». Суми сплачених митних зборів, ввізного мита, ПДВ відображають записом: дебет рахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», кредит рахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті». До вартості об'єкта оренди включаються мито і митний збір (дебет рахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», кредит рахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»). Суму сплаченого ПДВ відображають у складі податкового кредиту записом: дебет рахунку 641 «Розрахунки за податками», кредит 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Зарахування об'єкту до складу основних засобів здійснюється за дебетом рахунку 10 «Основні засоби», кредитом рахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів».

Різниця між сумою мінімальних орендних платежів та вартістю об'єкта лізингу становить фінансові витрати і відноситься до звітного періоду на субрахунку 952 «Інші фінансові витрати». Заборгованість перед лізингодавцем, що буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу, переоформляється на поточну: дебет субрахунку 531«Зобов'язання з фінансової оренди», кредит 612 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в іноземній валюті».

Якщо лізингодавець є резидент, то наданий у фінансову оренду об'єкт списується за собівартістю в дебет рахунку 972 «Собівартість реалізованих необоротних активів» з кредиту рахунку 10 «Основні засоби». Одночасно відображається дебіторська заборгованість орендаря та дохід від реалізації необоротних активів за дебетом рахунку 181 «Заборгованість за майно, що передане у фінансову оренду» і кредит субрахунку 742 «Дохід від реалізації необоротних активів». Фінансовий дохід лізингодавця в сумі орендних платежів відображається за кредитом рахунку 732 «Відсотки» одержані в кореспонденції рахунку 373 «Розрахунки за нарахованими доходами».


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.105 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты