Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Техніко-економічні розрахунки на вибір оптимального варіанта розвитку електричної мережі




ПРОЕКТУВАННЯ РОЗВИТКУ Й АНАЛІЗ УСТАЛЕНИХ РЕЖИМІВ ЕЛЕКТРИЧНОЇ МЕРЕЖІ 110 кВ

Техніко-економічні розрахунки на вибір оптимального варіанта розвитку електричної мережі

Вихідні дані для розробки проекту розвитку системи електричної мережі приведені в бланку завдання.

На першому етапі проектування для заданого розташування джерел живлення і споживачів було намічено п'ять варіантів розвитку електричної мережі, що ґрунтуються на рекомендуючих нормами технологічного проектування енергетичних систем і електричних мереж 35 кВ і вище (НТП ЕС)[1] схемах побудови електричних мереж різних номінальних напруг.

З намічених варіантів розвитку електричної мережі на підставі порівняння довжин ліній в одноланцюговому виконанні SL', числа комірок вимикачів ВРП ВН ПС и ИП Snком обрані два найбільш доцільних (SL' и Snком мають найменше значення), що підлягають більш докладному техніко-економічному порівнянню. Ці варіанти розвитку електричної мережі представлені на плакаті 1 графічної частини роботи. Для обраних до подальшого розгляду варіантів складені баланси активної і реактивної потужностей з метою визначення необхідності установки пристроїв, що компенсують (КП), їхні потужності і розміщення в мережі. Оскільки розрахунками балансів установлено, що ∑Qг > ∑Qп, то додаткових джерел реактивної потужності в проектованій електричній мережі не потрібно.

Визначення потоків потужності в режимі річного максимуму електричного навантаження варіантів розвитку електричної мережі виконано по формулах, що базуються на законах Кірхгофа при допущеннях однорідності мереж, що розраховуються, відсутності втрат потужності в елементах мережі і рівності номінальній напрузі у вузлових крапках мережі. Визначення потоків потужності в характерних післяаварійних режимах (відключення головних ділянок) виконано при тих же допущеннях.

Отримані в розрахунках нормальних режимів значення потоків потужності дозволили обґрунтувати найвигіднішу номінальну напругу і визначити перетин проводів ліній варіантів розвитку електричної мережі. Значення потоків потужності в післяаварійних режимах дозволили визначити прийнятність обраних перетинів проводів і конфігурації варіантів розвитку електричної мережі в усталених режимах.

Обґрунтування найвигіднішої напруги проведено по формулі Uек = 1000/√(500/L + 2500/P). що дає задовільні результати для всієї шкали номінальних напруг змінного струму в діапазоні 35-1150 кВ [2]. Отримані значення номінальних напруг для обох варіантів розвитку електричної мережі рівні 110 кв. Перетину проводів ліній визначені методом економічних інтервалів. що є найбільш сучасним і точним при виборі перетинів ПЛ 35-750 кВ [2].

Оцінка прийнятності обраних перетинів проводів і конфігурації варіантів розвитку енергетичної системи у усталених режимах виконана по:

1) припустимим тривалим струмам навантажень (Iнб £ Iдоп'. де Iнб – найбільший струм лінії в усталених режимах; Iдоп – припустиме тривале струмове навантаження проводів лінії з урахуванням фактичної температури повітря в період річного максимуму електричного навантаження);

2) достатності регулювального діапазону трансформаторів із РПН (DUнб £ DUдоп. где DUнб - найбільша втрата напруги в усталених режимах; DUдоп - припустима втрата напруги в усталених режимах. регламентована напругою ДЖ, діапазоном РПН, відхиленнями напруги у споживачів).

Примітка. Оскільки потужність ДЖ достатня для покриття навантаження споживачів електричної мережі, то питання підтримки частоти в роботі не розглядалися і показниками якості електроенергії служили значення відхилення напруги у споживачів, забезпечувані, у першу чергу, регулюванням коефіцієнтів трансформації трансформаторів із РПН.

Виконані розрахунки і перевірки показали, що варіанти розвитку електричної мережі в однаковій мірі задовольняють технічним вимогам, пропонованим до систем електропостачання: є взаємозамінними і забезпечують однаковий енергетичний ефект, тобто однакова корисна відпустка електроенергії споживачам при заданому режимі споживання (потужності навантаження).

Вибір остаточного варіанта розвитку електричної мережі проводився з урахуванням техніко-економічних вимог, що зводяться до досягнення найменшої вартості передачі електроенергії. тобто зниженню капітальних вкладень в об'єкти електричної мережі і зменшенню щорічних витрат на їхню експлуатацію.

Згідно [3], при зіставленні варіантів у задачах, яким не потрібне визначення загальної ефективності й у які доходи ідентичні у всіх варіантах, порівняльна ефективність може оцінюватися шляхом зіставлення витратної частини інтегрального ефекту (сумарних дисконтированных витрат) Зд.с.

Для статичних задач, у яких будівництво електричної мережі ведеться не більш одного року і поточних показників постійні протягом усього розрахункового періоду.

Зд.с = Кс + Ис'/Е. (1.1)

де Кс– капітальні вкладення в електричну мережу, обумовлені за укрупненими показниками вартості елементів електричних мереж;

Ис' – річні витрати, що визначаються без обліку амортизаційних відрахувань на реновацію;

Е – реальна (чиста) норма дисконту, прийнята в розрахунках на перспективу рівної 0.1.

У свою чергу

Кс = SКл + SКп. (1.2)

де S Кл и S Кп – капітальні вкладення в лінії і ПС мережі;

Ис' = Иор.с + ИDWс; (1.3)

Иор.с = Иор.л + Иор.п; (1.4)

ИDWс = ИDWл + ИDWп; (1.5)

де Иор.с. Иор.л и Иор.п – витрати на експлуатацію, що відповідають річним витратам на технічне обслуговування і ремонт мережі, ліній і ПС;

ИDWс. ИDWл и ИDWп – вартість втрат електроенергії в мережі, лініях і на ПС.

При виконанні розрахунків, зв'язаних з визначенням оптимального варіанта. варто враховувати тільки різні елементи і показники мережі. Так, при порівнянні варіантів мережі однієї номінальної напруги повинні враховуватися:

1) Кл і відповідні їм Иор.л при різних трасах, довжинах. числі ланцюгів, перетинах ліній;

2) Кору.в. Кпост і відповідні їм Иор.п при різних схемах ВРП ВН ПС і ДЖ і значеннях номінальних напруг ПС;

3) ИΔWл усіх ліній мережі.

При однаковому навантаженні вузлів мережі зіставлення варіантів здійснюється без обліку вартості втрат електроенергії на ПС. Тоді на основі формул (1.3) – (1.5) одержуємо:

Ис′ = Иор.л + Иор.п + ИDWл. (1.6)

Всі економічні показники порівнюваних варіантів електричної мережі повинні визначаться по однакових джерелах у цінах одного рівня.

Для порівнянності результатів розрахунків витрати по варіантах мережі визначаються по одному джерелу [2].

При розрахунках, крім приведених раніше. використовуються наступні формули і величини.

Капітальні вкладення в лінії:

Кл = ко×L; (1.7)

де ко – вартість спорудження 1 км лінії відповідної напруги. матеріалу опор. району по ожеледі. перетину проводів;

L – довжина лінії.

Капітальні вкладення в елементи. що враховуються при порівнянні. ПС і ДЖ:

Кп′ = Кврп + Кпост. (1.8)

де Кврп – вартість спорудження ОРУ ВН ПС і ДЖ;

Кпост – постійна частина витрат по ПС.

Річні витрати на технічне обслуговування і ремонт ліній:

Иор.л = aор.л×SКл. (1.9)

де aор.л – щорічні витрати на технічне обслуговування і ремонт ліній в відн.од. вартості основних фондів по лініях мережі; для ліній 110 кв aор.л = 0.012 [3].

Річні витрати на технічне обслуговування і ремонт ПС і ДЖ:

Иор.п = aор.п×SКп'. (1.10)

де aор.п – щорічні витрати на технічне обслуговування і ремонт ПС і ДЖ. в відн.од. вартості основних фондів по ПС і ИП; для ПС 110 кВ aор.п = 0.024 [3].

Вартість втрат електроенергії в лініях:

ИDWл = SDWл×b'; (1.11)

DWл = 3×nцеп×Іл2×Rл×tл×10-6. (1.12)

де Іл – струм у лінії (на один ланцюг) у режимі максимуму електричного навантаження мережі;

Rл – активний опір лінії (на один ланцюг);

tл – річний час найбільших втрат у лінії; tл = fнб.л) може бути визначене по формулі:

t ≈ (0.124 + Tнб/104)28760; (1.13)

b' – питома вартість навантажувальних втрат у лініях. рівна середньому тарифові на електроенергію на вході в електричні мережі 110 (150) кВ і нижче;

b' = 4.05×10-2 грош. од./(МВт×год.) [3].

Результати визначення оптимального варіанта розвитку електричної мережі заносяться в табл. 1.1. Згідно з даними табл. 1.1 варіантові № 1 розвитку електричної мережі, відповідає умова мінімуму витратної частини інтегрального ефекту, тобто

Зд.с → min (1.14)


Таблиця 1.1 Визначення оптимального варіанта розвитку електричної мережі

Величина Варіант №1 Варіант №2
Uном. кВ
еКл. грош. од. 3416.6
еКп'. грош. од.
Иор.л. грош. од. 34.75
Иор.п. грош. од. 45.65 45.34
ИDWл. грош. од. 97.01 29.15
Кс. грош. од. 4797.77 5305.6
Ис'. грош. од. 177.41 115.49
Е. відн. од 0.1
Зд.c. грош. од. 6571.87 6460.5

Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 149; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты