Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВОДІННЯ АВТОПОЇЗДІВ




 

Всі прийоми водіння одиночного автомобіля застосовні для автопоїзда, однак через його значну вагу і габарити є і особливості. Автопоїзд являє собою автомобіль-тягач із одним напівпричепом, а також одним або декількома причепами. До автопоїздів відносяться: панелевози, цементовози, молоковози, рефрижератори і інші подібні види автомобілів. Підвищена маса і габарити автопоїзда вимагають додаткової потужності двигуна.

 

При русі автопоїзда збільшуються опір коченню, підйому, розгону і опір повітря. Значно збільшується і гальмовий шлях. Під час руху причіп періодично відхиляється вбік від траєкторії руху автомобіля-тягача, що підвищує небезпеку при обгоні і роз'їзді із зустрічними транспортними засобами. Тому управляти автопоїздом значно тяжче, ніж одиночним автомобілем.

 

Маневреність автопоїзда значно гірша, ніж одиночного автомобіля. Водієві варто враховувати, що під час повороту автопоїзда кожне колесо автомобіля і причепа проходить шлях неоднакового радіуса, причіп зміщається ближче до центра повороту. Тому при русі на повороті по зовнішній смузі дороги завжди існує небезпека зіткнення із зустрічним транспортним засобом, а при русі по узбіччю виникає небезпека з'їзду в кювет. Ця обставина особливо істотна, коли автопоїзд рухається по вулицях міста, коли повороти на перехрестях і бічні проїзди мають малий радіус. Виникає загроза заїзду причепа на тротуар, де він може травмувати пішоходів, збити щоглу освітлення або світлофора, знищити зелені насадження. На крутих поворотах і при слизькому покритті при виборі швидкості варто враховувати небезпеку заносу і перекидання автомобіля-тягача і причепів.

 

Рух автопоїзда заднім ходом представляє значні труднощі. Водієві варто пам'ятати, що автопоїзд, що складається з автомобіля-тягача і одного або декількох причепів, може досягати в довжину кілька десятків метрів і тому рухатися заднім ходом у деяких місцях практично неможливо.

 

Особливості водіння автопоїзди полягають у наступному. Починати рух треба тільки з першої передачі, плавно відпускаючи педаль зчеплення, без ривків. Гальмувати й зупиняти автопоїзд необхідно на прямих ділянках, так щоб весь він розташовувався на одній лінії уздовж дорожнього полотна. При гальмуванні на закругленнях може виникнути занос причепа або складання автопоїзда, що на слизькій дорозі становить небезпеку: не виключене перекидання причепа, зштовхування автомобіля-тягача в кювет, поломка буксирного пристрою. Перед затяжними підйомами необхідно завчасно включити одну з нижчих передач, на якій можна проїхати підйом. Перемикати передачі на підйомі не треба, тому що може виникнути буксування ведучих коліс.

 


На тривалих і крутих спусках швидкість руху автопоїзда треба знижувати. Швидкісний режим варто підтримувати плавним гальмуванням, не допускаючи, щоб автопоїзд набрав велику швидкість і виникла б необхідність екстреного гальмування. Спільне пригальмовування автопоїзда гальмами і двигуном може при сухому дорожньому покритті скоротити гальмовий шлях на 15 - 20%.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты