Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Динаміка змін позиції України в рейтингу глобальної конкурентоспроможності, 2005-2012 рр.




Рік
Місце в рейтингу 78 (-10) 73 (+5) 72 (+1) 82 (-10) 89 (-7) 82 (+7) 73 (+9)

 

Варто відмітити, що негативний вплив на економічну безпеку України здійснює нарощування заборгованості. Так, державний і гарантований державою борг України на 31 січня 2013 р. склав 527,45 млрд. грн. або 65,989 млрд. дол. Таким чином, порівняно зі станом на 31 грудня 2012 р. (516,4 млрд. грн.), борг України зріс на 2,1 %. За даними на кінець серпня 2013 р. державний та гарантований державою борг скоротився до 546,336 мільярда гривень,що майже на 7 мільярдів гривень менше показника на кінець липня. Надмірно високий тягар зовнішнього боргу, несвоєчасне здійснення платежів по ньому складають значні перепони в функціонуванні національної економіки, підривають можливість проведення незалежної економічної політики і, відповідно, є дестабілізуючим фактором впливу на економічну безпеку країни.

Загрозу стабільному, безпечному розвиткові України останніми роками складає усталена негативна тенденція до погіршення стану трудового потенціалу країни. Серед чинників, що негативно впливають на стан трудового потенціалу, слід відзначити: зниження реальних доходів населення; невідповідність рівня заробітної плати її відтворювальній, стимулюючій та регулюючій функціям; поширення масштабів безробіття; падіння ефективності використання робочої сили, зниження її професійно-кваліфікаційного рівня.

Для України характерне подальше збільшення чисельності осіб похилого віку – нині частка осіб пенсійного віку досягла більше 20 %. На одного найманого працівника в Україні припадає 1,17 пенсіонерів, що більше, ніж у європейських країнах, у 3-4 рази. Це призводить до збільшення соціальних видатків, навантаження на систему охорони здоров’я тощо.

На сьогоднішній день серйозною загрозою для економічної безпеки України залишається проблема масової трудової міграції. Згідно з даними Світового банку, за кількістю емігрантів Україна у 2011 р. зайняла п’яте місце в світі – 6,6 мільйонів. Трудова міграція не сприяє наповненню місцевих бюджетів, пенсійного і соціального фондів через відсутність відрахувань із заробітної плати заробітчан. Крім того, трудові мігранти з високим рівнем професійної підготовки здебільшого виконують малокваліфіковану роботу, що призводить до втрати ними кваліфікації. Вони майже ніяк не захищені за кордоном, оскільки близько 80 % із них працюють нелегально.

Ще однією актуальною проблемою економічної безпеки є забезпечення належного стану аграрного сектора. За останні роки рівень продовольчої безпеки України знизився до критично небезпечної межі. За калорійністю та якісним складом раціону харчування Україна перейшла від рівня розвинених країн (3300-3800 ккал) до порогу продовольчої безпеки (2500 ккал).

Вагомий вплив на економічну безпеку здійснює політична ситуація в країні. За рейтингом журналу The Economist Україна у 2012 р. опинилася в числі найнестабільніших держав світу і зайняла 16-те місце зі 165 країн. Нестабільність політичного життя в країні негативно впливає на всі сторони її соціально-економічного життя – в першу чергу, на імідж країни та інвестиційну привабливість; викликає економічне занепокоєння у країн Європи, що впливає на їх співробітництво.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты