Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Здоров'я медичної сестри і безпека професійної діяльності. що й таз. Якщо медична сестра здійснює піднімання однією рукою, то вільну руку слід використовувати для підтримування рівноваги тулуба





що й таз. Якщо медична сестра здійснює піднімання однією рукою, то вільну руку слід використовувати для підтримування рівноваги тулуба, а отже, і положення спини. Вільну руку використовують і як опору, щоб усунути навантаження з хребта в разі піднімання за до­помогою плеча.

Використання кінетичної енергії тіла. Якщо пацієнт спромож­ний рухатися, кінетичну енергію його тіла можна використати для того, щоб полегшити процес піднімання. Деякі пацієнти можуть на­давати допомогу періодичними поривчастими рухами. Якщо пацієнт може зробити кілька розгойдувальних рухів для набуття необхідної кінетичної енергії, то реальна застосовувана сила під час піднімання його зі стільця в положення стоячи може бути мінімальною. Навіть якщо пацієнт зовсім безпорадний, рух його тіла можна полегшити за допомогою його власної кінетичної енергії. Для такої навички необхідні відчуття ритмічної взаємодії рухів, а також співпраця з пацієнтом.

Робота в бригаді.Якщо піднімання здійснюють дві або кілька медичних сестер, злагодженість їхніх рухів набуває великого значен­ня. Одна медична сестра повинна виступати в ролі лідера і віддавати розпорядження, а також стежити за виразом обличчя пацієнта. Коли все підготовлено, лідер віддає чіткі розпорядження і задає відповід­ний ритм. Якщо можливо, бригаду слід підбирати за зростом, і фі­зично найсильніша медична сестра має прийняти на себе найважчу частину тіла пацієнта — тулуб і сідниці.

Піднімання пацієнта.Безпосередньо перед підніманням медична сестра повинна впевнитися в тому, що її ноги займають стійке поло­ження на підлозі, вибрати найзручніше положення для утримування пацієнта. Потім підійти до пацієнта якомога ближче, тримаючи спи­ну прямо, використати масу свого тіла і пересвідчитися, що її рухи виконуються в тому ж ритмі, що й рухи решти членів бригади.

Повертання пацієнта в ліжкуздійснюють у тому разі, якщо він не здатний самостійно рухатися. Якщо пацієнт притомний, спочатку слід пояснити йому послідовність дій. Необхідно підготувати в разі потреби чисту постільну білизну. Піднімати пацієнта під час повер­тання не обов'язково. Перед повертанням опускають підголівник ліжка і забирають з-під голови подушку. Повертання пацієнта слід здійснювати перекочуванням або плавним переміщенням. Якщо ме­дична сестра діє одна, слід перекочувати або плавно переміщувати пацієнта в напрямку до себе, а не навпаки. Щоб перемістити па­цієнта на край ліжка, спочатку потрібно перемістити його голову і плечі, потім ноги і тулуб. Для здійснення кожного з цих рухів слід підкласти руки під пацієнта з того боку ліжка, до якого його переміщують.

 

– 225 –



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты