Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РКЗМ ООН та Кіотського протоколу.




Незважаючи на активну участь України у міжнародному переговорному процесі із проблеми зміни клімату, для впровадження Кіотського протоколу та Рамкової конвенції Україні потрібно вирішити ряд питань внутрішньодержавного значення, а саме:

- створення ефективної організаційної структури з питань зміни клімату;

- освіта фахівців, в першу чергу для роботи в Уряді;

- узгодження національної законодавчої та нормативно-правової бази з підписаними міжнародними угодами;

- прийняти механізм впровадження ратифікованої Україною Оргуської конвенції про доступ до інформації для залучення громадськості до вирішення проблеми зміни клімату;

- розробити механізми, що дозволять виявити, проводити моніторинг та сертифікувати викиди парникових газів;

- створити відповідні механізми, методики та організації для здійснення нагляду за проектами та квотами.

 


Лекція 4 ДЖЕРЕЛА ШУМУ. МЕТОДИ ЗАХИСТУ

 
 

ХАРАКТЕРИСТИКА ШУМУ, ДЖЕРЕЛА ВИНИКНЕННЯ ТА СПОСОБИ ЙОГО ЛОКАЛІЗАЦІЇ.

 

Помірний шум в лісі-30-40дБ

Годинник на відстані 1 м -30 дБ

Середній шум на вулицях Львова в час пік – 85-90 дБ

Шум вантажного автомобіля - 110 дБ

Больові відчуття виникають при рівні звукового тиску більше 135 дБ

 

Шуми класифікують в залежності від:

 

1. Джерела виникнення

 

Джерелом виробничого шуму в основному є коливання, що збуджуються механічним, аєродинамічним, гідродинамічним чи електромагнітним шляхом.

Шум механічного походження виникає внаслідок вібрації поверхні машин та обладнання, а також одиноких чи періодичних ударів в з¢єднаних деталях, збірних одиницях чи конструкцій в цілому.

Джерелом інтенсивних низькочастостних вібрацій може бути незрівноваженість частин, що обертаються. Низькочастотні складові вібрації, починаючи з частоти обертання, виникають у підшипниках кочення внаслідок відхилення деталей підшипника від заданої геометричної форми.

Високочастотні складові вібрації і шуми машин можуть бути викликані періодичними ударами, які як правило завжди виникають при роботі обладнання.

При співударах шум створюється не тільки джерелом удару, але й конструкціями, що прилягають.

Для ізоляції звукової вібрації конструкцій і елементів використовують ефективні амортизуючі кріплення, глибокі муфти і патрубки і т.д.

Зниження механічного шуму машин досягається використанням для деталей матеріалів, що володіють демпфірними властивостями: хромова сталь, марганцево-мідні сплави, чавун та ін.

Зі збільшенням коефіцієнту внутрішнього тертя матеріалу конструкції в два рази, рівень шуму понижується на 3 дБ.

Шум аеродинамічного походження виникає внаслідок стаціонарних і нестаціонарних процесів в газах (витікання стисненого повітря чи газу з отворів; пульсація тиску при русі повітря чи газу в трубах, чи русі тіл в повітрі з великими швидкостями; горіння рідкого чи зрідженого палива в форсунках та ін.). Джерелом шуму аеродинамічного походження на підприємствах хімічної промисловості є вентиляційні установки - компресори, повітредувки, пневмотранспорт, а також обладнання для відбору та розподілу повітря.

Найбільш ефективний спосіб пониження аеродинамічного шуму вентиляторів – зменшення швидкості і розмірів робочих коліс.

Обладнання для відбору та розподілу повітря (дросельні канали, решітки, плафони та ін.) також є джерелом в основному завихреного шуму, що утворюється при обтіканні потоком повітря нерухомих перешкод. Для зниження рівня шуму, що генерується поворотами, розгалуженнями і дросельними установками, слід обмежити швидкість руху повітря в повітрепроводах.

Для зниження шуму потоку застосовують різні пристрої (розширювальні камери, багатотрубні сопла, ежектори і т.д.), що забезпечує зниження швидкості потоку, плавності гальмування потоку, дробленню крупних вихрів, стабілізацію стрибків ущільнення.

Шум гідродинамічного походження виникає внаслідок стаціонарних і нестаціонарних процесів в рідинах. Основні причини виникнення шуму – пульсація тиску, гідравлічні удари, турбулентність, резонанс. Інтенсивність гідродинамічного шуму визначаться в основному конструкцією регулюючих клапанів, трубопроводів, насосів та ін. вузлів гідравлічних систем.

Пульсації тиску являють собою відхилення динамічного тиску від середнього в системі. Для усунення цього застосовують спеціальні пристрої, які понижують пульсації. Вони працюють по принципу підпружиненого поршня.

Резонанс можна усунути, змінюючи швидкість обертання, число лопастей робочого колеса насосу, довжину трубопроводу, або використовуючи акустичні фільтри.

Шум електромагнітного походження виникає внаслідок коливань елементів електромеханічних пристроїв під впливом змінних магнітних сил (коливання статора і ротора електричних машин, трансформатора та ін.). Для підприємств хімічної промисловості він характерний, його інтенсивність значно менша, ніж аеродинамічного і гідродинамічного шуму.

 

2. Способу розповсюдження (повітряний та структурний)

 

Повітряний шум розповсюджується в повітрі від джерела виникнення до місця спостереження,

структурний – випромінюється поверхнями жорстких конструкцій, стін. Перекриття, в звуковому діапазон частот 20 - 20000 Гц. На рисунку показано розповсюдження даних видів шумів в залежності від місця розташування джерела шуму

 

3. Спектральними характеристиками

 

Шуми розділяють на широкополосний, які мають неперервний спектр шириною більше однієї октави, та тональний.

Тональність шуму встановлюють за результатами вимірювання рівнів звукового тиску.

4. Годинними характеристиками

 

- постійні – рівень звуку змінюється в часі не більше ніж на 5 дБ;

- не постійні - рівень звуку змінюється в часі більше ніж на 5 дБ.

Непостійні шуми можуть бути:

- Хвильові – рівень звуку постійно змінюється;

- Перервними – рівень звуку змінюється ступенево (на 5дБ і більше) декілька разів за час спостереження, при цьому джерело шуму працює з перервами (пузами), на протязі яких рівень звуку постійний і перевищує фоновий;

- Імпульсними - шум сприймається як окремі удари, які складаються з одного або декількох імпульсів звукової енергії тривалістю кожного імпульсу менше 1 сек, з різницею звуку між імпульсами менше 7 дБ.

 

Рівні звукового тиску, які створюються на території житлової забудови джерелом шуму визначаються за формулою:

L – рівень звукового тиску, який створюється джерелом шуму, ДБ

Lp – рівень звукової потужності, який випромінюється джерелом шуму(ДБ), відносно 10-12 Вт

R – відстань від джерела шуму до території житлової забудови

b - затухання шуму в атмосфері, ДБ/км, яке визначається за табличними даними

 

Затухання шуму в атмосфері, ДБ/км Середньо геометричні частоти октанових смуг
0,7
1,5

 

Допустимі рівні звукового тиску на постійних робочих місцях при шумі, який проникає ззовні змінюється в залежності від середньо геометричної частоти октанових смуг і не повинен перевищувати 60 ДБ. Разом з тим необхідно вводити поправку в залежності від часу перебування під дією шуму згідно довідникових даних.

Крім звуку, який відчувається людиною існує інфразвук, ультразвук і гіперзвук з частотою коливання відповідно: до 16 Гц, від 20кГц до 1 ГГц і більше 1 ГГц.

 

 

ШУМ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ І ШЛЯХИ ЙОГО ПОНИЖЕННЯ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты