Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


висока низька




Кожна група має ринкові особливості і по – різному впливає на дохід фірми.

Сегмент «знак запитання» («загадкові діти») охоплює товар, який впроваджується на ринок і майбутнє його невідоме. Ці товари потребують сильної фінансової підтримки та реалізації сильної маркетингової стратегії. У разі очікування ефекту дію цих важелів потрібно посилити, у протилежному випадку – переорієнтувати фінансові засоби та інші зусилля на підтримку або розроблення нових товарів.

«Зірки» позначають товари – лідери, які займають високу частку в ринку та характеризуються швидкими темпами зростання продажу. Така ситуація вимагає постійних додаткових витрат і зусиль на підвищення ефективності, розширення обсягів та посилення маркетингової діяльності.

До «дійних корів» належать товари, які приносять фірмі основні доходи, незважаючи на невисокі темпи зростання їх продажу.

До товарів - «собак» зараховують товари, обсяг продажу яких постійно спадає, як і частка в ринку. Фірма докладає мінімум коштів і зусиль на їх утримання на ринку.

Використання методу дає змогу порівняти різні стратегії діяльності на ринку, передбачити асортиментну політику.

Частку в ринку визначають через відношення величини продажу (кількості, вартості) до величини продажу лідера ринку:

 

величина продажу фірми

Частка в ринку (%) = ------------------------------------ ∙ 100 %.

величина продажу лідера ринку

Темп зростання продажу дає змогу визначити формула:

 

Продаж в поточному році -

продаж в минулому році

Темп зростання = ------------------------------- ∙ 100 %.

продажу (%) продаж в минулому році

 

Стратегічні дії для окремих груп товарів на основі матриці «Бостон консалтинг груп» (Boston Consulting Group, BCG) наведено в таблиці:

 

12. Основні стратегічні концепції в матриці BCG

Таблиця 3.9

 

 

Характеристика «Зірки» «Дійні корови» «Загадкові діти» «Собаки»
Ринкова орієнтація Утримати або збільшити частку у ринку Утримати частку у ринку Утримати частку у ринку, використати і вийти з ринку Використати і вийти з ринку
Прибутковість Висока Висока Нульова,низька або від’ємна Низька
Необхідні інвестиції Значні Незначні Значні, незначні або нульові Незначні або нульові
Фінансові надходження Нульові або від’ємні Виразно доречні Виразно від’ємні, додатні Додатні  

 

Ще одним інструментом в аналізі асортименту продукції фірми і виборів відповідної стратегії може бути матриця політики напрямів діяльності DPM (Directional Policu Matrix). Користуючись нею, організація може краще управляти портфелем продуктів – вибирати ті продукти, в які фірма повинна інвестувати, і ті, випуск яких на ринок варто припинити:

 

Висока Інвестуй в зростання Інвестуй в можливості фірми
Низька Максималізуй грошові надходження Реінвестуй

 

Привабливість

 

10 1,0 0,1

 

На привабливість і силу «пов’язань» впливає достатньо чинників. Основними детермінантами привабливості окремих продуктів ринків, які необхідно взяти до уваги при побудові матриці DPM, є обсяг продажу; вартість продажу; рентабельність продажу; потенціал зростання (очікуване зростання обсягів і вартості або рентабельності) продажу; фаза циклу життя; місце продукту в портфелі(«дійні корови», «зірки», «загадкові діти», «собаки»); вартість для клієнтів; можливість досягнення конкуренційної переваги; рівень конкуренційності ринку (чим менша конкуренційність, тим вища привабливість); обсяг необхідних інвестицій; специфічні потреби клієнтів.

Про привабливість продукту свідчать різні чинники, проте в процесі аналізу треба вибирати ті з них, які дають змогу порівнювати різні продукти в портфелі фірми.

Чинники сили «пов’язань», або критичні чинники успіху, характеризують сприйняття клієнтами продукту і фірми. До них можна зарахувати: назву марки; свідомість існування марки; інноваційність; ціну; затрати на користування товаром; рівень обслуговування; якість; вартість товару на етапі його використання; досвід постачальників.

Для розміщення товарів на матриці необхідно оцінювати чинники для портфеля товарів. Для цього доцільно скористатися макетами таблиць:

 

13. Детермінанти привабливості

Таблиця 3.10

Чинники привабливості Товари
……. n
           
           
           
           
           
           
Сума            

 

 

14.Сила «пов’язань» товарів фірми на фоні конкурентів

Таблиця 3.12

Товари_____ Фірма Конкуренти
Чинники сили «пов’язань»
Сума

В обох таблицях пропонується зважити лише на шість основних чинників, оцінюючи їх за десятибальною шкалою. Знайдені за цими таблицями суми балів є підставою для розміщення відповідних товарів фірми на матриці DPM.

Аналізуючи асортимент, як і в процесі всього маркетингового аналізу, потрібно вивчити досвід конкурентів, які мають аналогічні проблеми, оскільки їх діяльність у подібних ситуаціях може бути адаптована до умов, у яких перебуває підприємство.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты