Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РЕДАГУВАННЯ




І. Лід

Повідомлення має бути виписане в чіткій, точній формі, оскільки потім воно має бути ідентифіковане, використане, розповсюджене по скрізь без запізнення та ускладнень. Таким чином, повідомлення складається за дужо жорсткими, майже математичними нормами.

Лід має обсяг 2, максимум, 3 рядки (не більше 35-ти слів). Він передає ключову інформацію. Це - основний структурний елемент інформаційного повідомлення.

Лід повинен бути завершеним і може використовуватися самостійно, оскільки дуже часто, газети чи телебачення цитують лише лід, коли хочуть коротко анонсувати подію.

Наприклад: Молдова виключає перспективу свого вступу в НАТО. Москва, 16 бер. (АFР) — Молдова не має наміру домагатися членства в НАТО,— заявив у середу молдовський президент Петру Лучінські, - цитує російське агентство "Інтерфакс". (Лід) Керівник молдовської держави підкреслив під час зустрічі з вищими військовими колами Росії, що Конституція Молдови передбачає нейтралітет держави і забороняє участь у будь-якому з військових блоків. Пан Лучінські однак підкреслив, що співробітництво між НАТО і Молдовою існує й розвивається в межах програми "Партнерство заради миру". Молдовські військові регулярно підвищують свою кваліфікацію під час спільних навчань й НАТО, діє спільна програма з просвіти в галузі інформатики, здійснюються багатонаціональні миротворчі акції за участю Молдови. (Сублід)

 

Ми бачимо, що лід є абсолютно незалежною змістовою одиницею, яку може бути використано без наступних абзаців. Інформація, яку винесено в лід, також є вагомішою за ті, котрі представлені у другому й третьому абзацах.

1А. Лід має відповідати на 4 фундаментальні запитання.

- ХТО?

- ЩО ЗРОБИВ?

- КОЛИ?

- ДЕ?

 

Якщо це можливо, він також має відповісти на 2 додаткові запитання:

-ЧОМУ?

-ЯК? У ЯКИЙ СПОСІБ?

 

Відповідь на одне з цих ключових питань і є провідною інформацією повідомлення.

 

Приклад. ХТО: президент Молдови ЩО ЗРОБИВ: заявив про відсутність намірів вступу в НАТО КОЛИ: у четвер ДЕ: у Москві на зустрічі з військовим керівництвом Росії ЧОМУ: це не дозволяє Конституція В ЯКИЙ СПОСІБ - тут інформація не надається, оскільки це другорядне. Треба було б навести додаткові обставини, якби вони були значущі, оригінальні. Наприклад: заяву зроблено під час ділового обіду з головнокомандуючим військ НАТО та президентом Росії Борисом Єльциним.

 

У даному випадку зустріч з обома сторонами протистояння водночас означає необхідність справді визначитись із табором, до якого пристати, а відтак це детермінує справжній вибір Молдови. Факт самої зустрічі утрьох вказував би на значення, яке надають позиції Молдови обидві сторони переговорного процесу, як Росія, так і НАТО.

 

Приклад. Не завжди можливо поставити ключове слово на початок фрази. Це може спричинити певні неузгодження. Не пишуть: “Заклик до порядку спікера парламенту ...”, хоча саме "заклик" є предметом інформації. Пишуть: “Спікер закликав депутатів до порядку...”. Не пишуть: “13 поранених і 5 заарештованих — таким є результат демонстрації протесту...”. Пишуть: “Демонстрація спричинила 13 поранень і 5 арештів ...”.

 

Найкращій спосіб правильно розпочати лід — це відповісти на питання:

ХТО ЗРОБИВ Щ0?

 

Лід може змінюватись відповідно до того, яку інформацію він містить.

 

Наприклад: 1). службовий літак комерційної компанії "ТВС" з 17 пасажирами на борту розбився під час посадки. 2). Понад 120 чоловік загинули в авіакатастрофі над Нью Делі.

 

У першому випадку важливість інформації в тому, що трагедія сталася з співробітниками певної фірми, у другому — вражає масштабність катастрофи (те, що викликає емоції, хвилює людей).

 

Чому лід не може бути довшим за 35 слів? 35 слів — це б рядків газетної колонки, що зручно для верстки. Це також 10 секунд на прочитання, що приваблює читача й збільшує шанси, що інформацію буде помічено.

Коли журналіст агентства пише свій лід, він мусить зважати, що доля цього повідомлення вирішуватиметься за якихось 20 секунд, походячи з перших 20 слів. І саме в такий спосіб споживач віддає перевагу тому чи іншому агентству. Лід має бути простим, конкретним і триматися на фактах. Він має зацікавити, щоб читач прочитав продовження інформації.

 

1Б. Як писати лід

Кращий спосіб – найпростіший: предмет, присудок, додаток (або обставина).

 

Наприклад: Белфаст, 13 бер (АFР) — Англійський солдат (хто) загинув у неділю внаслідок вибуху автомобіля в Неврі (що зробив, коли, яким чином), на півдні Ольстеру, повідомляє місцева поліція (джерело).

 

Інколи лід краще привертає увагу, коли починається з вражаючої цифри.

 

Порівняйте: “Повінь ізолювала 3000 сільських мешканців ...”. “3000 сільських мешканців були ізольовані повінню ... “.

 

Проте, не варто зловживати пасивно. формою: правила вимагають, щоб перевага віддавалася формі активній. Інакше виникає потреба у важких конструкціях, як-от: "... таким є наслідок ...", а це — зайві слова.

Непогано починати лід словами: "уперше", "у перший раз за свою історію...", але треба дуже ретельно вивіряти сам факт.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты