Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Б. Параграф. Параграфи являють собою додаткові "поверхи" перевернутої піраміди




Параграфи являють собою додаткові "поверхи" перевернутої піраміди. Оскільки вони містять часом другорядну, деталізовану інформацію, треба особливо слідкувати, щоб вони були читабельні. Якщо параграф довший за три рядки, треба обов’язково розбивати його на два або три речення. Але за будь-яких обставин жодний параграф не мусить бути довшим за п'ять рядків. Єдиний прийнятний виняток — довга цитата важливого виступу чи документу.

У параграфах не треба боятися повторювати прізвище або посаду цитованої особи і уникати натомість формулювань на кшталт "цей останній", "який", "котрий", оскільки це заплутує текст.

 

Наприклад: "у відповідь на запропоновану зустріч, посол зустрівся з міністром закордонних справ, який, як зазначив цей останній, залишився дуже задоволеним результатами розмови. " З цієї фрази є абсолютно незрозумілим, ні хто кого запросив на зустріч, ні хто залишився задоволений результатами.

 

 

6. Зовнішня подача тексту

Світові агентства практикують чітко стандартизовані форми зовнішньої подачі повідомлень, які склалися в процесі столітньої практики.

6А. Жанри повідомлень

Стандартизована подача є категорично необхідною для швидкого використання і розповсюдження інформації. Часто постсоціалістичні агентства не можуть продавати свою продукцію західному клієнту саме тому, що вона не адекватно представлена для натренованого західного ока.

В принципі, агентство стандартизують свою продукцію залежно від довжини текстів. Не точно обраний жанр змушує чергових редакторів або скорочувати, або доповнювати інформацію, втрачаючи на це зайвий час. Тому дуже важливо, щоб усі журналісти подавали свої повідомлення в уже жорстко стандартизованій формі і вільно використовували усі жанри. Повідомлення агентства вираховується одиницями обсягу в 200 слів, що називаються "сторінки.”

Саме за обсягом визначаються чотири провідні жанри світових агентств.

Блискавка (декілька слів)

Бюлетень (2-3 рядки)

Термінове повідомлення (від 50 до 150 слів)

Звичайне повідомлення (200 слів)

Вказаним жанрам відповідають елементи індикативного ряду, за якими зовнішньо "кодується" повідомлення (так званий інструктивний ряд).

1). Ключ (загальна тема)

2). Жанр (повідомлення і обсяг)

3). Співвідношення з попередніми повідомленнями

Ці три елементи мають бути представлені на одному рядку з 80 знаків у наступному порядку:

1). Ключ — максимум 24 знаки.

2) Жанр (очікуване повідомлення, лід, синтез, спростування, бюлетень) та кількість сторінок (з розрахунку по 200 слів)

3). Співвідношення — якщо йдеться про доповнення, спростування або поправку, вказує номер попереднього повідомлення, з яким співвідносили останнє.

За винятком блискавки, всі повідомлення мають містити інструктивний ряд. Але у цьому ряді тільки один елемент є ультимативно обов'язковим, це ключ. Жанр є елементом бажаним, але факультативним, співвідношення виникає лише за необхідності.

 

Наприклад: у повідомлені Франція-НАТО, бюл. 1/3 стор., очік. "Жак Ширак ставить повну участь Франції в НАТО в пряму залежність з перерозподілом ролей у альянсі." Париж, 13 бер. (АFР) — Франція братиме повну участь у НАТО тільки в тому випадку, якщо європейців буде задіяно у військовому командуванні,— заявив у вівторок президент Жак Ширак. Ключ – це слова "Франція-НАТО" Бюл. - скорочене визначення жанру "бюлетень".

Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты