Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Г. Додаток




Додаток не є провідним жанром в роботі агентства. Найчастіше він з'являється як додатковий елемент відразу після публікації бюлетеня, або першого термінового повідомлення. Цей жанр - виняток, а не правило в стрічці. Його появу виправдовує тільки жорсткий брак часу.

Якщо додаток таки вирішено вживати, він має відповідати наступним вимогам:

- бути коротким;

- містити ключ попереднього бюлетеня чи термінового повідомлення;

- не повторювати зміст цього бюлетеня або термінового повідомлення;

- має бути надрукований відразу ж за цими повідомленнями;

- він мусить легко "підчеплятися" до попереднього тексту й мати форму, гідну розповсюдження.

 

Зовнішнє оформлення додатку: Землетрус - Туреччина, дод. Дод. – бюл. Анкара — землетрус стався в 3-х кілометрах від міста Ерзерума, пошкоджено кілька десятків будівель, офіційні підсумки.

 

Як бачимо, додаток не вживається самостійно, але легко "додається" до попереднього бюлетеня.

В принципі, додатки інколи вживаються навіть після публікації звичайного повного повідомлення, якщо несподівано випливає цікава деталь, що стосується справи.

Але клієнти, згідно з численними маркетинговими дослідженнями, віддають перевагу повним завершеним текстам.

6Д. Термінове повідомлення

Зауваження "терміново!" вживається тоді, коли принципово, щоб інформацію було використано якнайшвидше.

Існує три типи термінових повідомлень:

1) які продовжують бюлетень

2) які подаються вперше і пропонують дуже важливу інформацію, але не таку значущу, як містили б у бюлетені.

 

Наприклад: - інформація, гідна блискавки: "Президент країни Х трагічно загинув" - інформація, гідна бюлетеня: "Прем'єр-міністра країни Х відправлено у відставку" - інформація, гідна термінового повідомлення; "Президент публічно пригрозив колективною відставкою парламенту"

 

3) інколи помітку "терміново" ставлять навіть до великих текстів, але з розрахунком на певну клієнтуру, яка цікавиться саме цією специфічною інформацією. В принципі, в подібних випадках доцільніше було б вживати помітку "важливо".

помітку "терміново" обов'язково ставити на всіх без винятку повідомленнях, що являють собою спростування або поправки.

Зовнішня подача термінового повідомлення:

• на інструктивному рядку == ключ, факультативне — додаток, лід.

• Наступний рядок: Слово "ТЕРМІНОВО" великими літерами.

• Третій рядок; заголовок з 5-ти слів максимум

• Відступ

• Датлайн і початок тексту.

 

Наприклад: (термінове повідомлення написане внаслідок бюлетеня й додатку) • Єльцин –промова, дод. • ТЕРМІНОВО • додаток – бюлетень – пропозиція Москва, 10 лютого (АFР) — Борис Єльцин запропонував у четвер новий раунд переговорів з представниками НАТО щодо розробки "повноцінної угоди" з Росією,— офіційне повідомлення уряду. Приклад термінового повідомлення, яке є повністю новою інформацією: Україна-Росія ТЕРМІНОВО Єльцин проголошує візит у Київ Москва, 1 квітня (АFР) - офіційний візит у Київ Російського президента заплановано на 1 квітня наступного року,— оголосив у вівторок Борис Єльцин.

 

Подібне термінове повідомлення має бути якомога швидше продовжено повною інформацією.

Термінові повідомлення можуть бути розбиті на два і навіть більше випусків, за умови, що кожне буде дуже коротким, і що всі разом вони також не складали б довгого тексту. Потім вони слугуватимуть базою дуже об'ємного, детального повідомлення.

 

Досить часто АFР практикує нотатки, які визначають, для кого саме передбачено термінове повідомлення. Тоді це оформлюється в наступний спосіб:

 

Україна-Росія, очік. ТЕРМІНОВО (до уваги ТБ і радіо) Київ, 3 квітня (АFР) — на 17.00 у демонстрації протесту беруть участь 100 000 чоловік, порядку 1/3 пенсіонерів.

 

6Е. Лід (загальне повідомлення)

Вище ми розглядали лід, який є структурною одиницею повідомлення. Професійний жаргон працівників світових агентств знає друге значення терміну "лід", більш широке: так називають загальне повідомлення, написане в формі підсумка всіх попередніх коротких інформацій.

Маркетингові дослідження підтверджують” що навіть здобувши короткі термінові повідомлення, клієнт чекає повного узагальнення, "зведення докупи", яке мусить зробити агентство. Він вважає за краще взяти лід, останній за часом випуску, і без особливого клопоту поставити його до друку. Лід — це приоритетна продукція агентства, оскільки решта є ніщо інше, як різноманітні доповнення.

 

Приклад загального повідомлення: Землетрус – Туреччина, лід Наслідки землетрусу в Туреччині Анкара, 10 червня, (АFР) — Як мінімум 2 тисячі чоловік загинуло і б тисяч поранено внаслідок потужного землетрусу, який стався в середу поблизу міста Ерзрум, на Сході Туреччини, - землетрус досяг 8 балів за шкалою Ріхтера у епіцентрі, він стався у 6.12 ранку за місцевим часом, коли практично все населення міста було в своїх оселях. Зруйновано десятки будинків, поліція продовжує розшукувати під уламками інші жертви землетрусу. Військові літаки постачають на місце події рятувальну техніку, зокрема — надчутливі мікрофони, аби чути заклики про допомогу.

Обсяг загального повідомлення: оскільки головне в цьому жанрі не терміновість, а повнота, не існує жорстких умов щодо кількості слів і рядків загального повідомлення. Це може бути і 200, і 800 слів. Але вважається, що якщо можна вкластися у 200 слів так, щоб від цього не потерпав зміст, це найкраще.

6Ж. Коротка документація

Коротка документація - загальна назва допоміжних жанрів: технічна довідка, вставка, біографія, біопортрет, хронологія, ключові моменти та ін. Досвід показує, що клієнтура, і особливо газетярі, досить активно використовують цю інформацію.

Будь яка коротка документація обов'язково мусить містити на початку посилання на подію, з якою ця документація співвідноситься.

 

Наприклад: Не можна починати біографію в наступний спосіб: "Пан Анрі Дюмон, канадський біолог світових масштабів, народився..." Треба писати: "Канадський біолог Анрі Дюмон, 73 років, про смерть якого повідомили з Оттави в середу, був спеціалістом світового масштабу..."

 

Найчастіше жанр документації до друку, готують чергові редактори. Треба слідкувати, щоб документація й загальне повідомлення не були сильно розірвані в часі, інакше забувається, до чого вона. З іншого боку, коли загальне повідомлення майже співпадає в часі з документацією, дуже багато випадків коли їх. використовують спільно.

 

Документація зовні оформлюється в наступний спосіб: "Уотергейт: механізм імпічменту (документація) Вашингтон, 3 жовт. (АFР) — Процедура, яка загрожує президенту Ніксону і яка може спричинити відставку американського президента характерна..."

 

Відразу беремо до уваги, що дані з документації є лише доповненням, вони мають бути потім інтегровані в якийсь інший текст - лід або синтез. Тому черговий редактор мусить дуже пильнувати, щоб ключ повідомлення і документації повністю співпадав.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты