Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Б. Параграф




Параграфи являють собою додаткові "поверхи" перевернутої піраміди. Оскільки вони містять часом другорядну, деталізовану інформацію, треба особливо слідкувати, щоб вони були читабельні. Якщо параграф довший за три рядки, треба обов’язково розбивати його на два або три речення. Але за будь-яких обставин жодний параграф не мусить бути довшим за п'ять рядків. Єдиний прийнятний виняток — довга цитата важливого виступу чи документу.

6. Зовнішня подача тексту

Світові агентства практикують чітко стандартизовані форми зовнішньої подачі повідомлень, які склалися в процесі столітньої практики.

6А. Жанри повідомлень

За обсягом визначаються чотири провідні жанри:

Блискавка (декілька слів);

Бюлетень (2-3 рядки);

Термінове повідомлення (від 50 до 150 слів);

Звичайне повідомлення (200 слів).

Вказаним жанрам відповідають елементи індикативного ряду, за якими зовнішньо "кодується" повідомлення (так званий інструктивний ряд).

Ключ (загальна тема);

Жанр (повідомлення і обсяг);

Співвідношення з попередніми повідомленнями.

Ці три елементи мають бути представлені на одному рядку з 80 знаків у наступному порядку:

Ключ - максимум 24 знаки.

Жанр (очікуване повідомлення, лід, синтез, спростування, бюлетень) з розрахунку по 200 слів.

Співвідношення - якщо йдеться про доповнення, спростування або поправку, вказує номер попереднього повідомлення, з яким співвідносили останнє.

6Б. Блискавка є оголошенням, майбутньої виняткової події, написаним в кількох словах. Вона ніколи не може бути довшою за один рядок, включно з джерелом інформації.

6В. Бюлетень пропонує в 2-х, максимум 3-х рядках дуже важливу інформацію.

Його вживають:

-або як безпосереднє продовження блискавки;

-або самостійно, для анонсу не настільки важливих подій, щоб відсилати блискавку, але такі досить визначних.

Бюлетень — це коротка, дуже стисла інформація, що не містить більше, ніж 35 слів.

6Г. Додаток не є провідним жанром в роботі агентства. Найчастіше він з'являється відразу після публікації бюлетеня або першого термінового повідомлення. Його появу виправдовує тільки жорсткий брак часу.

Якщо додаток таки вирішено вживати, він має відповідати наступним вимогам: бути коротким; містити ключ попереднього бюлетеня чи термінового повідомлення; не повторювати зміст цього бюлетеня або термінового повідомлення; має бути надрукований відразу ж за цими повідомленнями; мусить легко "підчеплятися" до попереднього тексту й мати форму, гідну розповсюдження.

6Д. Термінове повідомлення вживається тоді, коли принципово, щоб інформацію було використано якнайшвидше.

Існує три типи термінових повідомлень:

1) які продовжують бюлетень;

2) які подаються вперше і пропонують дуже важливу інформацію, але не таку значущу, як містили б у бюлетені;

3) помітку "терміново" (або "важливо") ставлять навіть до великих текстів, але з розрахунком на певну клієнтуру, яка цікавиться саме цією специфічною інформацією.

6Е. Лід (загальне повідомлення)

Оскільки головне в цьому жанрі не терміновість, а повнота, не існує жорстких умов щодо кількості слів і рядків загального повідомлення. Це може бути і 200, і 800 слів. Але вважається, що якщо можна вкластися у 200 слів так, щоб від цього не потерпав зміст, це найкраще.

6Ж. Коротка документація - загальна назва допоміжних жанрів: технічна довідка, вставка, біографія, біопортрет, хронологія, ключові моменти і т. ін. Будь яка коротка документація обов’язково мусить містити на початку посилання на подію, з якою ця документація співвідноситься.

6З. Продовження

Цей жанр вживається для хронологічного висвітлення подій. Йдеться про серію повідомлень, з тим самим ключем, з тим самим заголовком, які відрізняються лише нумерацією.

6И. Ключові моменти

Цей жанр припускає обсяг максимум у 400 слів. Він містить висновок, розвиток подій у хронологічному порядку, основні теми, які розглядалися під час прес-конференції, доповіді, дебатів і т. ін.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты