Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття вторинного тексту в PR. Специфіка створення і поширення медіатекстів. Правові та етичні проблеми функціонування вторинних текстів в PR. Жанри вторинних PR-текстів.




Первинними ми називаємо PR-тексти, які виходять від прямого предметного базисного або технологічного суб'єкта PR. Первинні тексти складають ядро корпусу PR-текстів. До них ми відносимо: прес-реліз, запрошення, бекграундер, лист запитань-відповідей, факт-лист, біографію, бай-лайнер, лист, привітання, заява для ЗМІ, прес-кіт, брошуру, проспект, буклет, листівку. медіатекстами.

Первинні тексти можуть бути представлені сегментам громадськості у вихідному або переробленому (через друковані ЗМІ) вигляді. В останньому випадку маємо справу з вторинними текстами, які називаємо медіатекстами.

Медіатексти - це PR-тексти, написані PR-співробітниками і (або) оброблені журналістами і доведені до певного сегмента громадськості (опосередковані) виключно через ЗМІ.

Практично будь-який журналістський твір у будь-якому жанрі можна було б охарактеризувати як медіатекст PR, оскільки в багатьох журналістських творах ми можемо побачити оптимізовану інформацію, наприклад, про персону - суб'єкта політичної або економічної сфери публічних комунікацій. Багато журналістських текстів, на перший погляд, можуть бути охарактеризовані як іміджеві, але в основі PR-тексту лежить PR-інформація - оптимізована і селективна.

Основні ознаками медіатекстів, що відрізняють їх від журналістських текстів. По-перше, це факт ініціювання даного тексту базисним суб'єктом PR; в журналістському тексті ініціатором публікації може виступати сам журналіст або орган ЗМІ. По-друге, медіатекст повинен володіти ознакою пабліцітності, що передбачає відповідний об'єкт опису (особистість чи організацію) і найбільш чітко представлений у трьох зазначених жанрових різновидах (іміджевих статті та інтерв'ю, в кейс-сторі), де увага читача зосереджується на організації, фірмі або її першій (посадовій) особі.

Інформаційним приводом для написання медіатексту зазвичай служить значуща подія в житті базисного суб'єкта PR (наприклад, факт участі організації в суспільно значимому заході - виставці, конференції, дні відкритих дверей, ювілеї самої організації, її першої особи). Часто дані опосередковані тексти супроводжуються иконическими матеріалами, і, перш за все, іміджевими фотографіями.

До медіатекстів відносяться: іімджевая стаття, іміджеве інтерв'ю, кейс-сторі.

Іміджева стаття - жанр PR-тексту, що представляє актуальну соціально значиму проблему, де факти, сама проблема, що лежать в основі матеріалу про базисному суб'єкті PR (фірмі, організації або персони), а також точка зору на дану проблему сприяють формуванню або збільшенню пабліцідного капіталу даного суб'єкта PR.

Іміджеве інтерв'ю - жанр тексту, який представляє собою текст розмови з першим (або посадовою) особою організації, фірми і сприяє формуванню (збільшенню, відбудові) пабліціднго капіталу базисного PR-суб'єкта.

Кейс-сторі - один з жанрів медіатекстів в PR, в якому імідж базисного суб'єкта підтримується на прикладі повідомлення про сприятливий досвіді даного базисного суб'єкта.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты