Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Жанри внутрішніх PR-комунікацій.




Жанрами внутрішніх PR-комунікацій вважаються: біографія, лист, привітання, річний звіт, прес-ревю, мемо та ін..

Біографія - жанр PR-тексту, що представляє опорну фактичну інформацію про посадову особу організації, фірми або соціально значимої персони. Біографія використовується як в зовнішніх, так і внутрішніх комунікаціях базисного суб'єкта PR. За допомогою тексту біографії «зовнішній кадровий PR може реалізувати функцію просування в публічному просторі персонального іміджу окремих співробітників». З точки зору внутрішньокорпоративного PR тексти цього жанру реалізують функції, що складаються «в оптимізації процесів кадрової мобільності, у формуванні сприятливого психологічного клімату, у роз'ясненні співробітникам стратегії фірми і політики менеджменту, в стимулюванні ініціативи співробітників і конкуренції між ними, в попередженні, подоланні і компенсації нерозуміння і виробничих конфліктів ».

Співробітникам PR-відділів, як зазначає Д. Доті, рекомендується мати біографічні списків не тільки керівників фірми, компанії, але і всіх інших осіб, хто яким-небудь чином зіграв замету роль в історії компанії.

Текстова структура біографії являє собою набір блоків біографічних відомостей: прізвище, ім'я та рік народження персони, відомості про освіту, про кар'єру. Відомості про сімейний стан, наявність дітей, а також про хобі, уподобання персони можна розглядати в цьому жанрі як факультативні, хоча вони будуть частіше всього зустрічатися в текстах культурно-духовної сфери публічних комунікацій. У біографії учасника прес-конференції будуть представлені лише етапи професійної діяльності; неофіційна інформація, що стосується захоплень, сімейного стану, буде мінімальна, якщо персона представляється громадськості в менш «офіційному світі», то в тексті будуть присутні дані про хобі, захоплення, можливо, нагороди . Медіатексти, безсумнівно, дають більш багату палітру відомостей приватного характеру про персону.

Вітання - жанровий різновид PR-тексту, що представляє привітання від першої особи (посадової особи, колегіального органу) базисного суб'єкта PR із знаменною подією. Вітання може бути звернено і до внутрішньої громадськості. Такого роду тексти-послання - важлива компонента внутрішньофірмових комунікацій, тут констатуюча частина зазвичай є переважаючою, де подаються факти, що демонструють досягнення фірми, організації, мова також йде про нові завдання розвитку даного базисного суб'єкта PR. Домінуюча в структурі тексту констатуюча частина служить меті формування корпоративної єдності.
Лист - жанровий різновид PR-тексту, що представляє собою звернення, присвячене новинному події в житті організації або коментарю проблеми і направляється від першого (посадової) особи організації вузької цільової групи громадськості. Дана цільова група в тексті листа завжди конкретна і завжди іменується. Один з різновидів письма у внутрішньофірмових комунікаціях - лист співробітникам. Це звернення керівника підприємства з посланням до своїх співробітників. Тематика листа досить широка: стан і перспективи розвитку підприємства, «гаряча» тема, тема, пов'язана з персоналом фірми. Такі листи можуть вивішуватися на дошці оголошень і / або публікуватися у внутрішньофірмовому виданні. В останньому випадку лист наближається до подієвому байлайнеру. Зазвичай такі листи прочитуються персоналом або, принаймні, пробігають очима.

У світовій практиці PR річний звіт - один з найважливіших PR-текстів, активно застосовуються у практиці зовнішніх і внутрішніх комунікацій організації, що є своєрідною візитною карткою даної організації. Існує думка, що річний звіт для внутрішньої громадськості може бути настільки ж складною, як і звіт для акціонерів, або настільки ж простим, як коротке висвітлення подій року для компанії. Такий річний звіт зазвичай включає байлайнер, в якому перша особа звертається до штату компанії, розповідає про результати роботи фірми за рік, де обов'язково містяться слова вдячності зайнятим за їх допомогу в досягненні результатів. Тут будуть присутні опис компанії, а також розділи «Організаційна політика», «Звіт про використання фондів», «Фінансове становище компанії», «Висвітлення соціальної відповідальності», «Висвітлення фінансових аспектів оплати штату», «Матеріали, що акцентують людський аспект, що показують значимість людей для організації.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты