Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Повороти на місці




 

Командир відділення роз'яснює, що повороти на місці виконуються одиночними військовослужбовцями на всіх заняттях, при підході до начальника та відході від нього, а також при поверненні у стрій і підрозділами, як на заняттях, так і під час шикування та руху.

Навчання поворотам на місці починається після відпрацювання стройового положення, тому що тільки на його основі можна правильно засвоїти ці прийоми. При цьому спочатку необхідно відпрацювати повороти праворуч, ліворуч (на '/, кола) і кругом (на '/2 кола), а потім повороти півоберта праворуч, півоберта ліворуч;

Для навчання поворотам на місці командир строїть відділення по периметру стройового майданчика (в одну шеренгу з інтервалом чотири кроки), виходить на середину строю і показує поворот в цілому у встановленому темпі.

Показуючи прийом за розподілом, командир пояснює, що повороти виконуються за командами: "Кру-ГОМ" - на півкола, "Ліво-РУЧ" - на чверть кола, "Півоберта ліво-РУЧ" - на одну восьму кола і проводяться в бік лівої руки на лівому підборі й на правому носку; "Право-РУЧ" і "Півоберта право-РУЧ" -у бік правої руки на правому підборі й на лівому носку.

Всі повороти виконуються на два рахунки: на "раз" військовослужбовці повертаються у визначений бік, зберігаючи правильне положення корпусу та не згинаючи ніг у колінах, переносять вагу тіла на ногу, що попереду, на "два" - найкоротшим шляхом приставляють другу ногу.

Для чіткого і точного повороту на місці необхідно перенести вагу тіла на ту ногу, вбік якої буде виконуватися поворот, з одночасним ривком корпусу вбік повороту і сильним упором на носок протилежної ноги, зберігаючи стійке положення тіла. Після цього командир показує прийом у повільному темпі з одночасним роз'ясненням порядку дій за підготовчою і виконавчою командах. Поворот праворуч розучується за розподілом на два рахунки.

Після показу прийому за розподілом, командир відділення командує: "Право-РУЧ, за розподілом, роби - РАЗ, роби - ДВА".

Командир відділення слідкує за тим, щоб ті, хто навчається, на перший рахунок різко повернулись в сторону правої руки на правому підборі і на лівому носку, зберігаючи положення корпусу, як і при стройовому положенні, не згинаючи ніг у колінах, переносячи вагу тіла на ногу, що попереду (мал. 6, а). Підбор ноги, що стоїть ззаду і носок ноги, що попереду, повинні бути розвернуті так, щоб після закінчення повороту носки були розвернуті на ширину ступні. Положення рук таке, як і при стройовому положенні.

При неправильному або нечіткому виконанні елемента за рахунком "раз" подається команда "Відставити".

На рахунок "роби - ДВА" найкоротшим шляхом приставити ліву ногу, не згинаючи її у коліні, (мал. 6)

Мал. 6. Положення ніг:

а - при повороті праворуч; б - після повороту; в - при пороті ліворуч;

г — при повороті кругом.


Після вивчення з відділенням повороту праворуч за розподілом, командир починає розучування його в цілому. Для цього він подає команду "Право-РУЧ" і супроводжує й підрахунком уголос "РАЗ, ДВА".

Вивчення прийому можна продовжувати лічбою уголос тих, хто навчається, або під барабан.

Під час вивчення повороту необхідно звернути увагу на те, щоб він виконувався не тільки за допомогою ніг, а й за допомогою різкого руху корпусом в сторону повороту з дотриманням усіх правил стройового положення.

Після закінчення тренування з виконання повороту праворуч, командир відділення спочатку показує в цілому, а потім за розподілом поворот ліворуч. Поворот ліворуч також виконується на два рахунки.

За командою "Ліво-РУЧ, за розподілом, роби - РАЗ" військовослужбовці повинні повернутися на лівому підборі й на правому носку, перенести вагу тіла на ліву ногу, зберігаючи правильне положення корпусу, не згинаючи ніг у колінах і не розмахуючи руками під час повороту, (мал. 6в). На рахунок "роби - ДВА" праву ногу треба найкоротшим шляхом приставити до лівої так, щоб підбори були разом, а носки розвернуті на ширину ступні.

Після показу і пояснення повороту ліворуч у такій же послідовності проводиться тренування з виконання цього повороту.

Вивчивши з відділенням поворот ліворуч, командир переходить до вивчення повороту кругом. Він показує прийом в цілому, потім за розподілом на два рахунки. Далі командир відділення пояснює, що поворот кругом виконується за командою "Кру-ГОМ" так, як і поворот ліворуч, з тією лише різницею, що розворот корпусу робиться на 180° (мал. 6, г).

За командою "Кру-ГОМ, за розподілом, роби - РАЗ" треба різко повернутися на лівому підборі й правому носку, не згинаючи ніг у колінах, перенести вагу тіла на підбор лівої ноги, подавши корпус трохи вперед. Під час повороту кругом також не дозволяється розмахування руками навколо корпусу.

На рахунок "роби - ДВА" треба найкоротшим шляхом приставити праву ногу до лівої так, щоб підбори були разом, а носки розвернуті на ширину ступні.

Добившись правильного виконання прийому за розподілом, командир відділення переходить до тренування з виконання повороту кругом в цілому.

Під час навчання повороту кругом командир відділення повинен уважно стежити за тим, щоб військовослужбовець завчасно не зривав з місця ногу, що стоїть позаду, а при повороті не допускав хитання корпусом та розмахування, руками.

Тренування у поворотах праворуч, ліворуч, кругом проводяться самостійно попарно та у складі відділення до повного засвоєння.

Якщо військовослужбовець виконує поворот або його елемент неправильно, командир відділення подає команду "Відставити", вказує на помилки і подає команду на повторення.

Якщо військовослужбовець повторює помилку, то командир відділення виводить його зі строю, показує йому помилку, подає команди, навчає його і усуває в процесі виконання команди всі неправильні дії.

Військовослужбовці, які в цей час знаходяться у строю, виконують прийом за командами командира разом з тим, хто навчається. Після закінчення навчання військовослужбовця, який допустив помилку, командир відділення наказує йому стати в стрій і викликає для навчання чергового військовослужбовця зі строю. Під час виконання поворотів на місці характерні такі помилки: передчасний поворот корпусу за підготовчою командою, згинання ніг у колінах, розмахування руками при повороті, нахил голови вниз, опускання грудей або випинання живота, відхилення корпусу назад, поворот не на підборі, а на всій ступні, при повороті кругом неповний розворот, приставляння ноги не найкоротшим шляхом і при цьому хитання корпусу.

У ході навчання командир удосконалює свій стройовий вишкіл, тому він, коли подає команди особовому складу, сам зразково виконує прийом.

Під час занять з курсантами навчальних частин, з метою розвинення у них командирських і методичних навиків доцільно ставити їх по черзі у роль того, хто навчає.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты