Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальна характеристика




Вінницький національний медичний університет

Ім. М.І.Пирогова

Кафедра медичної психології та психіатрії

 

МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО практичного заняття

для студентів 2 курсу медичного факультету спеціальність: 7.110110 - «медична психологія»

З дисципліни Вікова та педагогічна психологія

Модуль 1 «Вікова психологія»

Тема 20. Анатомо-фізіологічні особливості розвитку особистості в період середньої дорослості.

Автор-укладач: доц. Н.Д.Корольова

 

 

Вінниця – 2010

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Тема 20. Анатомо-фізіологічні особливості розвитку особистості в період середньої дорослості.

2. Кількість академічних годин – 2.

3. Вид проведення заняття – практичне заняття.

4. Місце проведення заняття – клас кафедри.

5. Мета заняття:вирізняти та аналізувати анатомо-фізіологічні характеристики розвитку у дорослому віці.

6. Навчально-методичне та матеріально-технічне забезпечення:

6.1.Література:

6.1.1.Основна література:

· Вікова та педагогічна психологія: Навчальний посібник / О.В.Скрипченко, Л.В.Долинська, З.В.Огороднійчук та ін. – К.: Просвіта, 2001.

· Возрастная и педагогическая психология / Под ред. М.В.Гамезо и др. – М., 1984.

· Савчин М.В., Василенко Л.П. Вікова психологія: Навч. Посібник. – К.: Академвидав, 2005, - 300с.

· Поліщук В.М. Вікова та педагогічна психологія: Навч.-метод. Посібник. – Суми:ВТД «Універсальна книга», 2007. – 330 с.

6.1.2. Додаткова література:

· Крайг Г. Психология развития. – СПб., 2000.

· Кулагина И.Ю., Колюцкий В.И. Возрастная психология. Полный жизненный цикл развития человека. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений. - М,: ТЦ Сфера, 2004.

 

7. Основні питання, що підлягають вивченню на даному занятті:

· Фізичний розвиток: основні проблеми здоров’я.

· Хвороби як чинники впливу на психологічний статус.

· Менопауза і клімактерій.

· Стреси в житті дорослої людини, механізми подолання стресів у дорослому віці.

· Медико-психологічна допомога у середній дорослості.

 

У зрілому дорослому віці людина набуває життєвого досвіду, реалізовує життєві плани, формуються нові аспек­ти її Я-концепції, стабілізуються основні інтереси й емо­ційна сфера. На цьому етапі її життя погіршуються психо­фізіологічні функції і здоров'я, часто непростим випробу­ванням стає неминучість виходу на пенсію.

Загальна характеристика

Зрілий дорослий вік є своєрідним проміжним етапом, що охоплює період життя людини приблизно від 40 до 60 років. Однак ці межі досить умовні, адже людина може за­раховувати чи не зараховувати себе до цієї категорії залеж­но від особливостей свого життя: віку дітей, самопочуття, професійних досягнень тощо. Тому і тривалість зрілого до­рослого віку у різних людей буває різною.

Людина, яка досягла середини життя, усвідомлює свою відмежованість не тільки від молоді, а й від тих, хто дожив до старості. У цей час вона починає відчувати, що від стану здоров'я залежать професійні успіхи.

Психологічні ознаки зрілого дорослого віку пов'язані з проблемами наступності та зміни життя. На цьому етапі людина усвідомлює, що вона вже прийняла важливі рі­шення щодо своєї професійної кар'єри та сімейного життя, а тому необхідно сконцентруватися на їх реалізації. Май­бутнє не таїть у собі безмежних можливостей для неї.

Настання зрілого дорослого віку людина фіксує тоді, коли діти починають залишати рідний дім. Воно може бу­ти пов'язане і з професійною кар'єрою, тобто зайняттям вищої посади чи здобуттям певного статусу, або з усвідом­ленням нереалізованості життєвих планів.

Подолання вікових меж молодості індивіди пережива­ють по-різному. Одні розглядають цей життєвий етап як нову можливість у реалізації свого потенціалу, інші відчу­вають незадоволеність, внутрішнє збентеження і депресію. Погляд людини на свою зрілу дорослість може бути зумов­лений економічними умовами життя, соціальними обста­винами та особливостями часу, в якому вона живе. Загалом, більшість дорослих без особливих проблем усвідомлюють, що вони вже немолоді, оскільки вважають, що перебува­ють у розквіті сил. А деяке зниження фізичної активності вони успішно компенсують набутими досвідом і знанням своїх можливостей, що забезпечує їм успіх у житті. Тому та етапі зрілої дорослості людина впевнена у своїх силах, легко приймає рішення. Очевидно, з огляду на це катего­рію людей 40—60 років називають поколінням керівників. Більшість осіб, відповідальних за прийняття рішень в промислових корпораціях, належать до цієї вікової категорії. Правда, немало їх ровесників починають відчувати, що їм важко розпорядитися власним життям, деякі після 40 років починають втрачати життєву енергію.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 44; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты