Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ознаки та симптоми задухи




Дорослий постраждалий звичайно спроможний жестами показати, що він подавився. Якщо немовля або дитина раптом не може зробити вдих, то імовірно, що вона подавилася, в такому випадку починайте надавати допомогу, як описано в цьому розділі.

Якщо ви виявили людину без свідомості, дихання у якої не визначається, ви можете спочатку і не зрозуміти, що в неї задуха. І навіть не знаючи цього, ви можете надати першу допомогу. Початкові дії при наданні першої допомоги однакові для всіх постраждалих, які знаходяться без свідомості і у яких відсутнє дихання. Вам швидко вдасться виявити непрохідність дихальних шляхів при спробі зробити штучну вентиляцію легень, бо повітря не буде вільно проходити всередину і грудна клітка не стане підніматися.

Опис цієї ситуації приводиться нижче.

Характер порушення: Часткова непрохідність дихальних шляхів(ДШ), свідомість збережено. Ознаки та симптоми задухи: Сильний кашель з відкашлюванням. Постраждалий в змозі дихати і говорити. Постраждалий хропе або натужно кашляє, руками хапається за горло.

Характер порушення: Повна непрохідність ДШ: свідомість збережено. Ознаки та симптоми задухи :Постраждалий не в змозі ні говорити, ні дихати, руками хапається за горло, обличчя синіє .

Характер порушення: Задуха, непритомність Ознаки та симптоми задухи: Постраждалий не реагує і не дихає. Повітря не поступає в легені, обличчя синє.

 

 

Протокол № 3

Обструкція дихальних шляхів стороннім предметом

 

  НІ Свідомість пацієнта ТАК  
       
         
·
А
Спроба вентиляції

· Візуалізація обструкції ларингоскопом

· Видалити стороннє тіло щипцями

· Вентиляція кисню під підвищеним тиском

  · Дати змогу прокашлятися · При погіршенні прохідності повітря - маневр Хеймліка
                   
            НІ Обструкція залишається
НІ Пацієнт без свідомості        
            ТАК  
    ТАК         · Повторити маневр Хеймліка
  · Інтубація трахеї, ШВЛ              
              Якщо пацієнт втратив свідомість, див. А
  Порушення ритму серця НІ · Інгаляція кисню          
             
  ТАК                
                 
  Дивитися відповідні протоколи       Продовжити контроль і транспортування    
                             

VІІІ. Показання і техніка конікопункції та конікотомії. Знайомство з портативним апаратом ШВЛ

Іноді виникають ситуації, коли інтубацію трахеї провести неможливо, не заподіявши пацієнтові додаткових ушкоджень (перелом шийного відділу хребта, коли розгинання голови в момент інтубації може виявитися смертельною травмою для постраждалого), або інтубація технічна нездійсненна через великі разможжені кістки лицьового черепа, непрохідного для інтубаційної трубки набряку гортані, фіксованого стороннього тіла гортані. У подібних випадках вдаються до конікотомії або трахеостомії. Ці втручання є хірургічною операцією і вимагають найсуворішого дотримання асептики і антисептики.

Конікотомія. Пацієнта укладають на спину, підклавши валик на рівні лопаток. Шкіру шиї і верхньої частини грудної клітини обробляють антисептиком, як при хірургічній операції. Намацують проміжок між перстневідним і щитовидним хрящами. Тут знаходиться конусоподібна зв'язка, яку і слід розсікти. У цьому місці після інфільтраційної анестезії 0,25%-ним розчином новокаїну проводять поперечний розріз шкіри довжиною 1см. Конусоподібну зв'язку розсікають і через отвір вводять будь-яку відповідну за розміром трахеостомічну канюлю, яку закріплюють марлевою смужкою, обведеною навколо шиї пацієнта. За відсутності канюлі можна ввести трубку, відрізану від системи для переливання крові. Для фіксації трубку проколюють звичайної шпилькою і з її допомогою закріплюють марлевою смужкою, як звичайно.

Для коникотомії використовують конікотом. Він складається з трахеостомічної канюлі, всередині якої розташовується колюче - ріжучий стилет. Після проколювання стилетом конусоподібної зв'язки, стилет видаляється, а канюля залишається в просвітлі трахеї

 

Мал. 29 . Оперативні способи забезпечення прохідності верхніх дихальних шляхів:

а - конікотомія; б - трахеостомія; в - пункдіонна трахеотомія

 

 

Конікотомія

Показання:

• проведення СЛР;

• значне пошкодження обличчя, опік верхніх дихальних шляхів;

• обструкція верхніх дихальних шляхів унаслідок набряку, кровотечі чи наявності стороннього тіла;

• безуспішна ендотрахеальна інтубація. Протипоказання:

• діти молодше 12 років. Знеболення:

• засоби для місцевого знеболення (лідокаїн, новокаїн, меркаїн).

Оснащення:

• скальпель;

• розширювач трахеї;

• трахеостомічна чи ендотрахеальна трубка;

• антисептичний розчин, рукавички, серветки;

• дихальний мішок типу Амбу, кисень;

• шовний матеріал;

• кровоспинні затискачі.

Техніка виконання

1). Обробіть антисептиком і відмежуйте стерильними серветками передню поверхню шиї — виконайте у випадку, коли немає загрози життю пацієнта.

2). Пропальпуйте крікотиреоїдну зв'язку, яка розташовується нижче щитовидного хряща, до перстнеподібного хряща по середній лінії шиї.

3). Зафіксуйте щитовидний хрящ пальцями однієї руки і зробіть поперечний розріз довжиною приблизно 2 см через крікотиреоїдну зв'язку. Неможливість введення канюлі у трахею може бути пов'язана зі створенням помилкового ходу у тому випадку, якщо крікотиреоїдна зв'язка не розсіче­на повністю. Для попередження цього захопіть рукою щитовидний хрящ і зафіксуйте трахею по середній лінії у момент розсічення крікотиреоїдної зв'язки (мал. 30-31).

 

 

4). Введіть розширювач трахеї у розріз та обережно розведіть краї рани. При відсутності розширювача, введіть у розріз поперек трахеї рукоятку скальпеля і поверніть її на 90 градусів .

5). Введіть трахеостомічну або ендотрахеальну трубку і потім витягніть провідник.

6). Роздуйте манжетку, приєднайте мішок Амбу або апарат ШВЛ і проведіть вентиляцію пацієнта 100%-ним киснем.

7). Виконайте аускультацію легень пацієнта і переконайтеся, що дихальні шуми вислуховуються рівномірно з обох сторін (див. інтубація трахеї).

8). Зафіксуйте трахеостомічну трубку до шкіри.

 

Ускладнення:

• зовнішня кровотеча — частіше поверхнева і зупиняється самостій но; якщо необхідно, виконайте пальцьове притискання, накладіть затискачі або лігатуру;

• ушкодження стравоходу — потрібна негайна консультація хірурга.

 

8. Конікопункція

Альтернатива крікотиреоїдотомії; є тимчасовим заходом, що може забезпечити адекватну вентиляцію протягом 30-45 хв, застосовується переважно у дітей до 12 років. Показання:

• див. крікотиреоїдотомія. Протипоказаня: немає. Знеболення: не потрібно. Оснащення:

• судинний катетер або спеціальні пункційні голки;

• адаптер до педіатричної (3,0 мм) ендотрахеальної трубки;

• кисневий апарат із флоуметром;

• система для подачі кисню;

• шприц (5 мл);

• антисептичний розчин і рукавички.

Техніка виконання

1). Якщо можливо, обробіть антисептичним розчином та відмежуйте шкіру передньої поверхні шиї стерильними серветками.

2). Пропальпуйте крікотиреоїдну зв'язку нижче щитовидного хряща по середній лінії шиї. Зафіксуйте трахею рукою.

3). З'єднайте шприц (5 мл), наповнений рідиною з ангіокатетером 12-14-го калібру і проколіть шкіру над персневиднощитовидною зв'язкою по середній лінії; спрямуйте катетер униз під кутом 45° до поверхні шкіри (мал. 32).

4). Обережно проводьте катетер, підтягуючи до себе поршень шприца.

5). Припиніть проведення, коли почне аспіруватися повітря, що підтверджує положення катетера у просвіті трахеї.

6). Проведіть катетер по голці дистальніше в трахею, після чого витягніть голку.

7). Приєднайте адаптер (3,0 мм) педіатричної ендотрахеальної трубки до канюлі катетера.

8). Приєднайте перехідник до кисневої трубки і до адаптера педіатричної ендотрахеальної трубки.

9). Подавайте 100%-ний кисень зі швидкістю 15 л/хв.

 

Трахеостомія (мал. 29 б). Пацієнта укладають так само, як при конікотомії. Обробку операційного поля і місцеву анестезію проводять аналогічно. По середній лінії гортані знизу вгору роблять розріз шкіри, зупиняють кровотечу, оголюють хрящі гортані і розсікають два кільцеподібних хряща нижче перстневидного хряща. Отвір, що утворився розширюють ранорозширювачем Труссо і вводять в трахею трахеотомічну трубку з канюлею. Трубки фіксують марлевою смужкою, обв'язавши її навколо шиї пацієнта.

Якщо виконати трахеостомію або конікотомію неможливо, для порятунку життя пацієнта використовують пункційну трахеостомію (мал.29в). По середній лінії гортані нижче рівня перстневидного хряща в трахею на глибину 2 см вколюють одну- дві товстих голки від інфузійної системи. Звук руху повітря в просвіті голки говорить про те, що її положення вибрано правильно. У просвіт голки можна ввести катетер для катетеризації підключичної вени, голку видалити, а катетер фіксувати до шкіри пластиром.

Постійна санація верхніх дихальних шляхів. Цей захід є дуже важливим для підтримки прохідності верхніх дихальних шляхів. Скупчення слизу в дихальних шляхах, інтубаційній або трахеостомічній трубці значно погіршує вентиляцію легенів і може призвести до наростання дихальної недостатності.

У пацієнтів, що знаходяться в несвідомому стані, але з самостійним диханням, скупчується виділення яке необхідно відсмоктувати з ротової порожнини грушовидним балоном або електровідсмоктувачем. Слід періодично проводити перкусійний масаж грудної клітини (лупцювання), щоб з нижніх дихальних шляхів краще відходила мокрота. Кілька разів на день треба створювати постуральний дренаж, тобто укладати пацієнта в положення, що сприяє руху мокротиння у верхні дихальні шляхи. Для цього зазвичай опускають головний кінець ліжка. Постуральний дренаж протипоказаний при черепно-мозковій травмі, пухлині головного мозку, порушенні мозкового кровообігу, набряку легенів і деяких інших станах.

 

Апарат портативний штучної вентиляції легенів для служби швидкої медичної допомоги А-ИВЛ/ВВЛ-"ТМТ" призначений для проведення керованої штучної вентиляції легенів (ИВЛ) і допоміжної штучної вентиляції легенів (ВВЛ) киснево-повітряною сумішшю в умовах виїзної служби інтенсивної терапії й реанімації, вдома, у медичному транспорті, при рятувальних заходах, а також у палатах інтенсивної терапії в медичних лікувальних установах. Апарат призначений для дорослих і дітей від одного року й старше. Апарат забезпечує: - керовану ИВЛ із перемиканням дихального циклу за часом, з активним вдихом і пасивним видихом; - допоміжну ИВЛ (ВВЛ) у режимах відзиву на дихальні зусилля пацієнта ("на вимогу"") і примусової подачі дихального газу при відсутності дихального зусилля пацієнта ("автоматичний").

Апарат ШВЛ екстреної допомоги Microtak 920 plus, вага якого лише 2,5 кг, робить можливим проведення штучної вентиляції легень в екстремальних умовах.

Загальні характеристики:

- електронний волюметричний апарат штучного дихання з мікропроцесором для використання як у стаціонарах, так і на машинах швидкої допомоги (повітряного або наземної) у випадках виникнення надзвичайних ситуацій, а також у відділеннях інтенсивної терапії та для відновлення після застосування засобів анестезії;

- оснащений клапаном позитивного тиску в кінці видиху, а також шлангом для подачі повітря і виходом для подачі кисню;

- кнопки для забезпечення дихання пацієнтів різного віку;

- оповіщення про виникнення максимально допустимого тиску, розгерметизації контуру, розрядження батареї та припинення подачі газу;

- має змішувач зовнішнього повітря і дозволяє здійснювати налаштування в діапазоні 50 -100% кисню;

- легко і швидко збирається;

- простий в очищенні і стерилізації шланга пацієнта;

- вбудований монітор: відображає рівень тиску в дихальних шляхах (максимальне, позитивного тиску в кінці видиху).

Режими вентиляції:

CMV - допоміжна вентиляція;

SIMV - синхронізованою зміною.

Живлення: від лужних батарей типу АА і внутрішнього нікель-кадмієвого акумулятора з зарядкою через 22 години.

 

Тестовий контроль:

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 107; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты