Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Первинне медичне сортування за системою START.




Один з найбільш поширених методів первинного медичного сортування постраждалих одержав назву START (Simple Triage and Rapid Treatent). Цей метод розроблений в 1983 році спеціалістами Пожежного департаменту м. Ньюпорт-Біч в Каліфорнії, разом з лікарями місцевої лікарні Хоаг. Він слугував для використання пожежними і екстреними службами в випадкові землетрусів або інших глобальних природних лих. Однак в подальшому він також став стандартним методом медичного сортування при наданні допомоги потерпілим при терористичних актах, а також при крахах потягів, автобусів, літаків та інших випадків з великою кількістю постраждалих.

Згідно методу START, рятівники, які першими прибули на місце пригоди, спочатку відділяють легкоуражених від інших потерпілих. Для цього просять всіх, хто в змозі пересуватися самостійно, відійти від інших постраждалих і збирають їх в визначеному місці, де їх позначають сортувальними засобами зеленого кольору. Цей контингент або одержав легкі поранення, або взагалі їх не отримав. Допомога їм надається уже після надання допомоги більш важким постраждалим.

Далі рятівники обстежують уражених, які не в змозі пересуватися і визначають у них наявність дихання, кровообігу та неврологічних функцій, на основі чого розділяють їх на три категорії: потребуючих невідкладної медичної допомоги, потребуючих термінової допомоги і мертвих.

В першу чергу рятівники визначають, чи дихає постраждалий. Якщо він не дихає, вони перевіряють прохідність його дихальних шляхів і усувають перепони для дихання. Якщо дихання потерпілого після цього не відновлюється, вважається, що жертва мертва і тіло позначають чорним кольором.

Якщо постраждалий дихає, то рятівники підраховують частоту його дихальних рухів. У випадку, якщо вона становить більше 30 за хвилину, то потерпілий позначається червоним кольором, потребуючим невідкладної допомоги, бо збільшення частоти дихальних рухів є однією з ознак шоку.

Після цього рятівники визначають у постраждалого наявність пульсу на променевій артерії. Якщо пульс не прощупується, то потерпілого позначають червоним кольором, а при наявності пульсу проводять тест капілярних судин, натискаючи на ніготь пальця руки, доки він не побіліє, а далі рахуючи, за скільки секунд кров повернеться назад до пальця. Якщо ніготь не порозовіє на протязі двох секунд, то потерпілого позначають червоним кольором, а якщо він набуде нормального кольору раніше, то приступають до наступного тесту – неврологічних функцій.

Рятівники просять постраждалого виконати будь-яку просту дію. Якщо він адекватно реагує на їх вказівки, його позначають жовтим кольором. Якщо ж потерпілий не реагує на оточуючих, його позначають червоним кольором, бо такий стан, можливо, небезпечний для життя.

Метод START добре зарекомендував себе серед рятівників завдяки простоті використання, доступній навіть особам, які не мають професійної медичної підготовки.

Професійні лікарі, здійснюючи медичне сортування, як правило, користуються більш складними методами, які дозволяють їм позначати чорним кольором, не тільки померлих, а й тих, чиї поранення, по їх висновку, не сумісні з життям.

В 1995 році на основі метода START доктор Лу Роміч з Дитячої лікарні Флориди в Майамі розробив метод медичного сортування Jamp START для педіатричних пацієнтів, який надалі став стандартним при тріажі дітей в США.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты