Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальні положення. Медичне сортування або тріаж (фр




Медичне сортування або тріаж (фр. triage, сортування) - це розподіл постраждалих і хворих (далі - постраждалі) на категорії з ознаками потреби в однорідних лікувально-профілактичних та евакуаційних заходах відповідно до медичних показань, обсягів наданої медичної допомоги на кожному етапі медичної евакуації та порядку евакуації. Медичне сортування проводиться, ураховуючи необхідність застосування конкретних лікувальних заходів: зменшення наслідків травм (захворювань), які загрожують життю постраждалих; попередження розвитку ускладнень, зменшення їх тяжкості; підготовка та проведення евакуації.

Медичне сортування постраждалих на догоспітальному етапі та в приймальних відділеннях (відділеннях невідкладної медичної допомоги) закладів охорони здоров'я (далі - приймальне відділення), у тому числі під час госпіталізації постраждалих унаслідок надзвичайної ситуації (далі - медичне сортування), проводиться з метою своєчасного надання медичної допомоги максимальній кількості постраждалих в обсязі, що забезпечує відновлення раптової втрати життєвих функцій та сприяє збереженню здоров'я постраждалих.

Медичне сортування проводиться за єдиними принципами щодо діагностики, лікування та прогнозу результатів лікування постраждалих.

Медичне сортування допускає гіпердіагностику. Так стан постраждалих дітей та вагітних жінок навіть без видимих ушкоджень завжди оцінюється, як важкий, їх евакуація і надання їм медичної допомоги здійснюється в першу чергу.

Основні сортувальні ознаки:

· небезпека постраждалого для оточуючих;

· потреба потерпілого в лікувальних закладах;

· потреба ураженого в евакуації.

В залежності від завдань, які вирішуються виділяють два види медичного сортування:

1. Евакуаційно-транспортне – розподіл постраждалих на три групи:

· підлягають евакуації (Куди? Яким транспортом? В якому положенні? В яку чергу?);

· потребують допомоги на місці;

· не потребують подальших медичних заходів, тобто ті, що можуть бути відпущені.

2. Внутрішньопунктове – розподіл потерпілих на групи для прийняття рішення про надання медичної допомоги (Де надати? В яку чергу? В якому обсязі?).

Виділяють наступні три групи уражених:

· потребують невідкладної медичної допомоги;

· ті, яким медична допомога може бути відтермінована;

· потребують паліативної терапії.

Складність викликають особи, які небезпечні для оточуючих. Вони підлягають санітарній обробці або тимчасовій ізоляції, а їхній одяг, майно – дезактивації, дегазації, дезінфекції, проте ці заходи не виключають їх потребу в лікувально-евакуаційному забезпеченні.

Сучасна система медичного сортування (тріаж) базується на поділі всіх постраждалих на чотири групи, кожній з яких присвоєний свій кольоровий код:

Невідкладна допомога – червоний колір

Термінова допомога – жовтий колір

Нетермінова допомога – зелений колір

Морг – чорний колір.

Ця система призначена для визначення черговості надання медичної допомоги та транспортування до лікарні за наявності великої кількості потерпілих, але обмеженої кількості медичного персоналу і засобів транспортування. Весь процес оцінки стану постраждалого займає, як правило, 60 секунд.

З завершенням оцінки стану, уражені помічаються кольором однієї з чотирьох категорій сортування у вигляді спеціальної кольорової бірки або наручного кольорового браслету чи кольорового фонарика (в темний час доби), чи просто кольоровою стрічкою.

Стан потерпілого, після первинного тріажа, може погіршуватися або покращуватися, тому сортування продовжує здійснюватися весь час рятівної операції і постраждалі в будь-який момент можуть бути перекваліфіковані з однієї категорії в іншу. В середині однієї категорії перевага віддається дітям і вагітним жінкам.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты