Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стерилізація інструментарію.




Відповідно до формулюванпя ВООЗ, будь-яке клінічно виражене захворювання мікробного походження, що уражає хворого в результаті його госпіталізаціі або відвідування ним лікувального закладу з метою лікування, а також медичний персонал у силу здійснюваноі ним діяльності, незалежно від того, виявляються чи не виявляються симп-томи цього захворговання під час перебування даних осіб у лікарні, визначається як внутрілікарняна інфекція (ВЛІ).

Інфікування в стоматологічних відділеннях може відбуватися: контактним (прямий та непрямий), імплантаційним, повітряно-крапельним та пиловим шляхами.

Контактний прямий шлях полягає в безпосередньому контакті з джерелом інфекціТ. Він є основним шляхом проникнення інфекції. Частіше всього виникає при неправильній обробці рук стоматолога або при неправильній стерилізації інструментів та матеріалів.

Контактний непрямий шлях - передача інфекції через предмети (рушники, інструменти, вентилі водопровідних кранів, дверні ручки і т.д.). Частіше всього мова йде про патогенний стафілокок.

Імплантаційиий шлях проникнення інфекції в рану, пов'язаний із неповноцінною стерилізацією матеріалів, що залишаються в рані, а в умовах военного часу — з попаданиям сторонніх тіл.

Повітряно-крапельний шлях - через повітря від джерела інфекціії з захворюван-нями органів дихання. Цей шлях передачі інфекції не здійснює достатньо серйозного впливу на інфікування рани як при амбулаторних, так і при хірургічних втру-чаннях на щелепно-лицевій ділянці в стаціонарі. Проте, при грубому порушенні правил поводження в стоматологічних кабінетах, повітряно-крапельний шлях проникнення інфекціії може призвести до серйозних ускладнень.

Пиловий шлях - через пил, що містить стійких у навколишньому середовищі збудників інфекцій (стафілокок, паличку туберкульозу).

Асептика - комплекс заходів, спрямованих на попередження вторгнення мікроор-ганізмів в організм хворого в процесі будь-яких лікарських маніпуляцій. Вона здійснюється шляхом дезінфекціїІ та стерилізаціі всіх предметів, що контактують з пацієнтами. Асептика в стоматологічному кабінеті включає в себе:

- підготовку кабінету до прийому пацієнтів;

- спеціальну обробку рук стоматолога;

- дезінфекцію операційного поля;

- стерилізацію стоматологічних інструментів;

- стерилізацію перев'язувального матеріалу та білизни;

- стерилізацію шовного матеріалу;

- стерилізацію тканин та речовин, які вводять у тканини хворого;

- дотримання особливих прийомів під час лікувальних маніпуляцій у хірургічнійстоматології, що попереджують повітряно-крапельний шлях передачі інфекції;

- організацію роботи персоналу щодо здійснення спеціальних гігієнічних та органі-заційних заходів у кабінеті стоматологічних поліклінік і стоматологічних стаціонарів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты