Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОБРОБКА ІНСТРУМЕНТАРІЮ




Практично весь інструментарій, що застосовується у стоматології, контактує зі слизовою оболонкою або проникає в неї. У зв'язку з цим перенос інфекціі може відбутися при проведенніі як лікувальних, так і діагностнчних маніпуляцій.

Умовно всі предмети, що використовуються при наданні стоматологічноі допомоги, можна розділити за ознакою створення критичної ситуації зараження інфекцією на три групи: критичні, напівкритичпі та некритичні.

До критичноїгрупи в стоматології варто віднести всі предмети, поверхні котрих зазвичай проникають в пошкоджену слизову оболонку або торкаються її: голки, скальпелі, зонди, бори і т.п. Всі вони обов'язково повинні піддаватися стерилізацїї.

До напівкритичнихвідносяться предмети, поверхні яких при звичайному лікуванні не проникають у слизову оболонку порожнини рота. Вони можуть не піддаватися стерилізації, але повинні дезінфікуватися на високому рівні.

До некритичнихвідносяться ті предмети в стоматологічному кабінеті, поверхні котрих взагалі не контактують із слизовою оболонкою пацієнта (робочі поверхні, зубо-лікарське крісло, ручки світильників, кнопки керування, підлога, стіни стоматологічного кабінету і т.п.). Вони не підлягають стерилізації і вимоги у відношенні до режиму їх дезінфекції дещо нижчі, ніж ті вимоги, що ставляться до напівкритичних.

У лікувальній зоні (у зоні розбризкування) повинні знаходитися тільки критичні та напівкритичні предмети, а некритичні - поза цією зоною.

Таким чином, дезінфекції в стоматологічному кабінеті повинні піддаватися всі предмети, що там знаходяться, а стерилізації - лише певна частина.

3 усіх існуючих методик проведения дезінфекці'і (фізичних та хімічних) у стоматологічному закладі застосовуються кип'ятіння, протирання, замочування в розчині деззасобу.

Кип'ятіннярекомендується для знезаражування виробів із скла, металу, термостій-ких полімерних матеріалів, гуми. Кип'ятіння здійснюється в закритому посуді при по-вному зануренні виробів у воду.Припускається кип'ятіння як у дистильованій воді, так і в дистильованій воді з двовуглекислим натрієм (питною содою). Експозиція ведеться з моменту закипания.

Протираниявикористовується для дезінфекці'і поверхонь, предметів догляду, виробів медичного призначення. Протирания провалиться дворазово з інтервалом 15 хви-лин та наступною дезінфекцією 60 хвилин (або до повпого висихання).Допускасться комбіноване використання зрошення з наступним протираниям через 15 хв.

Занурення (або замочування)застосовується для дезінфекції виробів медичного призначення, білизни, посуди для виділень, предметів догляду за хворим, прибирального інвентарю, а також малоцінних предметів та сміття перед їх утилізацією.

При замочуванні об'єкти повинні бути повністю занурені в дезінфікуючий розчин у закритих ємкостях. Дезінфікуючі розчини використовують 1 раз. Після використання хімічних дезінфікуючих препаратів, вироби медичного призначення промивають проточною водою протягом 3 хв. Залишки хімічних препаратів із поверхонь видаляють ганчіркою, змоченою водопровідною водою.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты