Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Спрощення проблеми” – використання простих інтерпретацій складних понять, експлуатація почуття зверхності над іншими.




Використання фактору гумору” – нестандартна гумористична ситуація краще запам’ятовується й не викликає неприйняття.

Концентрація на деяких особливостях” – узагальнення якостей політика, приділення уваги сімейним цінностям, його родині.

Зазвичай у реклами відсутня можливість впливати на споживача більш-менш довгий час. Це пов'язано як з особливостями розміщення реклами, великою вартістю рекламного часу та / або площі, так і з особливостями сприйняття реклами споживачами, які, як правило, намагаються уникати впливу реклами. У зв'язку з цим у реклами виникає гостра необхідність підвищити вплив реклами в умовах нестачі часу, площі, короткого часу сприйняття реклами споживачем і т.д. Для цього реклама в рамках одного повідомлення та оголошення концентрується лише на деяких рисах іміджу та / або якостей і рис товару. В якості таких особливостей і рис може виступати образ товару, що створює гарний настрій, що збільшує привабливість, сприяє поліпшенню здоров'я, що є ознакою високого соціального статусу, пов'язаний з турботою про сім'ю, що має високі споживчі якості, меншу ціну порівняно з аналогічними товарами, високу швидкість роботи , великий термін дії або надійність.

Інтрига” – двоетапний прийом, який полягає у створенні ефекту інтриги та недомовок.

Інтрига». Основою цього методу є застосування стратегії, що складається з двох етапів. Основне завдання першого етапу - привернути увагу, створити елемент недомовленості, загадки, заінтригувати аудиторію тим чи іншим чином. Нерідко на цьому етапі не тільки не ставиться завдання рекламувати певний товар, але навіть не використовуються рекламні слогани або емблеми. Словом, відсутня яка б то не було прямий зв'язок з рекламованим товаром. Завдяки цьому з'являється можливість вийти зі звичних рамок рекламного ролика і звичайного рекламного інформаційного фону і привернути увагу глядача, а також уникнути неприйняття реклами, що допомагає створити і закріпити у споживача певний образ.

На другому ж етапі здійснюється зв'язування створеного образу з тим чи іншим товаром, розкривається загадка і інтрига. Метод «Інтрига» застосовується і в менш радикальній формі, коли на першому етапі все ж таки присутня згадка торгової марки. Але навіть у такій формі «інтригуюча реклама», завдяки незвичайному сценарієм або слогану, привертає увагу. Наприклад, у рекламній кампанії напою «RC-кола» на першому етапі використовувався не до кінця зрозумілий і залучав увагу слоган «Хто не знає - той відпочиває». На другому ж етапі використовувався слоган «Хто знає - той наливає», після чого ставав зрозумілим і природним перший слоган.

Трюїзм». Трюїзм - це саме очевидне твердження, тобто твердження, яке знаходиться в строгій відповідності з дійсністю, банальна істина. За допомогою застосування трюізмів комунікант може маскувати певні інструкції під міркування. Трюїзми застосовуються для того, щоб викликати необхідну поведінкову реакцію. (Наприклад можливі такі трюїзми як: "Люди вміють забувати те, що вони знають" (трюїзм на забування) або: У Росії вічно що-небудь не в порядку, і т.д. Подібна техніка знаходить найбільш широке застосування в радіомовних програмах, т .до. саме в даному виді ЗМІ аудіовплив створює найбільш відчутний ефект.

Припущення». Робиться припущення виникнення певної поведінкової реакції. Ці пропозиції конструюються за допомогою зворотів мови, що вказують на час або послідовність дій. Типові мовні звороти використовуються в цій техніці: до того, як ... після того, як ... протягом ... в міру того, як ... і. т.д. Наприклад: "Перш, ніж повідомити мені, над якою проблемою ви хочете працювати, зробіть глибокий вдих". "Перш, ніж ви погодитеся з моєю пропозицією, погляньте на ці схеми". Подібний вид навіювання діє на глибшому рівні і використовується не так часто як попередній.

Використання протиставлень». Тут розглядаються дві поведінкові реакції, які можна протиставити. Використовуючи протиставлення корисно спиратися на кинестетику, щоб створити у людини переконання в наявності протилежностей. Наприклад: "Чим сильніше ви намагаєтеся чинити опір, тим швидше ви зрозумієте, що воно марно". Ця досить складна в застосуванні технологія спрямована на попереднє формування оціночних орієнтацій і особливо широко використовується в слоганах та інших документах політичної реклами (наприклад під час передвиборної боротьби).

«Вибір без вибору». Дана технологія являє ілюзію вибору. Наприклад: «Ви зможете застосовувати отримані знання відразу або після невеликого тренування". Цей прийом активно застосовують хороші продавці й торгові агенти. Наприклад: "Ви хочете заплатити готівкою або чеком?», Начебто питання про покупку вже вирішене. При цьому людині на вибір надається декілька можливостей, кожна з яких цілком влаштовує комунікатора.

«Уявний вибір». Суть даної техніки полягає в тому, що слухачам або читачам повідомляється кілька різних точок зору з певного питання, але так, щоб непомітно представити в найбільш вигідному світлі ту, яку хочуть, щоб вона була прийнята аудиторією. Для цього зазвичай використовується ще кілька додаткових прийомів.

Право вибору». При застосуванні цього типу навіювання, залучаючи інтонацією увагу людини до тієї реакції, яку в нього хочуть викликати, пропонується повна свобода вибору. Таким чином, комунікатор виявляється у безпрограшній ситуації, оскільки кожна реакція свідомо приносить успіх. Людина ж відчуває полегшення, так як починає розуміти, що не повинен реагувати будь-яким певним чином. Тонкість полягає в тому, що при перерахуванні альтернатив злегка змінюється голос, коли вимовляється та реакцію, яка найбільш краща коммуникатору. Відміну від попереднього прийому в тому, що ви називається також і реакція, яка не влаштовує комунікатора, але зневажливим тоном. Застосування даної техніки вимагає певних навичок мовної комунікації і гарного акторської майстерності. У більшості політично-орієнтованих телевізійних і радіо передач саме цю техніку легко відрізнити на слух через її складності і помилок в її застосуванні.

Техніка якорення». Під якорем мається на увазі певний усталений асоціативний образ, наприклад така пісня чи мелодія, почувши яку згадується минуле, і відбувається як би повернення в той час. Практично у кожного образ сміється дитини викликає певні позитивні почуття. Таких якорів дуже і дуже багато. І якоря можуть бути в будь модальності: і зорові, і слухові, і кинестетические. Отже, якір це щось із зовнішнього світу (звук, образ, дотик). Під впливом якоря індивід починає відчувати цілком певні почуття, причому щоразу одні й ті ж.

Більшість якорів, якими кожен володіє зараз, були встановлені або самим індивідом, або іншими людьми неусвідомлено і тому їх дія не передбачувано. Індивід сам не знає, як відреагує його свідомість на той чи інший позив. Свідомість часто не може пояснити, чому якась мелодія викликає те чи інше почуття.

Якір можна використовувати для викликання будь-якого почуття знову і знову. Можна встановити якір, який буде викликати в іншої людини потрібні почуття навіть тоді, коли самого комунікатора немає поруч. Якір можна використовувати таким чином, що маніпулятор отримає доступ до будь-якого ресурсу, який йому необхідний. Під ресурсом розуміється будь внутрішнє переживання людини. Приклади ресурсів: спокій, врівноваженість, розсудливість, здатність до підприємництва, здатність до переконання інших, здатність до публічних виступів, впевненість за кермом автомобіля і т.д.

«Осміяння». При використанні цієї техніки, осміянню можуть піддаватися як конкретні особи, так і погляди, ідеї, програми, організації та їх діяльність, різні об'єднання людей, проти яких йде боротьба. Вибір об'єкта осміяння здійснюється залежно від цілей і конкретної інформаційно-комунікативної ситуації.

«Метод негативних груп віднесення». Техніка користування цим методом, незалежно від змісту поглядів і ідей, однакова. У кожному випадку стверджується, що дана сукупність поглядів є єдино правильною. Всі ті, хто поділяють ці погляди, володіють якимись цінними якостями і в певному плані краще тих, хто поділяє інші (часто протилежні або принципово відмінні від пропагованих). Наприклад, релігійні люди більш чесні, чуйні і т.д. Так створюється позитивне ставлення до цілком певної групи людей, нібито володіють цінними якостями, і негативне до протиставлюваної групі, наприклад, належать до якої-небудь іншої релігійної конфесії і т.п.

«Ініціювання інформаційної хвилі». Однією з ефективних технік інформаційного впливу на великі групи людей є ініціювання вторинної інформаційної хвилі. Суть його полягає в проведенні пропагандистської акції такого характеру, що вона змушує висвітлити її в ряді засобів масової комунікації. Можливий варіант, коли не зміст самої акції, а її висвітлення у провідних засобах масової комунікації робиться таким чином, що це змушує велику кількість засобів масової комунікації коментувати початкові повідомлення, тим самим багаторазово посилюючи потужність інформаційно-психологічного впливу. Відбувається поширення інформаційного повідомлення в інших ЗМІ, тобто створюється так звана «первинна» інформаційна хвиля. Основна ж мета використання цього прийому полягає у створенні вторинної інформаційної хвилі на рівні міжособистісного спілкування за допомогою ініціювання відповідних обговорень, оцінок, коментарів, появи відповідних чуток. Все це дозволяє досягти і підсилити ефект інформаційно-психологічного впливу на цільові аудиторії. У сучасній практиці ми є свідками численних форм штучного залучення уваги до конкретних персон чи подій, в тому числі за допомогою скандалів як способу створення інформаційних хвиль. Для представників мистецтва - це гучні заяви про відхід зі сцени. Певна частина осіб, які бажають «засвітитися» в політиці, намагаються спровокувати будь помітний конфлікт з владою шляхом дії, висловлювання, екзотичного ритуалу або іншого способу, який стане більш-менш помітною подією.

Чутки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты