Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Характеристика категорій приміщень і будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою




ОЦІНКА ВИБУХОВОЇ ТА ПОЖЕЖНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ПРИМІЩЕНЬ І БУДІВЕЛЬ

Оцінка вибухо- та пожежонебезпеки приміщень і будівель виробничого та складського призначення проводиться залежно від кількості та властивостей речовин і матеріалів, що там знаходяться (використовуються) та з урахуванням особливостей технологічних процесів розміщених у них виробництв.

Відомі два підходи до оцінки вибухо- та пожежонебезпеки приміщень і будівель: детермінаційний та імовірнісний. В основу детермінаційного методу покладено категорування приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою, а імовірнісного — розрахунок імовірності досягнення певного рівня вибухо- та пожежонебезпеки. Перший підхід базується на таких нормативних документах: СНиП 2.09.02-85, СНиП 2.01.02-85, ОНТП 24-86, ПВЕ; другий — ГОСТ 12.1.009-91, ГОСТ 12.1.010-76.

Детермінаційний підхід включає порівняно прості методи категорування, високу ступінь завершеності всіх елементів використовуваних методів та однозначність вирішення задач категорування за їх допомогою, а також вибір відповідних заходів захисту, які регламентуються нормами стосовно встановлених категорій.

Імовірнісний підхід більш досконалий. Він базується на кількісній залежності між значеннями небезпечних факторів пожежі, матеріальними збитками та імовірністю пожежі або вибуху з врахуванням ефективності захисних заходів. Тільки за допомогою імовірнісних методів можна знайти оптимальні конструктивні та технічні вирішення для конкретних об'єктів. Однак такі методи досить складні та потребують детального вивчення кожного конкретного об'єкта та врахування всіх його особливостей. Тому в більшості випадків, використовують детермінаційний підхід при оцінці вибухо- та пожежонебезпеки приміщень і будівель.

ВИЗНАЧЕННЯ КАТЕГОРІЙ ПРИМІЩЕНЬ І БУДІВЕЛЬ ЗА ВИБУХОПОЖЕЖНОЮ ТА ПОЖЕЖНОЮ НЕБЕЗПЕКОЮ

За вибухопожежною та пожежною небезпекою приміщення і будівлі поділяються на п'ять категорій: А, Б, В, Г та Д (табл. 8.1).

Визначення категорій приміщень необхідно здійснювати шляхом послідовної перевірки належності приміщення до категорій, наведених у табл. 8.1, від найвищої (А) до найнижчої (Д).



 


Характеристика категорій приміщень і будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою


Таблиця 8.1


 


Категорія приміщень

 
 

Характеристика речовин та матеріалів, що знаходяться (використовуються) в приміщенні


А вибухопожежонебезпечна

Б вибухопожежонебезпечна

В пожежонебезпечна

Г

Д


Горючі гази, легкозаймисті рідини з температу­рою спалаху не більше 28 °С у такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні паро-газоповітряні суміші, при спалахуванні яких роз­вивається розрахунковий надлишковий тиск ви­буху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

Речовини та матеріали, здатні вибухати та го­ріти при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним у такій кількості, що розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні пере­вищує 5кПа.

Горючий пил або волокна, легкозаймисті рі­дини з температурою спалаху більше 28 °С, го­рючі рідини в такій кількості, що можуть утво­рювати вибухонебезпечні пилоповітряні суміші або пароповітряні, при спалахування яких роз­вивається розрахунковий надлишковий тиск ви­буху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

Горючі та важкогорючі рідини, тверді горючі та важкогорючі речовини і матеріали (в тому числі пил та волокна), речовини та матеріали, здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним горіти, за умови, що приміщення, в яких вони знаходяться (використовуються), не належать до категорій А та Б.

Негорючі речовини та матеріали в гарячому, розжареному або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням проме­нистого тепла, іскор, полум'я; горючі гази, рі­дини, тверді речовини, які спалюються або ути­лізуються як паливо.

Негорючі речовини та матеріали в холодному стані. Допускається відносити до категорії Д приміщення, в яких знаходяться ГР в системах машин, охолодження та гідроприводу устат­кування, в яких не більше 60 кг в одиниці устаткування при тиску не більше 0,2 мПа. кабелі електропроводки до устаткування, окремі предмети меблів на місцях.


Методика визначення категорій приміщень та будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою регламентуються ОНТП 24-86 (Общесоюзньїе нормьі технологического проектирования).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты