Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Суперечність Стамбульскій конвенції (там рік) і Митному кодексу?




На механічні транспортні засоби і причепи оформляються та видаються реєстраційні документи, зразки яких затверджуються Кабінетом Міністрів України та номерні знаки відповідного зразка, які закріплюються у передбачених для цього місцях (за винятком трамваїв і тролейбусів). На трамваях і тролейбусах наносяться реєстраційні номери, що надаються відповідними уповноваженими на те органами.

Закупівля за державні кошти бланків реєстраційних документів та номерних знаків для транспортних засобів здійснюється відповідно до вимог законодавства тими органами, на які покладений обов'язок щодо їх реєстрації.

Єдині зразки державних номерних знаків та вимоги до них, у тому числі тих, що виготовляються за індивідуальним замовленням, встановлюються державними стандартами України.

Забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення державних номерних знаків транспортних засобів, наносити на них додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чистими і достатньо освітленими.

Власники транспортних засобів, зареєстрованих у відповідних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечують безпеку дорожнього руху, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, можуть замовити один додатковий комплект номерних знаків, який виготовляється за їх індивідуальним замовленням та відповідає вимогам стандартів.

Стаття 31. Допуск транспортних засобів до участі у дорожньому русі

До участі у дорожньому русі допускаються транспортні засоби, що пройшли державну реєстрацію та облік, конструкція і технічний стан яких відповідають вимогам діючих в Україні правил, нормативів, стандартів, що мають сертифікат на відповідність цим вимогам, укомплектовані у встановленому порядку, а у разі, якщо транспортний засіб згідно з цим Законом підлягає обов'язковому технічному контролю, пройшов такий контроль.

Не допускається участь у дорожньому русі транспортних засобів з правим розташуванням керма за винятком транспортних засобів, що перебувають у міжнародному русі.

.

На відповідних транспортних засобах установлюються розпізнавальні знаки (додаток 4):

З метою збереження автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, допускається за наявності дозволу на участь у дорожньому русі таких транспортних засобів. Порядок видачі дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, та розмір плати за його отримання встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Місце переїзду автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів транспортними засобами на гусеничному ходу для виконання сільськогосподарських робіт встановлюється власником дороги, вулиці та залізничного переїзду спільно з Міністерством внутрішніх справ України.

Пересування транспортних засобів на гусеничному ходу дозволяється тільки на місцевих шляхах без твердого покриття при мінусовій температурі атмосферного повітря.

Стаття 32. Основні вимоги щодо технічного стану та комплектації транспортних засобів, що перебувають в експлуатації

Технічний стан транспортних засобів та їх обладнання повинні відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища, а також правил технічної експлуатації, інструкцій підприємств-виробників та іншої нормативно-технічної документації.

Обов'язок щодо забезпечення належного технічного стану транспортних засобів покладається на їх власників або інших осіб, які їх експлуатують, згідно з чинним законодавством.

Обов'язок щодо підтримання належного технічного стану транспортного засобу під час руху покладається на його водія.

Перелік технічних несправностей та умов, за яких тимчасово забороняється експлуатація транспортних засобів, визначається статтею 36 цього Закону.

Перелік технічних несправностей, за яких експлуатація транспортних засобів підлягає тимчасовому обмеженню у передбачений цим Законом спосіб, затверджується Кабінетом Міністрів України.У разі виникнення в дорозі несправностей, зазначених у цьому Переліку, водій повинен вжити заходів для їх усунення, а якщо це зробити неможливо - рухатися якомога коротшим шляхом до місця стоянки або ремонту, дотримуючись запобіжних заходів з виконанням вимог частини 9 і 12 статті 56 (Правил дорожнього руху).

На механічному транспортному засобі (окрім скутерів та двоколісних мотоциклів) під час експлуатації повинні бути:

медична аптечка, перелік медикаментів якої відповідає вимогам державного стандарту для відповідного типу транспортного засобу;

знак аварійної зупинки (миготливий червоний ліхтар), який відповідає вимогам стандарту;

спеціальний жилет зі світловідбиваючими єлементами;

працездатний та сертифікований в Україні вогнегасник;

Тип, марка, місця встановлення додаткової кількості вогнегасників, якими обладнуються транспортні засоби, що перевозять радіоактивні та окремі небезпечні вантажі, визначаються умовами безпечного перевезення конкретного небезпечного вантажу.

На вантажних автомобілях з дозволеною максимальною масою понад 3,5 т, колісних тракторах і в автобусах з дозволеною максимальною масою понад 5 т – повинні бути противідкотні упори (щонайменше два),а в зимовий період – ланцюги протиковзання (в залежності від кількості коліс транспортного засобу;

На великовагових та великогабаритних транспортних засобах повинні бути проблискові маячки оранжевого кольору, на автопоїздах – ліхтарі оранжевого кольору відповідно до вимог Правил дорожнього руху.

Забороняється наносити на зовнішні поверхні транспортних засобів зображення чи написи, що збігаються з кольографічними схемами, розпізнавальними знаками чи написами транспортних засобів оперативних і спеціальних служб, передбаченими Державним стандартом України, або унеможливлюють визначення основного кольору такого транспортного засобу.

Як виняток дозволяється нанесення на транспортний засіб довільних зображень рекламного характеру за умови, що вони займають не більше третини поверхні транспортного засобу.

Стаття 33. Основні вимоги щодо технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів

Власники транспортних засобів або особи, які їх експлуатують, зобов'язані забезпечувати своєчасне і в повному обсязі проведення робіт по їх технічному обслуговуванню і ремонту згідно з нормативами, встановленими виробниками відповідних транспортних засобів.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування повинні організовувати роботу і всіляко сприяти створенню мережі служб швидкої технічної допомоги учасникам дорожнього руху безпосередньо на автомобільних дорогах, вулицях та залізничних переїздах.

Стаття 34. Основні вимоги щодо переобладнання транспортних засобів

Переобладнання транспортних засобів, тобто зміна типу або марки (моделі), призначення чи параметрів конструкції транспортних засобів, що перебувають в експлуатації, шляхом установки кабіни, кузова чи їх деталей, спеціального обладнання і номерних агрегатів, не передбачених нормативно-технічною документацією на даний транспортний засіб, повинно відповідати правилам, нормативам і стандартам України.

Не дозволяється без погодження з виробниками транспортних засобів та їх складових частин або іншої спеціально уповноваженої на це Кабінетом Міністрів України організації переобладнання, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги і потужності, колісної бази чи колісної формули, системи гальмового і рульового керування та трансмісії.

Не вважається переобладнанням встановлення обладнання, яке робить можливою роботу двигуна на додатковому, окрім передбаченого виробником транспортного засобу, типі палива.

У разі переобладнання п'яти і більше транспортних засобів протягом року суб'єкти господарювання, які здійснюють господарську діяльність з переобладнання транспортних засобів, повинні мати узгоджену з відповідними уповноваженими державними органами нормативно-технічну документацію на відповідний вид переобладнання та свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху. Допуск до експлуатації переобладнаних транспортних засобів здійснюється лише шляхом проведення спеціальних випробувань та оформлення сертифіката на відповідність вимогам чинних в Україні правил, нормативів і стандартів.

Переобладнання, що призвело до зміни облікових даних механічного транспортного засобу, повинно бути відображено у його реєстраційних документах.

Забороняється, у тому числі в умовах спеціалізованих підприємств, які займаються ремонтом і технічним обслуговуванням транспортних засобів, внесення змін в ідентифікаційні номери і номерні таблички кузова чи шасі (рами), двигуна транспортного засобу, а також їх знищення (перенесення, закріплення, відновлення тощо) без попереднього узгодження з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує безпеку дорожнього руху.

Переобладнання транспортних засобів здійснюється в порядку (607-2010-п), визначеному Кабінетом Міністрів України.

Стаття 35. Обов'язковий технічний контроль транспортних засобів

Транспортні засоби, що беруть участь у дорожньому русі та зареєстровані у відповідних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечують безпеку дорожнього руху, підлягають обов'язковому технічному контролю відповідно до цієї статті.

Обов'язковому технічному контролю не підлягають:

1) легкові автомобілі усіх типів, марок і моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім таксі та автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби - незалежно від строку експлуатації;

2) легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепи до них - із строком експлуатації до двох років.

Обов'язковий технічний контроль транспортного засобу передбачає перевірку технічного стану транспортного засобу, а саме: системи гальмового і рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин та коліс, світлопропускання скла, газобалонного обладнання (за наявності), інших елементів у частині, що безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища.

Порядок проведення обов'язкового технічного контролю та обсяги перевірки технічного стану транспортних засобів (137-2012-п) визначає Кабінет Міністрів України.

Обов'язковий технічний контроль транспортних засобів, призначених для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування та зареєстрованих у відповідних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечують безпеку дорожнього руху, здійснюють суб'єкти проведення обов'язкового технічного контролю, які мають на правах власності або користування обладнання, що дає змогу перевіряти технічний стан транспортних засобів на відповідність вимогам безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

Перелік обладнання, необхідного для одержання права на здійснення обов'язкового технічного контролю транспортних засобів, а також документів, що подаються суб'єктами проведення обов'язкового технічного контролю для одержання такого права, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Періодичність проходження обов'язкового технічного контролю становить:

для легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажних автомобілів (незалежно від форми власності) вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них із строком експлуатації більше двох років - кожні два роки;

для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 тонни, причепів до них та таксі незалежно від строку експлуатації - щороку;

для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації - двічі на рік.

На кожний транспортний засіб, що пройшов обов'язковий технічний контроль і визнаний технічно справним, суб'єкт проведення обов'язкового технічного контролю складає протокол перевірки його технічного стану, який видається водію транспортного засобу. У протоколі зазначається строк чергового проходження обов'язкового технічного контролю транспортного засобу відповідно до періодичності проходження, встановленої частиною восьмою цієї статті.

Технічний опис та зразок протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу (137-2012-п) затверджує Кабінет Міністрів України.

Забезпечення суб'єктів проведення обов'язкового технічного контролю бланками протоколів перевірки технічного стану транспортного засобу, а також доступом до загальнодержавної бази даних про результати обов'язкового технічного контролю транспортних засобів здійснюється на платній основі. Порядок забезпечення суб'єктів проведення обов'язкового технічного контролю бланками протоколів, доступом до зазначеної загальнодержавної бази даних та розмір плати за надання таких послуг (146-2012-п) встановлює Кабінет Міністрів України.

Обов’язковий технічний контроль транспортних засобів, які належать військовим формуванням, органам внутрішніх справ, Державній прикордонній службі України, Державній спеціальній службі транспорту, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту, покладається на ці формування та органи.

Обов'язковий технічний контроль тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів здійснюється в порядку (1201-2011-п), визначеному Кабінетом Міністрів України.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, створює і веде реєстр суб'єктів господарювання, які здійснюють обов'язковий технічний контроль тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, а також здійснює державний контроль за додержанням такими суб'єктами вимог законодавства в цій сфері.

На кожний трактор, самохідне шасі, самохідну сільськогосподарську, дорожньо-будівельну і меліоративну машини, одиницю сільськогосподарської техніки, інший механізм, що пройшов обов'язковий технічний контроль і згідно з протоколом перевірки технічного стану визнаний технічно справним, уповноважений суб'єкт господарювання видає протокол перевірки технічного стану транспортного засобу.

Порядок проведення обов'язкового технічного контролю транспортних засобів (1225-2011-п), зареєстрованих іншими уповноваженими державними органами, затверджує Кабінет Міністрів України за поданням цих органів.

Стаття 36. Підстави для заборони або тимчасового обмеження експлуатації транспортних засобів

Забороняється експлуатація незареєстрованих (неперереєстрованих) транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах, знищені чи підроблені, без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, а також транспортних засобів у випадках, передбачених законодавством, без чинного на території України поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка").

Забороняється експлуатація транспортних засобів, у яких:

робоча гальмова система чи рульове керування не дають змоги водієві зупинити транспортний засіб або здійснити маневр під час руху з мінімальною швидкістю;

у темну пору доби або в умовах недостатньої видимості не горять лампи фар чи задніх габаритних ліхтарів;

під час дощу або снігопаду не працює склоочисник з боку розміщення керма.

Забороняється експлуатація транспортних засобів у складі автопоїзда, якщо зіпсовано тягово-зчіпний або опорно-зчіпний пристрій тягача і причіпної ланки, а також передбачені їхньою конструкцією страхувальні троси (ланцюги).

Забороняється експлуатація транспортних засобів, що перевозять великогабаритний, великоваговий чи небезпечний вантаж, якщо відсутні або несправні фари і задні габаритні ліхтарі, а також проблискові маячки, світлоповертальні елементи, розпізнавальні знаки, передбачені Правилами дорожнього руху.

Забороняється експлуатація транспортного засобу у разі:

наявності даних про скоєння злочину на транспортному засобі;

наявності даних про незаконність заволодіння транспортним засобом ;

відсутності у водія документів, що підтверджують право керування транспортним засобом;

відсутності у водія документів, що підтверджують законність використання транспортного засобу;

виявлення у водія нездатності до керування транспортним засобом за станом здоров'я.

Забороняється експлуатація тролейбусів і трамваїв за наявності будь-якої несправності, зазначеної в правилах технічної експлуатації цих транспортних засобів.

Заборона експлуатації транспортного засобу (крім тролейбусів і трамваїв) здійснюється його затриманням шляхом блокування коліс або доставки його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку в тому числі за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора.

Водій несправного транспортного засобу повинен вжити заходів для того, щоб прибрати його за межі проїзної частини дороги.

Заборона на експлуатацію транспортного засобу не застосовується, якщо водій на місці усунув підстави для такої заборони.

Експлуатація транспортних засобів підлягає тимчасовому обмеженню в разі:

порушення вимог щодо їх переобладнання;

виявлення технічних несправностей відповідно до Переліку технічних несправностей, за яких експлуатація транспортних засобів підлягає тимчасовому обмеженню, який затверджується Кабінетом Міністрів України;

порушення встановленого цим Законом порядку проходження обов'язкового технічного контролю;

порушення порядку встановлення і використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв;

перевезення вантажу, що здійснюється за спеціальними правилами;

виявлення транспортного засобу, що знаходиться у розшуку;

у інших, передбачених законодавством, випадках.

Тимчасове обмеження експлуатації транспортного засобу здійснюється у передбачений законодавством спосіб шляхом встановлення на транспортному засобі сертифікованих технічних приладів або засобів, шо дозволяють у реальному часі визначати його місцезнаходження.

Тимчасове обмеження експлуатації транспортного засобу не застосовується, якщо несправний транспортний засіб здійснював свій рух з увімкненою аварійною світловою сигналізацією, або встановленим позаду знаку аварійної зупинки або миготливим червоним ліхтарем відповідно до вимог ч. 9, ч.12 ст. 56 цього Закону.

Тимчасове обмеження експлуатації транспортного засобу не застосовується, якщо водій на місці усунув підстави для такого обмеження.

У разі відмови водія від тимчасового обмеження експлуатації транспортного засобу, до такого транспортного засобу застосовується заборона його експлуатації.

Стаття 37. Права та обов'язки власників транспортних засобів

1. Власник транспортного засобу має право:

передавати транспортний засіб у користування іншій особі, що має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй реєстраційний документ на цей транспортний засіб;

на відшкодування витрат у разі надання транспортного засобу працівникам міліції та органу охорони здоров'я у випадках передбачених цим Законом;

на відшкодування збитків, завданих унаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки дорожнього руху.

2. Забороняється передавати у володіння, користування або розпорядження іншим особам транспортні засоби, тимчасово ввезені на митну територію України під письмове зобов'язання про зворотне їх вивезення. Такі транспортні засоби можуть бути оформлені для постійного користування після сплати відповідних податків та зборів, передбачених законодавством при ввезенні транспортних засобів для вільного використання.

3. Власники механічних транспортних засобів зобов'язані:

представити (чи подати) його до відповідного реєстраційного підрозділу державного органу для здійснення реєстрації (перереєстрації)належні їм транспортні засоби протягом десяти діб після придбання, митного оформлення, одержання транспортних засобів або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів;

сплатити збір за першу реєстрацію транспортного засобу згідно з Податковим кодексом України (2755-17);

забезпечувати своєчасне й у повному обсязі проведення робіт по технічному обслуговуванню й ремонту належних їм транспортних засобів крім випадків, коли такий транспортний засіб переданий в користування іншій особі;

здійснювати заходи щодо медичного забезпечення безпеки дорожнього руху, захисту навколишнього природного середовища від шкідливого впливу транспорту, профілактики дорожньо-транспортного травматизму;

створювати за наявності більше п'ятнадцяти одиниць транспортних засобів, що дислокуються в одному населеному пункті, автотранспортного підприємства з відокремленою територією та комплексом відповідних умов, із введенням посад фахівців з безпеки дорожнього руху, відповідальних за зберігання, технічне обслуговування та експлуатацію транспортних засобів;

в разі передачі транспортного засобу у користування іншій особі: знати, і протягом шести місяців з дня закінчення використання транспортного засобу іншою особою зберігати дані щодо імені, прізвища, а також номеру посвідчення водія особи, що використовувала транспортний засіб і в разі потреби представляти ці дані на вимогу суду або органу державної влади, що здійснює нагляд за дорожнім рухом.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты