Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВОДОПІЙНІ ПОРОШКОВІ ВУГЛЕКИСЛОТНІ




Для гасіння пожеж Для гасіння пожеж Для гасіння пожеж

класів класів класів

А та В А, В,С та (D, Е) В та (D, Е)

 

 

 



 

КЛАСИ ПОЖЕЖ

Під час маркування на корпусі кожного вогнегасника позначають класи пожеж (у вигляді символіки), для гасіння яких рекомендовано або не рекомендовано

цей вогнегасник.

ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ЕКСПЛУАТАЦІЇ ВОГНЕГАСНИКІВ

 

Під час експлуатації вогнегасників, згідно з п. 4.1. НАПБ Б.01.008-2004 «Правила експлуатації вогнегасників», затверджених наказом МНС України від 2 квітня 2004 року №2004 №152, належить суворо дотримувати заходів безпеки, викладених у:

ДНАОП 0.00-1.07-94 Правила будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском;

ДСТУ3675-98 Пожежна техніка. Вогнегасники переносні, загальні технічні вимоги та методи випробувань;

ДСТУ 3734-98 (ГОСТ 30612-99) Пожежна техніка. Вогнегасники пересувні. Загальні технічні вимоги;

ГОСТ 12.2.037-78 ССБТ Техника пожарная. Требования безопасности.

Застосовувати вогнегасники належить згідно з паспортами підприємств-виробниківта вказівками про порядок дій, нанесеними на їхніх етикетках.

За наявності вм'ятин, здутостей або тріщин на корпусі, запірно-пусковому пристрої, на накидній гайці, а також у разі порушення герметичності з'єднань вузлів вогнегасника та несправності індикатора тиску (для закачаних вогнегасників) експлуатувати вогнегасники категорично заборонено.

У жодному разі не можна ударяти по вогнегасниках, а також розбирати і перезаряджати їх особам, які не мають на це права. Траплялося, коли вогнегасник кидали у полум'я або били ним об землю для приведення в дію.

Небезпечно спрямовувати насадку вогнегасника (гнучкий рукав або розтруб) у бік людей, бо це може призвести до травмування.

Звичайно, використовувати вогнегасники для потреб, не пов'язаних з пожежегасінням, заборонено.

Доцільно нагадати, що гасити пожежі за межами приміщень потрібно з навітряного боку.

Коли пожежу гасять одночасно кілька вогнегасників, не можна струмені спрямовувати назустріч один одному.

Якщо для ефективного гасіння пожежі потрібні речовини, котрі не пошкоджують обладнання та об'єкти (наприклад, у музеї, картинній галереї, архівах, обчислювальних центрах, а також комп'ютерне обладнання, радіоелектроніку тощо), слід застосовувати вуглекислотні вогнегасники. Як виняток (за браком газових вогнегасників) дозволено використовувати порошкові вогнегасники для захисту електронного обладнання та ЕОМ.

У разі застосування вуглекислотного або порошкового вогнегасника для гасіння пожежі електрообладнання, що перебуває під напругою до 1000 В, доцільно витримувати безпечну відстань (не менше 1 м) від розпилювальної насадки вогнегасника до струмопровідних частин електрообладнання.

Для ліквідації пожеж обладнання, котре перебуває під електричною напругою, а також для гасіння речовин, які вступають у хімічну реакцію з водою (наприклад, кальцію карбід) і це супроводжується інтенсивним виділенням тепла, заборонено застосовувати водяні та водопійні вогнегасники. Це стосується й тих випадків, коли розбризкується пальне під час пожежі.

У повітрі приміщення, де гасять полум'я вуглекислотними вогнегасниками, виникає небезпека зниження концентрації кисню. Особливо це стосується невеликих за об'ємом площ.

Потрібно використовувати ізолювальні засоби індивідуального захисту органів дихання в разі застосування пересувних вуглекислотних вогнегасників. Це пов'язано з тим, що у повітрі приміщень може утворюватися небезпечна для життя людини концентрація газів.

 

 

Щит пожежний

Практично на всіх підприємствах є пожежні щити для зберігання пожежного інвентарю – первинних засобів пожежегасіння.

До комплекту інвентарю входять:

Багор пожежний

Відро пожежне

Лом пожежний

Лопата пожежна

Сокира пожежна,

Кошма

Вогнегасник

 

 

Розміщується щит на стіні корпусу будівлі, для доступного користування, поблизу розташовується ящик з піском та бочка з водою (у зв’язку з відсутністю внутрішнього протипожежного водопроводу та наявності горючих матеріалів), розташовуються із розрахунку: один щит на площу до 5000 м. кв.. Ящики для піску мають мати місткість 0,5, 1,0 або 3, м куб. й мають укомплектовані совковою лопатою. Одна бочка установлюється на 250 – 300 м кв. захищаємої площі. При цьому місткість бочки мати бути не менш 0,2 м. куб, та укомплектована відром місткістю не менш 8 літрів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты