Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дії ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ




Із послідовністю дій у разі виявлення на робочому місці або на території об'єкта задимлення чи пожежі, перше, що потрібно зробити в такій ситуації, — повідомити пожежну охорону, назвавши адресу об'єкта, кількість поверхів у будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище.

Далі слід ужити (по змозі) заходів щодо евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей. Необхідно невідкладно повідомити про пожежу керівника чи відповідну компетентну посадову особу та (або) чергового на об'єкті, викликати (за потреби) аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо).

Звичайно, на кожному об'єкті мусить бути встановлений певний порядок повідомлення про пожежу аварійно-рятувальних і пожежних підрозділів та інших аварійних служб. Сьогодні найбільше розповсюдження на об'єктах як первинний засіб пожежегасіння отримали порошкові вогнегасники, котрі бувають переносними та пересувними.

Як приклад наведемо застосування на пожежі переносного порошкового вогнегасника ВП-5Б (див. рис).

 

Для приведення вогнегасника в дію потрібно:

видалити пристрій, що унеможливлює випадкове спрацювання, - запобіжну чеку 19;

натиснути й відпустити кнопку з голкою 17, чим буде зруйновано мембрану балона з робочим газом 4;робочий газ через отвір у головці 2 й сифонну трубку 5зайде до корпусу 1 і утворить у ньому надлишковий тиск та спричинить розпушення вогнегасного порошку.

Після цього вогнегасник готовий до подачі вогнегасного порошку на вогнище пожежі.

Вогнегасник порошковий ВП-5Б: 1 — корпус; 2 — головка; З - рукав; 4 - балон з робочим газом; 5 - трубка сифонна; 6 — насадок-розпилювач; 7 — важіль керування клапаном; 8 — ручка; 9 — кільце ущільнювальне; 10 — клапан; 11 — перехідник; 12 — гайка накидна; 13 — кільце ущільнювальне; 14 - штифт; 15 - пружина; 16 - вісь; 17 - кнопка з голкою; 18 - пружина; 19 - запобіжна чека; 20 - кільце ущільнювальне.

 

Під час натискання на важіль 7 відкривається клапан 10 і вогнегасна речовина через сифонну трубку 5, рукав 3 та насадок-розпилювач 6 подається на вогнище пожежі. Для припинення подачі вогнегасної речовини слід відпустити важіль 7.

На кожному об'єкті мусить бути встановлений порядок організації зустрічі аварійно-рятувальних і пожежних підрозділів. З прибуттям на пожежу пожежних підрозділів потрібно забезпечити їм безперешкодний доступ на територію об'єкта, за винятком випадків, коли відповідними державними нормативними актами встановлений особливий порядок допуску.

Після прибуття пожежних підрозділів вогнеборцям допомагають у прокладанні рукавних ліній; робітники об'єкта залучаються до евакуації матеріальних цінностей та виконання інших робіт за розпорядженням керівника гасіння пожежі.

 

На об'єкті організовується робота добровільних пожежних дружин (Положення про які затверджено наказом МНС України від 11 лютого 2004 року №70.).

Добровільні пожежні дружини (ДПД) створюються на підприємствах для вжиття заходів щодо запобігання пожежам, організації їх гасіння, здійснення громадського контролю за додержанням установлених чинним законодавством вимог пожежної безпеки, надання допомоги пожежно-рятувальним підрозділам, проведення роз'яснювальної роботи з працівниками підприємства.

У разі потреби в цехах, на складах та в інших структурних підрозділах можуть створюватися відділення ДПД (бойові обслуги) відповідно до кількості робочих змін. Бойові обслуги створюються також за наявності на підприємстві протипожежної техні­ки (автомобілів, мотопомп).

Табель з обов'язками членів ДПД щодо запобігання пожежі та діями в разі її виникнення вивішується в приміщеннях підприємства на дошці оголошень.

Членам ДПД, які беруть активну участь у забезпеченні пожежної безпеки на підприємстві та в гасінні пожеж, надаються додаткові відпустки зі збереженням заробітної плати тривалістю до 10 робочих днів на рік, а також вручаються грошові премії та цінні подарунки.

Члени ДПД підлягають обов'язковому особистому страхуванню на випадок загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаного під час ліквідації пожежі або наслідків

У разі виявлення ознак пожежі, до яких належать полум'я, дим, запах диму, характерне потріскування тощо, кожен громадянин зобов'язаний негайно повідомити про це телефоном пожежну охорону. При цьому слід назвати адресу об'єкта (будинку), вказати кількість поверхів, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;

- вжити (по змозі) заходів для евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей;

- викликати (в разі необхідності) інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо).

Після виклику пожежної охорони слід попередити про це всіх, хто перебуває поряд, після чого евакуюватися самому й допомогти в евакуації іншим, особливо особам

похилого віку та маленьким дітям, запобігаючи при цьому виникненню паніки.

У разі пожежі слід узяти до уваги її небезпечні фактори та механізм їхнього впливу на людину.

Для обмеження циркуляції повітря, яка може пришвидшити горіння, слід позачиняти всі двері й лише після цього покидати приміщення. Якщо дозволяє час, потрібно зупинити подачу газу й вимкнути електрику.

Якщо пожежа виникла в помешканні над вашою оселею, варто вжити запобіжних заходів для зниження ймовірних втрат від води, яку використають під час гасіння пожежі. Для цього слід вимкнути всі електроприлади (ще краще — цілковито заструмити оселю), відсунути од стін меблі, накрити великогабаритні предмети (речі) поліетиленовою плівкою або ковдрами.

Якщо пожежа виникла в помешканні під вашою оселею, Вам доведеться виявити більшу витримку. Перед тим, як виходити через двері, їх слід злегенька прочинити (в жодному разі не відчиняти та не вибивати), бо миттєвий доступ кисню здатний призвести до потужного викиду полум'я. Прочиняти двері потрібно з особливою осторогою: стати на коліно обличчям до дверей і виставити одну ногу вперед на відстань приблизно 50 мм від дверей; прочиняти двері спроквола, прикриваючи себе дверним полотном, щоб забезпечити захист від перепаду температури та впливу полум'я (рис. 1).

Після цього потрібно вичекати кілька секунд і оцінити обстановку. Якщо ви впевнені, що на шляхах виходу з помешкання ще немає сильного задимлення та високої температури, слід негайно, не гаючи жодної секунди, залишити оселю, рухаючись по коридорах та сходових клітках.

Користуватися ліфтом у категорично заборонено!

Виняток становлять ліфти, які призначені для транспортування особового складу підрозділів пожежної охорони.

Ліфтова шахта є шляхом поширення диму та отруйних продуктів горіння. До всього, в разі пожежі ліфт часто знеструмлюють, унаслідок чого можна опинитися в пастці між поверхами.

Якщо вас відрізало вогнем, димом і високою температурою від основних шляхів евакуації, передусім потрібно перешкодити доступові диму та продуктів горіння у ваше приміщення, для чого слід позатуляти всі шпарини по периметру дверей та під ними ганчірками, рушниками, шторами тощо (рис. 2)

Без крайньої потреби не рекомендується використовувати синтетичні тканини, бо їх горіння (термічний розклад) супроводжуються утворенням високотоксичних речовин та їдкого диму. Якщо в оселі є вода, всі ганчірки потрібно змочити.

У приміщенні, заповненому димом, слід обережно підповзти до вікна, затуливши ніс і рот зволоженою тканиною (ганчіркою), яка відіграє роль тимчасового фільтра, що захищатиме вас від впливу небезпечних продуктів горіння. У задимленій зоні потрібно рухатися поповзом (рис. 3),

рис 3
оскільки більшість нагрітих газоподібних отруйних речовин і дим скупчуються у верхній частині приміщення, де температура внаслідок цього вшестеро вища, ніж унизу, й концентрація кисню недостатня для нормального дихання.

рис 3
Якщо ви опинилися біля вікна, трохи прочиніть його й дихайте через шпарину. Кличте на допомогу. Коли допомога (працівники пожежних підрозділів) прибула, намагайтесь привернути до себе увагу (рис. 4).

Ніколи не вистрибуйте через вікно без крайньої потреби, адже кожен другий стрибок, скажімо, з четвертого поверху є смертельним. Якщо вистрибувати все ж доведеться, спочатку викиньте через вікно м'які речі (матрац, подушки тощо), після чого зменшіть висоту падіння, повиснувши за вікном на руках (рис. 5). Відштовхнувшись, стрибайте на м'які предмети, що їх ви скинули заздалегідь.

Після того, як ви залишили будинок, у якому відбувається пожежа, не повертайтесь у нього, навіть якщо це здається безпечним! Дим, продукти

горіння, раптовий викид полум'я можуть заскочити Вас зненацька. Прибуття працівників пожежної охорони слід чекати на безпечній відстані. стрімкому поширенню пожежі, до приїзду пожежників не рекомендується відчиняти вікна.

Потрібно пам'ятати, що малі діти в разі пожежі часто ховаються під ліжками, в шафах, забиваються в різні кутки та закутки (рис. 6).

рис 6

Рятуючи потерпілих із будівель, що горять, та під час гасіння пожежі слід виконувати такі правила:

— перед тим, як увійти в палаюче приміщення, вкритися з головою мокрим покривалом, пальтом, плащем, цупкою тканиною;

— двері в задимлене приміщення відчиняти обережно, поволі, прикриваючи себе дверним полотном, щоб уникнути посилення полум'я від припливу свіжого повітря;

— у дуже задимленому приміщенні пересуватися поповзом або зігнувшись;

— для захисту органів дихання від чадного газу дихати крізь зволожену тканину;

       
   
рис 7
 
рис 7
 


— якщо сталося займання одягу, лягти на землю (підлогу) й перекочуватися з боку на бік, щоб збити полум'я (бігти не можна, бо полум'я посилиться) (рис. 7);

рис 8
побачивши людину в одязі, що горить, слід накинути на неї пальто, плащ або

— будь-яке покривало й щільно притиснути їх до її тіла (рис. 8);

— під час гасіння пожежі використовувати вогнегасники, пожежні крани, а також воду, пісок, землю покривала та інші засоби.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 174; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты