Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ДЛЯ БЕЗПЕКИ РОБОЧОГО МІСЦЯ




 

Пожежна небезпека агрегатів та установок, що встановлені у приміщенні (споруді), головним чином це стосується електроустановок і приладів опалення, від порушення правил експлуатації яких, найчастіше виникають пожежі на підприємствах. Забороняється експлуатувати кабелі та проводи з пошкодженою ізоляцією або такою, яка в процесі експлуатації втратила захисні властивості; залишати під напругою кабелі та проводи з неізольованими струмопровідними жилами, а також користуватися пошкодженими розетками, відгалужувальними й з'єднувальними коробками, вимикачами та іншими електровиробами, зокрема лампами, скло яких має сліди затемнення або опуклості.

В усіх приміщеннях, які після закінчення роботи замикаються й не контролюються черговим персоналом, з усіх електроустановок та електроприладів, а також із мереж їх живлення потрібно зняти напругу (за винятком чергового освітлення, протипожежних та охоронних установок, а також електроустановок, які відповідно до вимог технології працюють цілодобово). Несправності в електромережах та електроапаратурі, що можуть спричинити іскріння, коротке замикання, понаднормоване нагрівання горючої ізоляції кабелів і проводів, зобов'язаний негайно ліквідовувати черговий персонал.

Що стосується приладів опалення, не можна залишати печі, які топляться, без догляду; користуватися печами, які мають тріщини; сушити й складати на них одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання печей; топити вугіллям, коксом і газом печі, не пристосовані для цієї мети; здійснювати топлення печей під час проведення у приміщеннях масових заходів.

Не можна експлуатувати установки в разі підтікання рідкого палива або витікання газу з системи паливоподачі; розпалювати установки без попереднього продування; подавати паливо, коли форсунки або газові пальники вже згасли.

Неприпустимо експлуатувати технологічне обладнання в небезпечних аварійних режимах роботи (перевантаження, поява іскор, диму тощо).

Значну увагу слід приділити підтриманню належного протипожежного режиму. На кожному підприємстві, з урахуванням пожежної небезпеки, наказом керівника встановлюється відповідний протипожежний режим, яким визначаються:

- можливість куріння (місце для куріння), застосування відкритого вогню, електронагрівальних приладів;

- порядок проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт (у тому числі зварювальних);

- правила проїзду та стоянки транспортних засобів;

- місця для зберігання й допустима кількість сировини, напівфабрикатів та готової продукції, які можуть одночасно перебувати у виробничихприміщеннях та на території (в місцях зберігання);

- порядок прибирання горючого пилу й відходів, зберігання промасленого спецодягу та ганчір'я, очищення повітропроводів вентиляційних систем від горючих відкладень;

- порядок знеструмлення електрообладнання в разі пожежі;

- дії працівників у разі виявлення пожежі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты