Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вправа 2




Дайте короткі відповіді на наступні питання, які наведені нижче:

1. Перелічіть основні форми “неспроможності” (невдач, фіаско) ринку, що викликають потребу державного регулювання.

2. Наведіть приклади типових галузей державного сектору економіки

3. Яку ще назву мають зовнішні ефекти економічної діяльності?

4. Чому держава повинна вживати заходи, коли ринкові рішення супроводжуються зовнішніми ефектами?

5. Багато громадян України вважають, що освіта має позитивні побічні наслідки. Поясніть, чому це так.

6. Коли виникла така важлива причина державного втручання в економіку, як макроекономічна політика?

7. Чи можливі, на вашу думку, “невдачі” уряду? Якщо так, то назвіть можливі причини.

Відповіді:

1. Недосконала конкуренція, відсутність доступу до надійної інформації, обмежена мобільність ресурсів, зовнішні ефекти економічної діяльності, потреба в суспільних товарах та послугах, нестабільність економіки.

2. Залізничний транспорт, газо- та нафтопроводи, енергетичні галузі, космонавтика, державна освіта, державна медицина, державне управління та ін.

3. Побічні наслідки економічної діяльності, витрати та вигоди третіх осіб, позаринкові ситуації, екстерналії, переливи.

4. Щоб запобігти нераціональному та неефективному розподілу та використанню ресурсів: запобігти надвиробництву товарів з негативними зовнішними ефектами та недовиробництво товарів (послуг) з позитивними побічними наслідками.

5. Освіта робить людей більш продуктивними працівниками. Освічена людина може значно легше отримати роботу;це приносить вигоди, як самій людині, так і суспільству в цілому.

6. У 20-му столітті після Великої депресії 30-х років (руйнівної кризи 1929-1933рр.).

7. Так. Державні установи мають певні недоліки, порівняно із приватними фірмами, що зумовлює недостатність діяльності держави.

- За діяльністю держави здійснюється менш дієвий контроль.

- Державні органи працюють менш ефективно внаслідок відсутності – або низького рівня конкуренції у сфері їх діяльності. Для них немає загрози збанкротувати, а тому проблема економії, мінімізації витрат не відіграє великої ролі; часто на виконання одного ж і того самого обсягу роботи державна установа витрачатиме приблизно вдвічі більше часу, ніж приватна фірма.

- Надзвичайно велика роль особистих інтересів чиновників, які часто входять в суперечність із суспільними потребами та ін.

Вивчаючи питання пов`язані з конкретними видами недоліків ринкового механізму, доцільно використати групову вправу (рольову гру) “Життя біля похмурого озера” (з навчально-методичного посібника “Економіка для старших класів”/ М. Уоттс, С. Маккоркл, Б. Мезарос, Р. Сміт, Дж. Хайсміт. – Львів: УРЕО, 1999, с 115-123).

Учнів залучають до вправи з розподілом ролей, яка спочатку відображає ситуацію, що, на перший погляд, містить побічні наслідки, хоча на справді це не так.

Далі учні розігрують ситуації, що передбачають побічні витрати у випадках, коли кошти для проведення операцій спершу дуже низькі, а потім значно вищі.

За допомогою питань для обговорення до цієї вправи учні повинні з`ясувати, як різні обставини можуть потребувати різних заходів державної політики.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты