Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Державотворення




Перші відомості про урартів відносяться лише до XIII в. до н.е., однак численні розкопки дозволяють вивчити культуру найдавніших народів Закавказзя, серед яких у середині другого тисячоріччя до н.е. оформився народ урарти, що створив згодом свою державу. Ці древні племена, що належали до хетто-хурритської групи, займалися скотарством і землеробством. Їм були відомі дрібна і велика рогата худоба, свині, а з кінця другого тисячоріччя до н.е. і коні, на що вказують знахідки бронзових вудив і більш пізні поховання вершника з конем. У річкових долинах і прилягаючих до них родючих районах люди займалися землеробством, що багато в чому ще зберігало свій примітивний характер. Землю обробляли за допомогою дуже недосконалих знарядь, наприклад мотики, модель якої була знайдена в Тріалеті. Дерев'яні серпи з кремінними вкладишами тільки поступово уступали своє місце бронзовим. Сіяли просо, ячмінь і пшеницю. Серед ремесел особливого розвитку досягли обробка каменю і металургія. У багатьох місцях Кавказу, особливо в Цалкінському районі, була “виявлена безліч виробів з обсидіану (вулканічного скла), техніка обробки якої походить з глибокої стародавності. На широке застосування каменю в будівельній справі вказує мегалітична архітектура, зразки якої у виді численних дольменів збереглися на чорноморському узбережжі Кавказу, зокрема в Абхазії й в інших частинах Грузії, нарешті, в Азербайджану. До цього ж типу споруджень примикають і древні фортечні стіни, складені з великих каменів (циклопічна кладка). У багатьох місцях Закавказзя були виявлені залишки цих древніх примітивних фортець, що відносяться або до доурартської, або до урартської епохи і по своєї типовий великокаменній кладці тісно зв'язані з циклопічною архітектурою народів північної частини Передньої Азії, зокрема хетів. У Вірменії, зокрема в районі озера Севан, збереглися залишки древніх фортець. Судячи зі знайдених тут урартських написів, ці фортеці були центрами урартського політичного впливу і панування в областях Закавказзя. Але можливо, що деякі з циклопічних фортець Закавказзя були побудовані ще в доурартську епоху і служили місцевому населенню як притулки, спершу в період міжплемінних воєн, а потім для захисту населення від військ урартських царів, що неодноразово вторгалися в межі Закавказзя.

Особливо високого розквіту досягла в найдавніших кавказьких племен металургія, на що вказують біблійні перекази, свідчення античних авторів і особливо результати археологічних розкопок. Важливим центром металургійного виробництва на півночі від Кавказького хребта був Кобанський район, де була виявлено величезна кількість художніх виробів із бронзи, сокири і поясні пряжки, прикрашені тонким орнаментом. Найбільшим центром металургії в Закавказзі був Цалкінський район. Тут було виявлено безліч металевих виробів, зроблених з міді, бронзи, срібла і золота. Усі ці вироби свідчать про велику спеціалізацію в області металургії. Відомі були лиття, кування і паяння. Високого розвитку досягло ювелірне мистецтво. З глини вміли робити різні судини, прикрашені орнаментом. З вовни виготовляли тканини. Судячи з деяких великих і багатих поховань, у цю епоху уже виділилася родова аристократія. Однак люди ще жили в умовах родового ладу, пережитки якого дуже довго зберігалися на Кавказі, зокрема в осетин і у сванів.

У родючій долині ріки Араксу й у долинах рік, розташованих на півдні від її, у середині другого тисячоріччя до н.е. виділився народ урартів. У XIII в. до н.е., коли Ассирія вперше зштовхнулася з племенами Урарту, у країні озер і рік, розташованої до півночі від Дворіччя, існував ряд племінних союзів. Одним з таких великих і сильних племінних союзів був союз племен діаухов, що займав велику територію до північно-заходу від Ванського озера в районі верхів'їв Євфрату і далі на північ і північний схід у напрямку до Чорного моря. Ассірійські царі у всіх написах згадують про боротьбу з “царями”, що, мабуть, були лише племінними вождями. Урартський союз племен, що носив спершу назву “Уруатри”, а потім “Наіри”, тільки в IX в. до н.е. перетворюється в досить сильну державу — державу Урарту.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 51; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты