Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Пожежі в сільських будинках




Причини виникнення пожеж у сільських будинках можна класифікувати таким чином.

1. Від пічного опалення. Відбувається це найчастіше у таких випадках:

- використання металевих печей, що не відповідають вимогам пожежної безпеки, стандартів і технічних умов;

- невиконання інструкцій при використанні металевих печей заводського виготовлення;

- використання печей, що мають тріщини, несправні дверцята, з недостатньою обробкою та відстанню від горючих конструкцій;

- застосування для розпалювання печі на твердому паливі бензину та інших легкозаймистих рідин;

- перегартування печі;

- близьке розташування горючих матеріалів від печі і сушіння білизни на них;

- залишення печі, що топиться, без нагляду або доручення нагляду за нею малолітній дитині;

- використання для димарів керамічних, азбестоцементних або металевих труб, а також силікатної цегли.

2. Необережне поводження з вогнем. Необережне або недбале поводження з вогнем (непогашені сірники, недопалки, свічки, відігрівання вогнем факелів і паяльних ламп водопровідних труб, недбалість при зберіганні вугілля, горючої золи тощо) є причиною кожної третьої пожежі. Пожежа може виникнути і від багаття, розпаленого поблизу будівлі, причому найчастіше від іскор, які розносить вітер. Особливу небезпеку становить паління в нетверезому стані, лежачи в ліжку, застосування гасових ламп, свічок, факелів для освітлення горищних приміщень, коридорів, комор і різних господарських споруд.

3. Порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких пожеж свідчить, що вони відбуваються в основному з двох причин: через порушення правил при користуванні електропобутовими приладами або прихованої несправності цих приладів.

У залишеної надовго включеної електричної плитки нагрів спіралі сягає 600—700°С, а опори плитки — 250—300°С. При дії такої температури стіл, стілець або підлога, на якій поставлена плитка, можуть запалати.

Водонагрівальні прилади вже через 15—20 хв. після википання води викликають загоряння майже будь-якої горючої опорної поверхні, а при застосуванні електричних чайників з нагрівальними елементами потужністю 600 Вт запалювання опори відбувається через 3 хв. після википання води.

4. Несправність електропроводки або неправильна експлуатація електромережі. Виникнення пожеж з цих причин полягає в такому. При проходженні струму по провіднику виділяється тепло. У звичайних умовах воно розсіюється в навколишнє середовище швидше, ніж встигає нагрітися провідник. Тому для кожного електричного навантаження підбирається провідник певного перетину. Якщо перетин провідника менше, ніж належить за розрахунком, то тепло, що виділяється, не встигає розсіятися і провідник перегрівається. Також
при включенні до однієї розетки одночасно кількох побутових приладів виникає перевантаження, нагрів дротів і загоряння ізоляції.

Однією з причин пожеж, що виникають від електромереж, є коротке замикання при з'єднанні двох провідників без ізоляції. Внаслідок цього відбувається різке зростання сили струму в мережі, миттєвий нагрів дротів до температури плавлення металевих жил, спостерігається інтенсивне іскріння і виділення великої кількості тепла. Саме тому необхідно стежити за справністю ізоляції дротів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть порушити ізоляцію.

Пожежну небезпеку становлять освітлювальні лампи накалювання, оскільки відбувається сильний нагрів поверхні скляної колби, температура якої може досягати 550°С.

5. Пожежі від побутових газових приладів. Основна причина цих пожеж — витікання газу внаслідок порушення герметичності трубопроводів, з'єднувальних вузлів або через пальники газових плит.

Природний і зріджений балонний газ (зазвичай це пропан-бутанова суміш) здатні утворювати з повітрям вибухонебезпечні суміші. При відчутті запаху газу в приміщенні не можна запалювати сірники, запальнички, вмикати або вимикати електричні вимикачі, входити в приміщення з відкритим вогнем або з цигаркою — все це може спричинити вибух газу.

Зріджений газ, на відміну від природного, володіє більш пожежонебезпечними властивостями: великою текучістю, швидким наростанням пружності пари і питомого об'єму рідини і газу з підвищенням температури, низькою концентраційною межею вибуховості тощо.

Якщо витік газу відбувся з відкритого крана на газовому пристрої, то його треба закрити, ретельно провітрити приміщення і лише після цього можна запалити вогонь. У разі витікання газу в результаті пошкодження газової мережі або приладів, користування ними необхідно припинити і негайно повідомити в службу газу.

У газифікованих будинках рекомендується кожного ранку провітрювати приміщення, в яких встановлені газові плити, лічильники тощо.

Категорично забороняється користуватися вогнем для виявлення витікання газу з газопроводів, балонів і газових пристроїв, можна застосовувати лише мильний розчин.

Не можна дозволяти включати і користуватися газовими пристроями дітям і особам, що не обізнані з будовою цих пристроїв.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты