Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висновки. Громадянська війна займає одне з найважливіших місць в історії Сполучених Штатів Америки




Громадянська війна займає одне з найважливіших місць в історії Сполучених Штатів Америки. Проблема рабства та статусу чорношкірих американців підточувала відносини між Північчю та Півднем з перших днів незалежності Америки до обрання Авраама Лінкольна президентом в 1860-му році. Лінкольн виступав проти рабства, називаючи його «жахливою несправедливістю», але головною його турботою було збереження Союзу. Саме тому він був готовий змиритися з рабовласництвом в тих штатах, де воно вже існувало, забороняючи його подальше поширення на західних територіях. Але білі південці вважали обрання Лінкольна загрозою свому громадському устрою. Починаючи з Південної Кароліни в грудні 1860-го року, 11 південних штатів вийшли з Союза, утворивши Конфедеративні Штати Америки. Громадянська війна 1861 – 1865 рр. – переконливе свідоцтво того, що не можна шляхом компромісу ефективно вирішувати корінні проблеми, які зв’язані з боротьбою за владу між классами, а також з боротьбою классів за своє визволення. Ця війна явилася закономірним результатом загострення протиріч між капіталістичною та рабовласницькою системами господарства, які переросли в озброєну боротьбу за економічне та політичне господарювання в масштабах всього Союзу.

Перший період війни (квітень 1861 – квітень 1863) ознаменувався для Півночі поразкою, але другий період війни (травень 1863 – квітень 1865) приніс йому остаточну перемогу, яка вартувала і життя президентові США Аврааму Лінкольну.

Громадянська війна залишилася самою кровопролитною в історії США (на всіх фронтах Другої світової війни, не зважаючи на її всесвітній масштаб та на руйнівність зброї ХХ сторіччя, втрати американців були меншими). Втрати північчан склали майже 360 тис. людей вбитими та померлими від ран та більше 275 тис. пораненими. Конфедерати втратили, відповідно, 258 тис. та близько 137 тис. людей.Тільки військові витрати правління США досягли 3 млрд. доларів. Війна продемонструвала нові можливості військової техніки, вплинула на розвиток віськового мистецтва. Вона завершилась перемогою Союзу. Заборону рабства було закріплено 13-ю правкою до Конституції США, яка вступила в силу 18 грудня 1865 року.

Однак, не дивлячись на всі втрати та збитки, Америка зуміла перемогти всі негативні наслідки війни і навіть отримала передумови для економічного росту. В країні були створені умови для пришвидшеного розвитку промислового та сільськогосподарського виробництва, освоєння західних земель, укріплення внутрішнього ринка.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты