Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичні прийоми проведення аудиторської перевірки персоналу




 

До їх складу відносять: фактичну перевірку, документальну перевірку, підтвердження, спостереження, обстеження, опитування, перевірку механічної точності, аналітичні тести, сканування, обстеження, спеціальну перевірку, зустрічну перевірку (рис. 1.1).

 

1.фактична перевірка 2. документальна перевірка: - перевірка по суті; - формальна перевірка; - арифметична 3.підтвердження; 4.спостереження; 5.обстеження; 6.опитування; 7.перевірка механічної точності; 8.аналітичні тести; 9.сканування; 10.спеціальна перевірка; 11.зустрічна перевірка: - зовнішня - внутрішня  

 

 

Рис. 2.1. Класифікація методів аудиту персоналу

 

Під фактичною перевіркою розуміють перевірку кількісного і якісного стану персоналу, його відповідність встановленим вимогам.

 

Документальна перевірка — це перевірка документів і записів, які стосуються наявності, руху, умов та ефективності використання персоналу, яка може бути формальною, арифметичною та по суті (важливо знати область аудиторського дослідження, вона включає в себе кадрові документи, бухгалтерські документи, технологічні тощо.)

Формальна перевірка полягає у візуальній перевірці правильності записів всіх реквізитів, у виявленні безпідставних виправлень, підчисток, дописувань в тексті і цифрах, в перевірці достовірності підписів посадових осіб.

 

Арифметична перевірка документів полягає в перевірці правильності розрахунків в документах, облікових регістрах і звітних формах.

 

Перевірка документів по суті дозволяє встановити законність і доцільність господарських операцій, що стосуються персоналу, правильність відображення цих операцій в кадровому обліку й на рахунках бухгалтерського обліку та включення до статей затрат та доходів.

 

Підтвердження — полягає в одержанні письмової відповіді від клієнта або третіх осіб з метою підтвердження точності інформації (наприклад, підтвердження одержання заробітної плати; виконання надурочної роботи тощо ).

Спостереження— дає можливість одержати загальну характеристику можливостей клієнта на підставі візуального огляду (може бути використано при вивченні питань щодо юридично неоформлених працівників).

Обстеження — особисте ознайомлення з предметом дослідження. Наприклад, обстеження робочих місць, умов праці тощо. (Бердичівська швейна фабрика: температура повітря досить висока, відсутність кондиціонерів, недостатня площа для одного робочого місця)

Опитування— це одержання письмової або усної інформації від клієнта або про клієнта. (Наприклад, одержання інформації про кількість робочих змін тощо)

 

Перевірка механічної точності передбачає переперевірку підрахунків і передачі інформації. (Наприклад, перевірка правильності розрахунку середньооблікової чисельності персоналу)

 

Аналітичні тести — методи порівняння, як в абсолютних одиницях так і відносних (індекси, коефіцієнти, відсотки).

 

Сканування— безперервний, поелементний перегляд інформації (наприклад, перегляд первинних документів по виконанню показників преміювання з метою встановлення незвичного факту).

 

Спеціальна перевірка здійснюється із залученням спеціалістів з вузькою спеціалізацією (спеціаліст по шляховому будівництву, технологи тощо). Використовується для виявлення різного роду відхилень від норм та з метою доказів фактів порушень та відхилень.

 

Зустрічна перевірка може бути зовнішньою і внутрішньою.

 

При зовнішніх зустрічних перевірках відображення господарських операцій, що здійснюються між клієнтом і третіми особами, перевіряється в останніх та порівнюється з даними клієнта. Найбільш часто перевіряються таким шляхом використання праці одних і тих же працівників, в один і той же час у клієнта та у третіх осіб.

 

Аудитору слід пам’ятати, що проведення зустрічної перевірки у третьої особи повинно бути санкціоновано клієнтом.

Внутрішня зустрічна перевірка застосовується при вивченні одних і тих же показників в різних первинних документах клієнта, наприклад, об’єм виконаної роботи може бути зафіксований в первинних документах по нарахуванню заробітної плати і в документах по прийому продукції, робіт та послуг.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты